Kotimaa

Vastahakoiset kunnat aiotaan pakottaa liitoksiin

Henna Virkkunen: Voidaan myös pilkkoa kuntia ja ylittää maakuntarajat.

Tilaajille

Hallitus aikoo laittaa Suomen kuntarakenteen uusiksi erittäin tiukassa aikataulussa. Kuntien määrä tulee siinä rytäkässä vähenemään olennaisesti nykyisestä 336:sta.

Poliittista dynamiittia sisältävä uusi kuntakartta on luvassa jo tänä syksynä, samoin esitys siitä, miten kuntauudistus käytännössä toteutettaisiin. Kuntauudistuksen on tarkoitus olla voimassa 2015 alusta lähtien.

Mikään kunta ei ole suojassa valtiovarainministeriön suunnitelmalta, ei metropolialue, ei hyvin omillaan toimeentuleva kunta eikä myöskään kunta, joka on luullut yhteistoiminnan toisten kuntien kanssa riittävän.

Tarvittaessa hallitus on valmis pakottamaan kunnat liitoksiin. Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok) sanoo, että valtion ohjausta tarvitaan "merkittävällä tavalla" silloin, kun nykytilanteesta hyötyvät kunnat ovat haluttomia yhdistymisiin.

"Ei riitä perusteluksi, että kunta tulee omillaan toimeen, koska välttämättä sen naapuri ei tule. Tässä katsotaan kokonaisuutta", Virkkunen sanoi perjantaina.

Samoin hallitus on valmis ylittämään kuntien yhdistymisissä nykyiset maakuntarajat. Kuntia voidaan myös pilkkoa.

Virkkusen mukaan perustuslaissa määritelty kunnallinen itsehallinto ei suojaa kunnan rajoja, joten valtiolla on mahdollisuus pakottaa kuntia yhteen tavallisen lain voimin.

Kuntauudistus on poliittisesti herkkä muun muassa siksi, että lähes kaikki kansanedustajat ovat kuntapäättäjiä. Kun kuntia pannaan yhteen, vähenevät valtuustopaikat ja kunnanjohtajien paikat.

Erityisen paljon hävittävää on keskustalla, jolla on kolmannes kaikista kunnanvaltuustopaikoista. Puolueella on hallussaan enemmistö valtuustopaikoista 100 kunnassa.

Kunnat pidetään uudistuksen valmistelutyöstä tietoisesti syrjässä. Niitä kuullaan vasta siinä vaiheessa, kun pelkästään virkamiehistä ja Kuntaliiton asiantuntijoista koostuvan työryhmän esitys on valmis.

Lakiesitys kuntarakennelaista on tarkoitus saada eduskuntaan loppuvuodesta 2012 eli samoihin aikoihin ensi lokakuun kuntavaalien kanssa.

Kuntien etujärjestön Kuntaliiton mielestä hallituksen aikataulu eli uusi kuntarakenne jo 2015 alusta on mahdoton. Kuntaliiton mielestä parempi olisi odottaa seuraavan valtuustokauden alkua 2017.

Virkkusen mukaan nykyhallituksen suosimassa kuntamallissa kunta on vahva yksikkö, joka sekä kerää verotulot että vastaa itse palveluista. Edellisessä keskustavetoisessa kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa ideana oli kuntien yhteistoiminta silloin, kun kunta yksinään on taloudeltaan liian heikko.

Virkkusen mukaan yhteistoimintaverkostot ovat hajanaisia ja epädemokraattisia, koska ne on viety kunnanvaltuustojen päätösvallan ulottumattomiin.

HS.fi/paivankysymys Hyväksytkö kuntien yhdistämisen pakolla?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää