Kotimaa

"Ihmisarvoa ei voi ottaa tai antaa pois"

Lokakuun 19. päivä Suomessa vietetään ensimmäistä kertaa Ihmisarvon päivää. Kahdeksan suomalaista kertoo, mitä ihmisarvo heille merkitsee (1) ja millainen on ihmisarvoinen elämä (2).

Tilaajille

Kirjailija Jari Tervo

1Jos ihmiselle annetaan hänelle kuuluva arvo, lakkaa tarpeeton jumalien etsintä.

2Ihminen elää ihmisiksi, kun hän saa sorrottomassa arjessa auttaa pieniä ja heikkoja.

Esseisti Antti Nylén

1Ennen kaikkea se on kova fakta, joka panee raamit kaikelle mitä teen tai ajattelen. Elämä olisi ylen leppoisaa, jos ihmisarvoa ei olisi (paratiisissa sitä ei varmaankaan ollut). Mutta kun ympärilläni on miljardeja olentoja, joiden kaikkien arvo on ääretön, on kuljettava hyvin harkiten.

2Käytännössä se on sitä, ettei joudu puolustamaan omaa ihmisarvoaan, että sen voi rauhassa jättää toisten huoleksi. Lisäksi uskon, että myös meidän silmissämme mieletön elämä on merkityksellistä, että kaikki ihmiset ovat yhdenveroisia niin sanoakseni Jumalan ajatuksissa.

Eläkeläinen Marjatta Leinonen

1Ihmisarvo on elämää kaikki. Jos ei ole ihmisarvoa, ei ole elämää. Ihmisarvo on sitä, että kunnioittaa muita, elää sovussa eikä riitele.

2Kaikkein tärkein juttu on terveys. Pitää olla sen verran rahaa, että pystyy vähän elämäänkin. Tärkeitä ovat myös lapset ja että on tarpeeksi sosiaalisia suhteita.

Lukiolainen Julian McGourty

1Ihmisellä on arvo, kaikki ovat samanarvoisia. Se kuuluu kaikille ja on tärkeä asia. Jos kokee, ettei itsellä ole mitään arvoa, tilanne on paha.

2Ihmisarvoinen elämä on sitä, että tekee elämällään jotain. Että on haasteita ja tavoitteita, perhe tai ura. Ei ole ihmisarvoista elää ilman päämäärää tai sosiaalisia suhteita. Tai niin, ettei arvosta omaa elämäänsä millään tavalla.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps)

1Ihmisarvo on aikaan ja paikkaan sidottu konventio eli sopimus. Tämän päivän länsimaissa vallitsee laaja ja kattava ihmisarvokäsitys. Kaikkialla näin ei valitettavasti ole. Länsimaisen yhteiskunnan tulee tässäkin suhteessa muistaa, että sillä on paljon puolustettavaa.

2Tärkeimmät ihmisarvoisen elämän elementit ovat oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen, ajattelun ja ilmaisun vapaus sekä mahdollisuus omilla valinnoillaan vaikuttaa oman elämänsä laatuun.

Oikeuslääketieteen professori Helena Ranta

1Olemme syntyneet ja olemassa, ja meillä kaikilla on jo sen takia arvo sinänsä. Olemme kaikki ihmisinä samalla viivalla: ihminen, joka on päättävässä asemassa, ei ole ihmisenä sen arvokkaampi kuin sellainen, jolla ei ole päättävää asemaa.

2Ihmisarvoinen elämä on sellainen, että kansainvälisten sopimusten määrittämät ihmisoikeudet täyttyvät. Mitä ihmisarvoinen elämä ei ole? Esimerkiksi sitä, ettei ole puhdasta juomavettä. Räikeä loukkaus ihmisarvoa kohtaan on erimerkiksi kidutus.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd)

1Ihmisarvo on toisten näkemistä, kuulemista ja tunnustamista. Kun puhutaan ihmisarvosta, tarvitaan rohkeutta puuttua toisten ihmisten tuskaan, epätoivoon ja huonoon kohteluun.

2Ihmisarvoinen elämä on hyvin subjektiivinen asia. Vammaiset tekevät töitä päivätoiminnassa muutaman euron päiväpalkalla, ja kun he maksavat ruokailun, he saattavat jäädä miinukselle. Kokevatko he, että heidän ihmisarvoaan kunnioitetaan? Ihmisten oman kokemuksen pitäisi painaa, kun puhutaan ihmisarvoisesta elämästä.

Helsingin metropoliitta Ambrosius

1Minulla on korkea käsitys ihmisestä. Ihmisarvo on uniikki ja luovuttamaton osa meitä jokaista. Sitä ei voi ottaa eikä antaa pois, vaan sitä pitää puolustaa hartiavoimin kaikissa olosuhteissa.

2Olen rakastettu, koen enkelin siiven kosketuksen. Rakkaus on ainoa luonnonvara, joka kasvaa jakamalla ja tuhlaamalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää