Kotimaa

Pääsykoemuutos laittoi uusiksi lääkäriksi mielivien valmentautumisen

Varman päälle laskevat pänttäävät nyt lukiokirjoja ja kertaavat lukiokursseja.

Tilaajille

"Sanokaa nyt, että pääsykoeuudistus teki kertaheitolla tyhjäksi vuosien valmentautumisen", yllyttää Valmennuskeskuksen kurssin vetäjä asiakkaitaan avautumaan ennen varsinaisen preppauksen alkua illansuussa Helsingin Töölössä.

Vetoomus kaikuu kuuroille korville, sillä kukaan ei halua mainostaa havittelevansa lääkärin arvostettua ammattia leveine ja varmoine leipineen 2000 euron kurssilla.

Kaksi rohkeata lääkärinalkua sentään löytyy.

"Tulihan se yllätyksenä. Kuukausi sitten kuulin huhuja kaverilta, mutta vasta viikko sitten varmistui, että Galenos-pääsykoekirja tosiaan poistuu jo ensi keväänä", sanoo Itä-Suomen yliopistoon pyrkivä Pauliina

Permikangas, joka on viime kevään ylioppilas.

Kymmenkunta vuotta käytössä olleen "raamatun" sijaan koetehtävät perustuvat lukion fysiikan, kemian ja biologian kursseihin sekä lisäaineistoon, joka jaetaan paikalla.

Permikankaalle muutos tietää lisää työtä, koska fysiikan kursseista puolet jäi väliin.

"Onhan se iso homma", Permikangas sanoo. Hän aikoo nyt päntätä varmuuden vuoksi 18 lukiokirjaa. Valmennuskeskuksen kurssin lisäksi hän ilmoittautui myös aikuislukioon.

"Tilannehan on kaikille sama", Permikangas ei silti täysin tyrmää uudistusta. Lukion vasta aloittavien kannalta hän pitää sitä helpotuksena.

Tosin hän epäilee, että uudistus suosii kirjaviisaita, kun pikemminkin tulisi tutkia soveltuvuutta lääkäriksi.

"Sehän on sekava kirja, jossa hypitään asiasta toiseen", luonnehtii Galenosta Valtteri Airosmaa, ylioppilas vuodelta 2004. Hän aikoo pyrkiä Helsingin yliopistoon lukemaan hammaslääkäriksi.

Kertausta on Airosmaallakin edessä, sillä urheilulukiolainen ei aikoinaan fysiikkaan ja kemiaan juuri panostanut.

"Jos nyt aloittaisin lukion, niin tekisin toisin. Onhan se järkevämpää opetella ne asiat lukiossa kuin jälkikäteen", Airosmaa pohtii.

Lukion opettajat ovat tyytyväisiä, koska he uskovat uudistuksen kannustavan oppilaita ponnistelemaan jo lukiossa.

"Niinhän oli tapana sanoa, että laskemalla pääsee lääkikseen", sanoo Oulun lyseossa biologiaa opettava Antti Rönkä. Hänen mukaansa Galenos korosti liikaa fysiikan ja matematiikan laskuja.

"Oppilaan on hyvä tietää, että kouluopinnot painavat", sanoo Matemaattisten aineiden opettajien liittoa johtava Irma Iho, joka opettaa fysiikkaa Martinlaakson lukiossa.

Valmennusfirmoissa uudistus näkyy ainakin nyt siirtymävaiheessa entistä kovempana kysyntänä.

"Puhelimet pirisevät koko ajan, mutta olen rauhoitellut soittajia, että suurimmat muutokset koskevat oikeastaan vain kolmasosaa vaatimuksista eli lähinnä biologiaa", sanoo kurssipäällikkö Sami Puurtinen Valmennuskeskuksesta.

Galenos keskittyi lähinnä ihmisen fysiologiaan ja anatomiaan, kun lukion biologia sisältää myös ekologian ja kasvibiologian.

"Ihan roskiinhan ne menevät", Puurtinen sanoo valmennusfirman vanhoista aineistoista ja valintakokeista. Niiden tilalle on laadittava uudet.

Niille riittänee käyttöä, sillä hän arvioi lääkäriksi halajavien määrän vain kasvavan, kun pelottavana pidetty pääsykoekirja on kuopattu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää