Kotimaa

Eduskunta hyväksyi polttonesteiden veronkorotukset

Kuljetusalan verotaakka huoletti kansanedustajia.

Tilaajille

Sekä bensiinin että dieselöljyn verotusta kiristetään ensi vuoden alusta.

Bensiinin ja dieselöljyn hiilidioksidiveron korotus arvonlisäveron vaikutuksella lisättynä nostaa bensiinin hintaa bensa-asemilla 2,88 senttiä litralta ja dieselin hintaa 3,26 senttiä litralta.

Tosiasiassa dieselin litrahinta nousee noin 13 senttiä litralta, koska vuoden alussa astuu voimaan myös viime hallituksen päättämä paljon suurempi veronkorotus.

Perjantaina eduskunnassa hyväksytyillä hallitusohjelmaan kirjatuilla liikenteen polttoaineiden veronkorotuksilla valtio kerää 125 miljoonaa euroa vuodessa lisää.

Kuorma-autoalan harteille verotaakasta lankeaa 30 miljoonaa euroa.

Tästä kansanedustajat olivat huolissaan täysistunnossa. Liikenteen verotus rasittaa erityisesti pitkistä etäisyyksistä kärsiviä syrjäisiä alueita.

"Tämä tulee olemaan erittäin paha paikka meidän kuorma-autoliikenteellemme", Mika Lintilä (kesk) sanoi.

"Täytyy huomioida, että aiemmin, kun dieselverotusta on kiristetty, vastaava kompensaatio on tehty käyttövoimaveroon. Nyt tätä ei tule tapahtumaan." "Tämä ajaa maantiekuljetuksia harmaan talouden piiriin ja ulkomaisille yrittäjille", pelkäsi Ismo Soukola (ps).

Hallitus joutuu tekemään korotuksia talouden tasapainottamiseksi ja edistääkseen vastuullista ympäristöpolitiikkaa, edustaja Kimmo Sasi (kok) puolusti.

Hän huomautti, että polttoaineveroja ei ole viime vuosina korotettu, mutta unohti - kuten Soukola huomauttikin - että juuri edellisellä hallituskaudella dieselveroa päätettiin korottaa, ja se korotus astuu ensi vuonna voimaan.

"Varsin maltillisella muutaman sentin korotuksella ei ole kovin suurta merkitystä", Sasi jatkoi.

Polttoturpeen veroa hallitus korottaa kolme euroa megawattitunnilta vuoden 2013 alusta ja vielä yhden euron lisää vuoden 2015 alusta.

Lisätuloja valtiolle kertyy ensi vaiheessa 20 miljoonaa euroa vuodessa.

"Mikäli verotus kiristyy tätä vauhtia, turve tullaan korvaaman kivihiilellä, ja sitä ei voi järkiperustein missään nimessä perustella", Lintilä jatkoi hallituksen arvostelua.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen ja hallituksen raamisopimuksen mukaisesti energiaveroja palautetaan maataloudelle nykyisten kriteerien mukaan vielä kahden vuoden ajan. Sen jälkeen palautuksia maksetaan vuosittain 18 miljoonaa vähemmän.

Kansanedustajat pitivät hyvänä, että maanviljelijöille tulee kahden vuoden aika sopeutua muutokseen.

"18 miljoonan euron vuotuinen summa on tarpeen maatalouden tukemiseksi", Kalle Jokinen (kok) sanoi.

Eduskunta hyväksyi perjantaina ensimmäisessä käsittelyssä energiaverojen korotuksia koskevien lakien sisällöt.

Keskusta samoin kuin perussuomalaiset tulevat toisessa käsittelyssä esittämään koko energiaveropaketin hylkäämistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää