Kotimaa

Poikkeuksellinen seksirikossarja

Mallitoimiston pomo tuomittiin raiskauksista ja ihmiskaupasta

Tilaajille

Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona tuomitun mallitoimiston johtajan seksirikossarja on poikkeuksellinen Suomen rikoshistoriassa.

"Uniikki tapaus, joka liittyy seksibisneksen harjoittamiseen. On totuttu ajattelemaan, että Suomessa tällaista ei tapahdu", kuvaa rikosoikeuden professori Terttu Utriainen Lapin yliopistosta.

Käräjäoikeus tuomitsi 48-vuotiaan Tero Petteri Erosen 12 ja puolen vuoden vankeuteen. Hän sai rangaistuksen muun muassa kolmesta törkeästä raiskauksesta, yhdeksästä raiskauksesta, tapon yrityksestä ja törkeästä ihmiskaupasta.

"Poikkeuksellinen, laaja ja pitkäkestoinen rikosvyyhti. Tiedossani ei ole, että Suomessa olisi ollut vastaavanlaista toimintaa", sanoo rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan tapauksesta tekee erikoisen se, että lukuisat rikokset liittyvät lailliseen liiketoimintaan.

Malliurasta haaveilleet nuoret naiset houkuteltiin mallitoimistoon tarjoamalla työtä, joka ei todellisuudessa vastannut lupauksia. Yrityksen toimiala olikin eroottisen ohjelman tarjoaminen.

Naisista otettiin alastonkuvia, ja osa raiskattiin jo työhaastattelussa. Työkeikoilla he joutuivat myymään pornotuotteita, ja yksi naisista joutui strippaamaan. Majoitustiloissa tapahtui raiskauksia.

Helsingin yliopiston oikeustieteen professorin Johanna Niemen mukaan näin pitkäjänteinen suunnitelmallisuus ei ole seksuaalirikoksissa tavanomaista.

"On erikoista, että on näin monta uhria ja vakavia tekoja, ja pystyy toimimaan näin pitkään paljastumatta." Uhreille teot aiheuttivat masennusta, univaikeuksia ja itsetuhoisuutta. Raiskausrikoksissa käytettiin fyysistä ja etenkin henkistä väkivaltaa.

Uhreille uskoteltiin, että joensuulainen Eronen on vaikuttavassa asemassa mallimaailmassa. Tunnetun mallitoimiston toimitusjohtaja kuitenkin todisti, ettei ollut koskaan kuullut tämän nimeä.

Rangaistuksen pituus vertautuu Tolvasen mukaan henkirikokseen tai törkeään huumausainerikokseen.

Rangaistus on Tolvasen mukaan varsin kova, mutta mahdollisuuksia olisi ollut enempäänkin: yksistään tapon yrityksessä, törkeässä raiskauksessa ja törkeässä ihmiskaupassa maksimirangaistus on 9-10 vuotta.

Eronen joutuu korvaamaan uhreilleen yhteensä 220000 euroa. Tapon yritys kohdistui yhden naisen kihlattuun.

Toinen syytetty, eroottisella alalla työskennellyt Alex Koskelainen, 28, sai neljän vuoden vankeustuomion törkeästä raiskauksesta, raiskauksesta ja raiskauksen yrityksestä.

Käräjillä oli 13 uhria, mutta yhteen heistä kohdistuneen teon ei katsottu olevan seksuaalisesti olennainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää