Kotimaa

Kiintiömiehinä naisten maailmassa

Educa-messujen kävijöistä ja opettajista yli 70 prosenttia on naisia.

Tilaajille

Naisten ylivalta ei ihan heti pistä silmään opetusalan suurimmassa koulutustapahtumassa Educassa Helsingin messukeskuksessa.

Tällä kertaa näytillä on nimittäin runsaasti älytauluja ja muita teknisiä opetusvempaimia, joiden esittelijät ovat enimmäkseen miehiä.

Educan noin 10000 osanottajasta kuitenkin yli 70 prosenttia on naisia, kuten myös peruskoulun opettajista.

Vaikka esimerkiksi luokanopettajaksi koulutettavien valintakokeita on viime vuosina rukattu niin, että muutkin kuin kuuden ällän ylioppilaat pääsevät pyrkimään, on miesten osuus vain noin neljännes hakijoista.

Valituiksi tulleista heidän osuutensa on vielä hieman pienempi, noin 21 prosenttia.

"Olin kiintiömies ja ylpeä siitä", sanoo nokialaisen Alhoniityn koulun rehtori Tane Springare, 58.

Ihan aito kiintiömies hän ei kuitenkaan ole, sillä 1973 opettajankoulutukseen pyrkinyt Springare kertoo, että olisi kyllä tullut valituksi ilman mieskiintiötäkin.

"Suomalaisiin opettajanhuoneisiin tarvitaan tervettä verta. Koulu ja etenkin pojat kaipaavat myös miehiä opettajiksi", Springare on vakuuttunut ja haikailee mieskiintiöitä vastaavaa systeemiä takaisin. Kiintiöt poistettiin tasa-arvon vastaisina 1989.

"Pääsykokeitten sisältöä pitäisi jotenkin muuttaa, mutta ei tietenkään mitään munapisteitä saa olla", Springare pohtii.

"Piti olla jumalattoman kovat paperit", lastentarhanopettajan koulutukseen 1981 pyrkinyt ja päässyt Hannu Lehikoinen, 55, muistelee.

"Ei tuntunut hyvältä olla työyhteisön ainoa mies", Lehikoinen muistelee tarha-aikojaan. Nyt hän työskentelee Sääksjärven peruskoulun opettajana Lempäälässä.

Koulu on naisten ja tyttöjen maailma, miehet tuumivat.

"Kouluahan pyöritetään enemmistön ehdoilla", sanoo myös tutkija Hannu Heikkinen, 51, joka itsekin pyrki kiintiöiden aikaan eli vuonna 1981 opettajankoulutukseen.

Ensimmäinen kerta ei tärpännyt mieskiintiöstä huolimatta, mutta syykin on selvä: "Tulin pääsykokeisiin suoraan pitkältä moottoripyöräreissulta Norjasta nahkatakki päällä ja tukka rasvaisena." Seuraavana vuonna Heikkinen tuli kokeisiin parturin kautta ja muutenkin sivistyneen oloisena ja sai parhaat pisteet kaikista.

Kymmenen vuotta Heikkinen viihtyi luokanopettajana työyhteisössä, jossa oli kolme miestä ja 22 naista.

Savonlinnan opettajankoulutuslaitokseen 1977 pyrkinyt ja päässyt opettajien nokkamies Olli Luukkainen tunnistaa ongelman: "Koulun pitäisi antaa mahdollisimman oikea kuva yhteiskunnasta." Luukkainen muistuttaa myös, että eroperheitten lapset ovat usein joutuneet näkemään paljon vanhempiensa riitelyä: "Koulussa olisi hyvä päästä näkemään, että miehet ja naiset voivat elää myös sovinnossa." Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja houkuttelisi lisää miehiä alalle kiintiöiden sijaan kunnon palkalla ja työuranäkymillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää