Kotimaa

Finnair-pomon asunto Ilmariselle

Työeläkeyhtiö Ilmarinen osti Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen miljoona-asunnon eläkerahoilla. Vehviläinen asuu siinä edelleen ja vuokran maksaa valtionyhtiö Finnair.

Tilaajille

Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen asuu eläkeyhtiö Ilmarisen asunnossa, joka vielä reilu vuosi sitten oli Vehviläisen omistuksessa. Vuokran Helsingin ydinkeskustan asunnosta maksaa Ilmariselle valtionyhtiö Finnair.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan asunto ehti olla myynnissä pitkähkön ajan vuoden 2010 puolella. Hyvästä sijainnista huolimatta yli 270 neliöinen asunto kävi huonosti kaupaksi, koska Vehviläinen itse halusi jäädä siihen asumaan.

Kotvan kuluttua ostajaksi ilmaantui Suomen toiseksi suurin eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen. Asunnon omistus siirtyi Ilmariselle 10.2. 2011 hintaan, jota kaupan osapuolet eivät halua kertoa.

Asiantuntija-arvioiden mukaan asunnon markkinahinta liikkui 1,4 miljoonan euron ja 1,8 miljoonan euron välillä. Asunto on tällä hetkellä suomalaisten työeläkesäästöjen katteena Ilmarisen kiinteistösijoitussalkussa.

Ilmarinen ja Finnair kytkeytyvät toisiinsa monin tavoin, sillä Finnair on yksi Ilmarisen suurimmista asiakkaista. Ilmarinen on Finnairin neljänneksi suurin omistaja.

Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja sekä palkka- ja nimitysvaliokunnan jäsen. Vehviläinen puolestaan istuu Ilmarisen hallintoneuvostossa.

Sailas muistaa, että asunto oli kaupan "selkeästi vuoden 2010 puolella, mutta kauppa on tehty vasta 2011".

Hän korostaa, että hän ei ole osallistunut asuntokaupan päätöksentekoon Ilmarisessa eikä Finnairissa. Hänen mukaansa kauppahinta ja vuokran suuruus perustuvat lisäksi "kolmannen osapuolen" eli käytännössä kiinteistönvälittäjän arvioon.

"Olen varma, että tämäkin sijoitus on tehty täysin kaupallisin ehdoin eli kauppa ja vuokrasopimus ovat markkinahintaisia", Sailas sanoo.

Sailas ihmettelee kysymystä, olisiko asiakasyrityksen toimitusjohtajan asunto kannattanut jättää varovaisuussyistä ostamatta eläkerahoilla.

"Meillähän on vuokrasopimus Finnairin eikä Vehviläisen kanssa. Sijoitus on joka tavalla vähäriskinen ja helposti realisoitava", hän korostaa.

Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen kertoo tehneensä päätöksen Vehviläisen asunnon ostamisesta.

"Investoinnissa noudatettiin ihan normaalia prosessia ja se on Ilmariselle sekä sen eläkeläisille hyvä sijoitus", Aimonen sanoo.

Ilmarinen omistaa kuitenkin harvoin yksittäisiä huoneistoja asunto-osakeyhtiöistä, koska tällaisten sijoitusten hoitaminen on vaivalloista ja kallista. Ilmarisen julkisesta kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden listasta ei löydy yhtään kohdetta, josta Ilmarinen omistaisi vähemmistön.

Aimonen ei halua vastata kysymykseen, onko Ilmarinen aiemmin ostanut asiakasyrityksen toimitusjohtajan asuntoa itselleen.

Mika Vehviläinen ei halunnut kommentoida "henkilökohtaisia asioitaan" millään tavalla maanantaina. Finnairista kuitenkin kerrottiin, että asunto on osa Vehviläisen kokonaispalkkausta, minkä vuoksi vuokran siitä maksaa Finnair.

Vuokran suuruutta ei Finnairistakaan haluttu kertoa.

Asuntoetua ei ole mainittu Finnairin vuosikertomuksessa eikä ilmoituksessa valtion omistajaohjausyksikölle. Tämä johtuu Finnairin mukaan siitä, että etua ei vielä vuonna 2010 syntynyt.

Finnairin mukaan Vehviläinen ei ole toisaalta saanut korvausta "työsuhdeasunnon käyttämättä jättämisestä", vaikka asunnon omistus siirtyi Ilmariselle vasta helmikuussa 2011.

Mika Vehviläinen on ollut Finnairin toimitusjohtaja helmikuusta 2010. Hän maksaa asuntoedustaan veroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää