Kotimaa

Niinisalon valvova silmä

Puolustusvoimien ainoat tiedustelulennokit ovat tykistöprikaatin käytössä.

Tilaajille

Niinisalo. Niinisalon varuskunta-alueen porteilla sijaitsevaan sotilaskotiin saapuva vierailija joutuisi hieraisemaan silmiään, ellei tietäisi mistä on kysymys.

Porttien sisäpuolella, jonkin matkan päässä seisoo Sisu-kuorma-auto, joka on varustettu katapultilla. Katapultin päässä laukaisua taivaalle odottaa pieni lentokone. Sellaista ei heti miellä tykistöprikaatille ominaiseen kalustoon kuuluvaksi.

Kyseessä on miehittämätön lentokone eli lennokki. Myös englanninkielistä nimeä Unmanned Aerial Vehicle (UAV) käytetään yleisesti. Tykistöprikaatissa puhutaan mieluiten lentotiedustelujärjestelmästä.

Sotilaskäyttöön tarkoitetut lennokit yleistyvät maailmassa vauhdilla. Lennokkityyppejä on useita erilaisia pienistä "pörisijöistä" aina ohjuksin varustettuihin täsmäaseisiin. Tunnetuin lienee Predator, jonka ohjuksilla Yhdysvallat on iskenyt toistuvasti viholliskohteisiin muun muassa Afganistanissa ja Pakistanissa.

Suomessa tiedustelulennokkeja on käytetty kymmenkunta vuotta. Käytössä on yksitoista sveitsiläisvalmisteista Ranger-lennokkia. Ne on sijoitettu tykistöprikaatiin, joka vastaa paitsi operoinnista myös koulutuksesta.

Varusmiehiä ei kuitenkaan tehtäviin kouluteta, vaan erityisosaamista vaativista Rangereista vastaa kantahenkilöstö.

"Tykistö on aina ollut edelläkävijä", tiedustelupatteriston komentaja, everstiluutnantti Harri Uusitalo vastaa ihmettelyyn, miksi lennokkeja operoidaan juuri Niinisalossa.

Rangeria käytetään lähinnä tiedusteluun sekä tulenjohtotehtäviin. Lennokin "aseistuksena" on kamera, jossa on myös pimeänäköominaisuus. Kun kone on ilmassa, se lähettää reaaliaikaista videokuvaa maassa olevalle ohjausasemalle ja sen miehistölle.

"Järjestelmälle voidaan antaa tehtäväksi selvittää esimerkiksi jonkun kohdealueen tilanne. Minkälainen kalusto, henkilöstö ja ryhmittymä siellä on, ja tämä tieto sitten analysoidaan", insinöörimajuri Antti Leppäniemi kertoo.

Kalusto on myös liikuteltavissa. Lennokki ja ohjausasema kulkevat konteissa kuorma-auton perässä tai lavalla. Virta saadaan generaattoreista. Järjestelmä ei siis ole sidoksissa tiettyyn tai tiettyihin paikkoihin lentokoneiden tapaan.

Rangerin lentoreitti ja -korkeus on mahdollista ohjelmoida etukäteen, eli kone voi periaatteessa suorittaa tehtävän automaattisesti. Leppäniemen mukaan näin ei kuitenkaan käytännössä tehdä, vaan lennätysupseeri ohjaa ja valvoo konetta.

Laskeutuakseen Ranger tarvitsee noin 250 kertaa 40-metrisen alueen, käytännössä järvenjään tai pellon. Kone pystyy laskeutumaan erilaisille pinnoille, kuten asvaltille, lumelle, jäälle, ruohikolle ja heinikolle. Laskeutuminen tapahtuu automaattisesti.

Jos joku menee syystä tai toisesta pieleen, hätälaskuja varten lennokki on varustettu monilla varmentavilla järjestelmillä, kuten laskuvarjolla. Näin pyritään minimoimaan ihmisille ja infrastruktuurille mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

"Me emme ole joutuneet tähän asti turvautumaan laskuvarjoon", Leppäniemi sanoo.

Kaikesta huokuu, että Uusitalo ja Leppäniemi ovat varsin ylpeitä Rangereistaan. "Vaikka Rangerit on kehitetty 1990-luvulla, ne ovat yhä suorituskykyisiä ja hyvin luotettavia", Leppäniemi sanoo.

Entä voisiko Rangerit aseistaa jollain muullakin kuin vain kameralla?

"Käytännössä ei. Ja vaikka siihen saisikin asennettua jonkin aseen, se olisi niin pieni, ettei siitä olisi mitään hyötyä", Uusitalo toteaa.

"Tykistö on aina ollut edelläkävijä." Komentaja Harri Uusitalo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää