Kotimaa

Somalit eivät enää hae perheitään Suomeen

Venäläiset hakevat perheenyhdistämisiä jo enemmän kuin somalialaiset.

Tilaajille

Somalialaisten tekemien perheenyhdistämishakemusten määrä on romahtanut.

Maahanmuuttoviraston vielä julkaisemattomista tilastoista selviää, että vuonna 2011 vireille pantiin vain reilut 1800 somalialaisten perheenyhdistämishakemusta, kun niitä vuonna 2010 tehtiin lähes 4000.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan somalialaisten perhesidehakemuksia tuli maahanmuuttovirastolle viime vuonna jo vähemmän kuin Venäjän federaation alueelta tulleiden hakemuksia.

Oleskeluluvan Suomesta saanut voi perheenyhdistämisellä yrittää saada Suomeen lähiomaisensa, lähinnä puolisonsa ja lapsensa tai lapsi omat huoltajansa. Sääntöihin on viime vuosina tullut useita tiukennuksia, jotka vaikeuttavat nimenomaan somalien hakemuksia.

Somalit kokevat jatkuvan sääntöjen kiristämisen ikäväksi, sanoo tulkkina ja Kanava nuoriso ry:n tiedottajana toimiva Abdirahim Hussein.

Esimerkiksi avioliittoa suunnittelevat nuoret odottavat lupia vuosikausia.

"Voisi sanoa suoraan, että älkää hakeko tänne ollenkaan, eikä juoksuttaa ihmisiä näiden hakemusten kanssa." Oleskeluluvan hankkiminen ei sekään ole helppo juttu.

"Tiedän, että esimerkiksi lapsia on maan alla Etiopiassa tai Keniassa, kuukausia tai jopa vuosia odottamassa Suomen päätöstä. He pelkäävät, että koko hakemus menee pilalle, jos he jäävät kiinni", Hussein kertoo.

Tämän vuoden alusta perheenyhdistämistä ei voi enää hakea perheen Suomessa asuva kokoaja, vaan tänne pyrkivien on itse jätettävä hakemus Suomen lähimpään lähetystöön. Somalialaisten kohdalla kyse on Suomen Etiopian tai Kenian lähetystöistä.

Säännös koskee myös alaikäisiä. Lisäksi viime syksystä lähtien on vaadittu, että hakijalla on oltava oleskelulupa maahan, jossa hän jättää hakemuksensa.

Somalialaisten hakemukset ovatkin tänä vuonna jo lähes loppuneet. Hakemuksia on tullut vain kourallinen.

Asiasta kertoi myös maanantain Aamulehti.

Lisäksi somalialaisille annetaan entistä useammin kielteisiä päätöksiä. HS:n tietojen mukaan vuonna 2011 somalialaisten perhesidepäätöksiä tehtiin yli 1900. Näistä suurin osa eli 1400 oli kielteisiä.

Suomeen tehdään vuosittain kaikkiaan noin 10000 perheenyhdistämishakemusta. Somalit olivat viime vuoteen asti innokkaimpia hakijoita.

Vuonna 2011 eniten vireille pantiin Venäjän federaatiosta kotoisin olevien hakemuksia, joita oli 1916. Venäläisille tehtiin lähes 1500 perhesidepäätöstä, joista 176 oli kielteisiä.

Somaleiden perheenyhdistämishakemukset ovat myös ruuhkautuneet pahasti.

Jonossa on noin 6000 hakemusta. Käsittelyssä ovat nyt helmikuussa 2010 ja loppuvuodesta 2009 jätetyt hakemukset. Ratkaisua odottavista hakemuksista vanhimmat on pantu vireille marraskuussa 2009 eli lähes kaksi ja puoli vuotta sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää