Kotimaa

Niinistön kanslian johtoon nousee Teemu Tanner

Ulkoministeriö ja Stubbin kabinetti ovat vahvoilla valinnoissa.

Tilaajille

Presidentin kanslian avainpaikkoja täytetään odotetusti ulkoministeriöstä. Kansliaan siirtyy Alexander Stubbin (kok) ulkoministerikaudella keskeisiksi vaikuttajiksi nousseita virkamiehiä.

Uudeksi presidentin kanslian päälliköksi nimitetään perjantaina ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Teemu Tanner. Hän aloittaa tehtävässä 1. huhtikuuta.

Nykyinen kansliapäällikkö Päivi Kairamo-Hella jatkaa hetken myös uuden presidentin Sauli Niinistön kansliapäällikkönä, kunnes siirtyy heinäkuun alussa Geneven edustuston päälliköksi.

Niinistön ulkopoliittiseksi neuvonantajaksi nousee Mikko Hautala, joka on nyt ministerinä Suomen lähetystössä Moskovassa.

Oikeudelliseksi neuvonantajaksi tulee sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön ylijohtaja Minna Hulkkonen ja viestintäpäälliköksi ulkoministeriön viestintäjohtaja Veera Heinonen.

Niinistön kampanjassa erityisavustajana toiminut Mikko Kortelainen tulee erityisavustajaksi kabinettiin.

Niinistö aloittaa presidenttinä maaliskuun alussa eli ensi keskiviikkona.

Kanslian valinnat tarkoittavat melkoista nousujohteisen osaamisen siirtymistä ulkoministeriöstä presidentin kansliaan. Tanner on 54-vuotiaana joukon vanhin ja on ollut poliittisen osaston päällikkönä kaksi ja puoli vuotta.

Muut ulkoministeriöstä presidentin kansliaan siirtyvistä ovat olleet nykytehtävissä vielä lyhyemmän ajan.

Arvostetun vanhemman diplomaatin mukaan Tanner on "hyvin ekspeditionäärinen" eli toimeksi paneva. Tanner antaa myös "funtsaajan vaikutelman".

Tannerin yhtenä vahvuutena on vankka Euroopan ja turvallisuuspolitiikan tuntemus, jota on kertynyt muun muassa Suomen lähettiläänä EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa.

Hänellä on edustustokokemusta myös Washingtonista, Pariisista ja Soulista.

Tanner on ollut lähes koko työuransa ulkoministeriössä. Poliittisesti hän on Hautalan ja Heinosen tavoin tiettävästi sitoutumaton.

Hautalalla on laaja Venäjä-osaaminen ja kielitaito. Myös häntä kuvaillaan aikaansaavaksi.

Stubbin diplomaattiavustajana "hän piti langat käsissään" ja koordinoi yhteydet ministeriön virkamiesten kanssa, sanoo diplomaatti.

Heinonen valittiin ulkoministeriön viestintäjohtajaksi pitkän haun jälkeen kesällä 2010. Hän voisi jatkaa tehtävässään vielä vuoteen 2015.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää