Kotimaa    |   HS-selvitys

Viidesosa haluaa 2-4 miljardin kiristykset

Hallitus päättää lisäsäästöistä ja veronkorotuksista maaliskuussa. Monilta kansanedustajilta uupuu näkemys sopeutustarpeesta.

Tilaajille

Valtiontalouden korjaustoimien suuruusluokan määrittäminen on vaikea tehtävä kansanedustajille, selviää HS:n tekemästä selvityksestä.

HS pyysi kansanedustajilta näkemyksiä siitä, paljonko verotusta pitäisi kiristää ja menoja vielä leikata tällä vaalikaudella. Hallitusohjelmassa sovittiin jo 2,5 miljardin sopeutumistoimista.

Selvästi suurin osa kansanedustajista eli 115 ei halua vielä määrittää lisäsopeutustoimien suuruusluokkaa.

Kiristystoimiin joudutaan siksi, että hallitusneuvotteluissa sovittu taso oli liian optimistinen. Hallitus sitoutui silloin lisäsopeutukseen, jos valtion velan bruttokansantuoteosuus ei käänny laskuun ja valtion talouden alijäämä asettuu yli 1 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Hallitus pyrkii löytämään maaliskuisessa kehysriihessään myös rakenteellisia muutoksia, jotka parantavat työllisyyttä ja kilpailukykyä ja pienentävät kestävyysvajetta.

Jos tällaisia keinoja löydetään, sopeutustarve eli lisäsäästöjen ja veronkiristysten löytämisen tarve pienenee.

Yksi merkittävä rakenteita koskeva kysymys on eläkeikä. Toinen päähallituspuolue Sdp on vastustanut voimakkaasti eläkeiän nostamista, eikä siihen kajoaminen näytä todennäköiseltä.

Selvityksen perusteella koottu grafiikka paljastaa, että selvästi suosituin sopeutushaarukka kansanedustajien mielissä on 2-4 miljardin suuruiset menoleikkaukset ja veronkorotukset. Vaihtoehtoa kannattaa 44 kansanedustajaa eli runsas viidennes eduskunnasta.

Hallitus aloittaa tällä viikolla kehysneuvotteluprosessin toden teolla. Tavoitteena on löytää ensin sopu nimenomaan sopeutushaarukan suuruudesta.

HS:n selvityksen perusteella jo haarukan löytyminen näyttää haastavalta tehtävältä, sillä suurin hallituspuolue kokoomus näyttäisi olevan valmis suurempiin säästötoimiin kuin Sdp.

Toisaalta kokoomuslaisten esittämät suuret luvut saattavat olla osin neuvottelutaktisia. Kehysneuvotteluissa saatetaan päästä puolueen kannalta parempaan lopputulokseen, jos tavoite on asetettu julkisesti hieman yläkanttiin.

Kehysneuvottelut ovat Jyrki Kataisen (kok) hallituksen tähänastisen taipaleen suurin koetinkivi.

Hallitus on todella ensimmäistä kertaa vaarassa hajota, mikäli se ei pääse neuvotteluissa sopuun. Vaihtoehtoa pidetään kuitenkin epätodennäköisenä, sillä uudet vaalit eivät innosta.

Vääntöä on luvassa, sillä neuvotteluissa on löydyttävä puolueita ja suomalaisia kirpaisevat miljardit.

Tilannetta eivät helpota demareiden hallitukseen lähdön tiukat kynnyskysymykset. Puolue muun muassa torjui niissä eläkeiän ja arvonlisäveron nostamisen.

Kokoomuksen mielestä jompaankumpaan olisi kajottava, mikäli tilanteesta halutaan päästä eteenpäin.

Rahaministeriön mukaan yleisen arvonlisäverokannan nostaminen yhdellä prosenttiyksiköllä 24 prosenttiin lisäisi valtion tuloja noin 600 miljoonalla. Alv olisikin houkutteleva veronkiristyskohde, sillä verotulojen lisäystarve pyörinee 1-2 miljardin välillä.

Säästöpuolella suuria summia olisi saatavilla ainakin jäädyttämällä määräaikaisesti esimerkiksi erilaisten etuuksien indeksikorotukset. HS kertoi perjantaina, että tällä vaihtoehdolla on ainakin jonkinlaista kannatusta kokoomuksessa ja demareissa.

Rahaministeriön mukaan hallituksen pitäisi päättää kehysriihessään yhteensä jopa viiden miljardin veronkiristys- ja säästötoimista, jotta hallitusneuvotteluissa sovitut tavoitteet saataisiin täytettyä.

Näin suuren sopeutuksen toteutuminen näyttää poliittisesti mahdottomalta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää