Kotimaa

Kotihoidontuki lyhenemässä

Hallitus harkitsee tuen lyhentämistä kahteen vuoteen. Muutos säästäisi rahaa ja patistaisi naisia töihin.

Tilaajille

Hallitus harkitsee kotihoidontuen lyhentämistä. HS:n tietojen mukaan tuki typistyisi nykyisestä kolmesta ikävuodesta kahteen ikävuoteen. Asiasta päätetään muiden säästöjen yhteydessä hallituksen kehysriihessä maaliskuun lopulla.

Nyt kotihoidontukea saa alle kolmivuotiaasta lapsesta, jos ei laita lasta kunnan päivähoitoon. Lasta voivat hoitaa tietysti vanhemmat kotona, mutta myös esimerkiksi sukulainen. Tai lapsi voi olla yksityisessä päivähoidossa.

"Näpit irti lasten hoidosta ja koulutuksesta. Ne ovat tulevaisuutta", sanoo helsinkiläinen Katja Nieminen.

Hän on ollut neljä vuotta kotona lapsiansa Samuelia, 4, ja Seelaa, 2, varten.

"Sillä on iso merkitys, että yhteiskunta näyttää positiivista valoa lasten kotihoidolle ja että sitä tuetaan edes nykyisen verran", Nieminen sanoo.

Tuloista riippumaton hoitoraha on vajaat 330 euroa kuussa. Lisäksi alle 2680 euroa kuussa ansaitsevat perheet voivat saada hoitolisää. Hoitolisän suuruus riippuu tuloista. Enimmillään se voi olla 175 euroa kuussa.

Hallitus ei suunnittele hoitotuen euromäärän leikkaamista, vaan tuen kestoon puuttumista.

Tuen lyhentäminen olisi eräänlainen kahden kärjen ohjus: se on sekä rakenteellinen uudistus että leikkaus.

Nykyistä nopeammin loppuva tuki patistaisi naisia töihin. Talouskielellä se siis lisäisi työn tarjontaa, suomeksi sanoen kasvattaisi valtion verotuloja ja ihmisten kulutukseen jäävää rahaa. Tasa-arvonäkökulmasta se parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla, urakehitystä ja palkkakehitystä.

Lisäksi muutos säästäisi valtion rahoja noin 30-40 miljoonaa euroa vuodessa.

Muilla hallituspuolueilla on halua lyhentää tukea, mutta kristillisdemokraateille päätös on vaikea. Perhearvoja korostava Kd haluaa tukea lasten hoitamista kotona mahdollisimman pitkään.

"Ihmetyttää kyllä, kuinka pienistä paloista säästöjä yritetään tehdä. En usko, että lisätuloja kauheasti kertyy kotihoidon tukea leikkaamalla", kotona lapsiaan hoitava Katja Nieminen pohtii.

Lopullista mallia ei ole vielä lyöty lukkoon.

Mahdollinen pehmennys voisi olla, että lasta voisi hoitaa kotona osittaiselle hoitorahalla lapsen kolmannen ikävuoden ajan. Vanhemmat voisivat näin tehdä osa-aikatyötä.

Samalla osittaista hoitorahaa voitaisiin mahdollisesti korottaa. Nyt tuki on 94 euroa kuussa.

Osittaista hoitorahaa voi nyt käyttää täyden kotihoidontuen sijaan, jos tekee keskimäärin enintään 30-tuntista työviikkoa.

Vuoden 2010 aikana kotihoidontukea ehti saada lähes 120000 perhettä. Lisäksi osittaista hoitorahaa käytti vuoden aikana 20000 perhettä. Miehiä tuensaajissa on vain noin nelisen prosenttia.

Vuoden 2010 lopussa vähän yli puolet yhdeksänkuisista kaksivuotisiin lapsiin oli kotihoidontuella. Kun 1-vuotiaita oli kotihoidontuella 37000 ja 2-vuotiaita 22000, kolmivuotiaita tuella oli enää alle 9000.

Kotihoidontuki on vain yksi kohta hallituksen pitkällä säästölistalla. Sen lisäksi hallituksen harkinnassa on myös yritystukien leikkaaminen, eläkkeitä, sosiaalitukia ja monia määrärahoja nostavien indeksien jäädyttäminen, nuorten koeaikojen pidentäminen ja ensimmäisen sairauslomapäivän jättäminen työntekijän omalle vastuulle.

Mitään päätöksiä ei vielä ole tehty. Toimista ja säästettävien miljardien määrästä on päähallituspuolueiden kokoomuksen ja Sdp:n välillä kiistaa.

Hallitus yrittää säästöpäätöksillä kääntää valtion velkaantumisen laskuun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää