Kotimaa

Hilkka Ahteen potkuille tyly tuomio

Työministeri Lauri Ihalainen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly eivät hyväksy AKT:n menettelyä.

Tilaajille

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn (sd) tukijoukot liiton hallituksessa vaikenivat lauantaina.

"A Vesa Malinen ihmetteli, miksi viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen erottamista puidaan julkisesti.

"Irtisanominen ja poliisitutkinta ovat kaksi eri asiaa. Ne eivät liity millään tavalla toisiinsa." Hallituksen toimintaa arvosteltiin korkealta tasolta.

Työministeri Lauri Ihalainen (sd) totesi HS:lle, että erityisesti ammattiliittojen on asia- ja uskottavuussyistä noudatettava työmarkkinoita koskevia lakeja ja sopimuksia.

"Erityisesti tämä koskee irtisanomisia ja tasa-arvoa koskevia ratkaisuja. Nyt julkisuuden tietoon tullut irtisanominen kesken tutkintaprosessin ei voi olla hyväksyttävä toimenpide", Ihalainen sanoi.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi, ettei hän voi hyväksyä sitä, että AKT ryhtyy irtisanomistoimiin kesken työpaikkakiusaamisepäilyjä koskevan poliisitutkinnan.

"Meidän kannaltamme tämä on kiusallista. Vaadimme hyvää käyttäytymistä työelämässä ja yritämme opettaa sitä, ja nyt tapahtuu tällaista." Parhaillaan SAK neuvottelee työurien pidentämisestä tavoitteenaan nimenomaan työhyvinvoinnin lisääminen. Lylyn mukaan työuraneuvotteluihin tällä yksittäistapauksella ei ole vaikutusta.

AKT:n sisälläkään liiton toimintaa ei hyväksytä. Finnsteven pääluottamusmies Jape Love´n Helsingistä sanoo, että irtisanominen on rikos: "Porukka, jonka pitäisi valvoa työntekijöiden etua ja työpaikkojen pelisääntöjä, syyllistyy itse mielivaltaisuuteen." Eriävän mielipiteen Ahteen erottamisesta jättänyt Jarkko Arpula sanoo, että irtisanomisperusteet ovat keksittyjä.

"Perustelut olivat ne, että Hilkka on ollut oman asiansa kanssa julkisuudessa. Kun oikeita perusteluja alettiin tivaamaan, heitti hallituksen varapuheenjohtaja ( Veijo Ruonala) tällaisen Virve Rosti -tarinan", Arpula sanoi.

Ahteen potkuja perusteltiin AKT:n hallituksessa sillä, että Rosti olisi toissa vuonna kertonut taksijonossa Ahteen puhuneen Rädystä negatiivisesti.

Virallinen irtisanomisen syy on "täydellinen luottamuspula liiton hallituksen ja viestintäpäällikön välillä".

Luottamuspula voi olla irtisanomisperuste esimerkiksi silloin, jos työntekijä käyttäytyy epälojaalisti työnantajaansa kohtaan julkisuudessa.

Hilkka Ahde pitää kohteluaan törkeänä. Ahteen mukaan työnantaja ei ole kuullut häntä missään vaiheessa ennen irtisanomispäätöstä. Hänelle ei myöskään ole tarjottu A Ruonala ilmoitti Ahteelle työsuhteen päättymisestä puhelimitse perjantaina illalla.

"Ruonala vain sanoi, että työssäolovelvoitetta ei enää ole. Hän oli kuulemma tehnyt potkuista hallitukselle esityksen. Ei edes kerrottu syytä, miksi minut erotettiin", Ahde sanoi. Hän aikoo riitauttaa irtisanomisen.

Rädyn kanssa Ahde ei ole ollut missään tekemisissä.

"Kuten sanottua, hän ei ole puhunut kohta kolmeen vuoteen minulle sanaakaan." Helsingin Sanomat ei tavoittanut Rätyä lauantaina.

Työryhmä: Peppiina Ahokas HS,

Olli Pohjanpalo HS, Heli Saavalainen HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää