Kotimaa

Tutkimus: Pienenä päivähoidon aloittaneet kouluttautuvat pisimmälle – Viekää lapsenne nykyistä aikaisemmin päivähoitoon, professori sanoo

”On viitattu siihen, että kiintymyssuhteiden kannalta on haitallista laittaa lapsi aikaisin päivähoitoon. Voihan se olla niinkin, mutta hyödyt näyttävät olevan suurempia kuin haitat.”

Alle kolmevuotiaina päivähoidon aloittaneet lapset kouluttautuvat aikuisena pidemmälle kuin kauemmin kotihoidossa olleet ikätoverinsa, kertoo Turun yliopiston tuore tutkimus.

He jatkavat todennäköisemmin opintojaan peruskoulun jälkeen ja suorittavat ylioppilastutkinnon. He pääsevät myös kotihoidossa pitkään olleita lapsia todennäköisemmin opiskelemaan yliopistoon tai ammattikorkeakouluun, sosiologian professori Jani Erola kertoo.

Turun yliopiston tutkimus selvitti päivähoidon vaikutuksia vuosina 1989–1990 syntyneiden lasten myöhempään kouluttautumiseen. Tutkimuksen aineisto saatiin Tilastokeskuksen rekistereistä.

Erolan mukaan varhaiskasvatukseen osallistuminen näyttää hyödyttävän myöhempää koulutusta – vaikka osan tutkimuksen tuloksista selittää koulutustaustan periytyminen. Korkeakoulutetut vievät lapsensa aikaisemmin hoitoon ja heidän lapsensa myös kouluttautuvat pisimmälle.

”Heistä monilla on mielekäs työpaikka, johon palata ja mahdollisuuksia edetä uralla. Heillä on myös tietämystä siitä, että päivähoidosta voi olla lapselle jotain hyötyä.”

Erolan mukaan lasten perhetaustan huomioon ottaminen ei silti poista varhaiskasvatuksen myönteisiä vaikutuksia myöhempään kouluttautumiseen. Hän uskookin, että varhaiskasvatus tasa-arvoistaa lasten mahdollisuuksia koulutusvalintoihin ja sitä kautta tulevaan yhteiskunnalliseen asemaan.

”Päivähoidolla on myös suojaavia vaikutuksia. Vaikka perhe olisi lapselle paras paikka, myös ikävät asiat tapahtuvat perheissä. Vanhemmilla on joskus esimerkiksi parisuhteeseen tai masennukseen liittyviä ongelmia kaikenlaisissa perheissä.”

Tällöin on hyvä, että lapsella on myös perheen ulkopuolisia, vakiintuneita aikuiskontakteja kasvatuksen ammattilaisten kanssa, Erola uskoo.

Suomessa on ollut asiantuntijoiden mukaan lasten kotihoitoa ihannoiva perinne, ja keskustelussa on pitkään korostettu pikemminkin päivähoidon haittoja kuin hyötyjä. Varhaiskasvatukseen osallistuu tällä hetkellä 63 prosenttia lapsista, mikä on vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Erolan mukaan ilmiö näkyy myös Ruotsissa, jossa suomalaissiirtolaisten lapset ovat osallistuneet päivähoitoon harvemmin kuin kantaruotsalaisten lapset.

”Meillä on vahva vanhemmuuden normi siitä, että vanhempien pitäisi hoitaa ja kasvattaa ensisijaisesti lapsensa kokonaan. On viitattu siihen, että kiintymyssuhteiden kannalta on haitallista laittaa lapsi aikaisin päivähoitoon. Voihan se olla niinkin, mutta hyödyt näyttävät olevan suurempia kuin haitat.”

Sama vanhemmuuden eetos on painanut Erolan mukaan siinä, kun varhaiskasvatusoikeutta on rajattu työttömien, osa-aikatyössä ja perhevapaalla olevien vanhempien lapsilta.

Asiantuntijat ovat epäilleet, että rajaus eriarvoistaa lapsia, ja Lastensuojelun keskusliitto on tehnyt sen takia kantelun Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealle.

Antaako tutkimus osaltaan vastauksen kotihoito vastaan päivähoito -keskustelulle? Voiko suhteellisen varhain hoitoon lapsensa laittavia vanhempia vielä syyllistää?

”Ei siihen ole perusteita. Tämän tutkimuksen perusteella päivähoidon vaikutukset eivät näytä olevan ainakaan haitallisia lapselle. Todennäköisesti päivähoito auttaa muutenkin perheitä sikäli, kun kotona olevat äidit pääsevät töihin.”

Erolan mukaan vanhempia kannattaa tutkimuksen perusteella kannustaa viemään lapsensa päivähoitoon nykyistä aikaisemmin. Tutkimuksessa varhaiskasvatuksen positiiviset vaikutukset koulutukseen olivat nähtävissä jo yksivuotiaina hoidon aloittaneilla.

Kaikkein pisimmälle kouluttautuivat noin 2-vuotiaana päivähoidon aloittaneet. Kahden vuoden ikä on suomalaisista suuren osan mielestä sopivin ajankohta päivähoidon aloittamiseen, kertoo Kelan teettämä tutkimus.

Turun yliopiston tutkimuksessa ei selvitetty, vaikuttaako päivähoitomuoto, kuten päiväkoti tai perhepäivähoito koulumenestykseen eri tavoin. Tutkimus toteutettiin osana Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen hanketta ”Eriarvoisuuden torjuminen niukkuuden aikana”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Päivähoito
 • Koulutus
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Meitä riivaava menestymisen pakko on johtanut aivojen dopingiin – ongelma koskettaa Suomessa jo peruskoululaisia

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää