Kotimaa

Poliisi ampui ilman syytä Kaourouta kumiluodilla säilössä Virossa – Suomi käännytti takaisin

Viro on monelle turvapaikanhakijalle pelkkä välietappi muihin EU-maihin. Malilaismies kertoi Helsingissä mieluummin kuolevansa kuin palaavansa Harkun säilöön Viroon. Sinne hän kuitenkin päätyi.

Useimpien turvapaikanhakijoiden tie alkaa Virossa Harkun säilöönottokeskuksesta Tallinnan läheltä. Piikkilangalla ympäröity harmaatiilinen rakennus on yksi Euroopan lukuisista ulkomaalaisten suljetuista säilöönottopaikoista.

Poliisi syyllistyi sisäisen tarkastuksen raportin mukaan siellä viime marraskuussa liialliseen voimankäyttöön, kun se ampui kumiluoteja sisätiloissa.

Ampumistapauksessa loukkaantui yksi turvapaikanhakija: malilainen Kaourou Sacko, 20.

”En halua palata Harkuun ikinä. Mieluummin kuolen”, Sacko kertoi Metsälän säilöönottoyksikössä Helsingissä viime tiistaina.

Sacko haki lokakuun lopussa turvapaikkaa Suomesta. Hän sai aiemmin kielteisen turvapaikkapäätöksen Virosta.

Sisäisen tarkastuksen raportin mukaan Viron poliisi pyrki ampumistapauksen jälkeen peittelemään virheitään. Sen vuoksi Viron julkisuuteen välittyi aluksi virheellinen käsitys, että Harkun säilössä olisi syntynyt kapina ennen ampumista.

Todellisuudessa osa säilöönotetuista oli osoittanut mieltään seisomalla rauhallisesti käytävällä ja kieltäytymällä menemästä huoneisiinsa.

Säilöönotetut olivat jo palanneet huoneisiinsa, kun mellakkapoliisit saapuivat paikalle ja ampuivat kumiluoteja.

Poliisin sisäisen tarkastuksen raportin mukaan kukaan ei tuolloin uhannut poliisia, tehnyt vastarintaa tai yrittänyt paeta.

”Kuulin, kun poliisit menivät viereiseen huoneeseen ja kysyivät minua. Menin silloin käytävälle. Sitten ammuttiin. Ensimmäinen osui seinään, toinen meni ohi ja kolmas osui minua nilkkaan”, Sacko kertoo.

Poliisin mukaan laukaus oli ammuttu varoitukseksi lattiaan, mutta se oli kimmonnut ja osunut turvapaikanhakijaan. Sackon mukaan osuma aiheutti kovaa kipua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Viron turvapaikanhakijatilanne poikkeaa suuresti Suomesta ja monesta muusta EU-maasta. Viro on jäänyt Suomeakin pienemmäksi sivupoluksi siirtolaisten kulkureiteillä Euroopassa.

Tänä vuonna lokakuuhun mennessä Virosta oli hakenut turvapaikkaa vain 75 ihmistä. Lisäksi Viro oli vastaanottanut EU:n sisäisinä siirtoina 60 ihmistä.

Suomeen voi saapua yhtä paljon hakijoita yhdessä viikossa, vaikka Suomenkin hakijamäärät ovat pieniä moniin muihin maihin verrattuna.

Suuri osa Viroon saapuvista turvapaikanhakijoista pyrkii todellisuudessa johonkin toiseen Euroopan maahan.

Myös malilainen Kaourou Sacko kertoo yrittäneensä päästä Venäjältä Viron kautta Suomeen hakemaan turvapaikkaa, koska hän tiesi entuudestaan erään Suomessa asuvan malilaisen.

Suunnitelmat menivät kuitenkin pieleen Venäjän ja Viron välisellä rajalla elokuussa 2014. Venäjän rajavartijat havaitsivat Sackon ja hänen kolme toveriaan.

”He alkoivat ampua ilmaan. Säikähdimme ja juoksimme hätääntyneinä jokeen”, Sacko sanoo.

Uimataidoton 16-vuotias malilaispoika hukkui jokeen, Sacko kertoo. Viron viestimissä uutisoitiin Piusa-jokeen kuolleesta malilaismiehestä.

”Koen olevani vastuussa hänen kuolemastaan, koska vakuutin huolehtivani hänestä. Pojan isä syyttää minua hänen kuolemastaan”, Sacko sanoo.

Hän pääsi Viron puolelle ja päätyi siellä Harkun säilöönottokeskukseen.

”Viron poliisi sanoi, että jos en pyydä turvapaikkaa, minua pidetään kaksi vuotta vankilassa. Siksi hain turvapaikkaa, mutta se ei muuttanut käytännössä mitään. Jouduin silti istumaan säilössä kaksi vuotta ja kaksi kuukautta.”

Omien sanojensa mukaan hän perusteli turvapaikan tarvettaan Virossa sillä, että hän saattaisi joutua Malissa vankilaan vastuullaan olleen pojan hukkumisen vuoksi.

”Ajattelin silloin, etten ole Viroon jäämässä enkä kertonut yhtään mitään muuta. Olin vain aikeissa jatkaa Virosta matkaa muualle.”

Viron ihmisoikeuskeskuksen lakimiehen Anni Säärin mukaan valtaosa turvapaikanhakijoista joutuu Virossa aluksi Harkun säilöön, jotta heidän henkilöytensä saadaan varmistettua.

Säilöönoton syy voi olla myös se, että viranomaiset epäilevät ulkomaalaisen pakenevan, piileskelevän tai muuten vaikeuttavan maasta poistamista. Viro ei halua toimia siirtolaisten itäisenä porttina EU:n alueelle.

Harkun säilö on ollut ihmisoikeusjärjestöjen silmätikkuna erityisesti siksi, että sinne on välillä majoitettu myös lapsiperheitä. Jotkut ovat pelästyneet vankilamaisia oloja ja peruneet turvapaikkahakemuksensa.

Säilöönotetut eivät saa poistua suljetusta laitoksesta.

Turvapaikanhakijat vapautuvat Säärin mukaan säilöstä tavallisesti henkilöllisyyden selvittämisen jälkeen kahden kuukauden kuluessa. Ääritapauksessa säilöönotettu voi kuitenkin joutua viettämään kolme vuotta Harkussa.

Malilainen Kaourou Sacko kertoo olleensa Harkussa noin kaksi vuotta tämän vuoden syyskuuhun asti.

”Kysyin monilta, miten te voitte pitää siellä niin kauan. En ole tehnyt mitään rikosta. Kaikki sanoivat vain, että Viron laki on tällainen ja me voimme tehdä sinulle, mitä haluamme”, Sacko sanoo.

Hänen mukaansa vartijoina toimivat poliisit suhtautuvat kielteisesti säilöönotettuihin. Hän kertoo joutuneensa ampumistapauksen lisäksi kerran vartijan tönäisemäksi.

Viron ihmisoikeuskeskuksen mukaan Harkun poliisiväkivallasta on tehty pari ilmoitusta, mutta tapauksia ei ole pystytty todistamaan.

Malilaismiehen mukaan hän ei saanut säilöönottokeskuksessa yli kahteen vuoteen yhtään lämmintä ateriaa.

”Isoveljeni joutui lähettämään rahaa, että saan ruokaa. Jos rahat loppuivat kesken kuukauden, ruokaa ei saanut. Söin lähinnä pelkkää leipää ja majoneesia”, Sacko sanoo.

Ihmisoikeuskeskuksen oikeusasiantuntija Kristi Toodo kertoo, että säilöönotetut valittavat eniten juuri ruuasta. He pitävät sitä yleensä liian yksipuolisena. Silti Harkun säilössä saa Toodon mukaan kolme lämmintä ateriaa päivässä ja tarjolla on myös kasvisvaihtoehto.

Kristi Toodo käy Harkussa säännöllisesti YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n rahoittaman projektin vuoksi. Hänen mukaansa asuinolosuhteet vastaavat yleisesti ottaen vaatimuksia.

Harkusta turvapaikanhakijat siirtyvät tavallisesti jompaankumpaan maan kahdesta vastaanottokeskuksesta Keski-Viroon. Kaourou Sacko siirrettiin vastaanottokeskukseen tämän vuoden syyskuussa.

Sacko kertoo kuulleensa sen jälkeen lakimieheltään, että hänet vietäisiin vielä takaisin säilöön.

”Silloin lähdin karkuun”, hän sanoo.

Sacko kertoo tulleensa laivalla Suomeen. Hän pyrki seuraavana päivänä jatkamaan matkaansa Ruotsiin, mutta viranomaiset pysäyttivät hänet satamassa Helsingissä.

Sacko aikoi hakea turvapaikkaa Ruotsista, koska arveli Suomen palauttavan hänet Viroon. Kun mies ei päässyt Ruotsiin, hän anoi turvapaikkaa Suomesta.

Hän sanoi turvapaikkakuulustelussa, että hänet laitettiin Virossa säilöön yli kahdeksi vuodeksi ja pakotettiin hakemaan turvapaikkaa.

Maahanmuuttovirasto antoi hänelle kielteisen päätöksen runsaan viikon kuluttua. Viraston mukaan hakemusta ei tutkita Suomessa, koska Kaourou Sacko on hakenut turvapaikkaa aiemmin Virosta.

Poliisi toimitti Sackon Metsälän säilöönottoyksiköstä Viroon viime keskiviikkona. Hänet siirrettiin takaisin Harkun säilöön torstaina.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  6. 6

   Espanjan valtionsyyttäjä kuoli yllättäen – vastasi Katalonian johtajien syytteistä

  7. 7

   Kuningatar Elisabetista ja prinssi Philipistä julkaistiin hääpäiväkuva – olleet naimisissa 70 vuotta

  8. 8

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  9. 9

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää