Kotimaa

Romanttisia kenraaleita, tilausansoja ja perintöjä Nigeriasta – näihin verkkohuijauksiin suomalaiset lankeavat

”Vain nolo tunne jäi”, kuvailee yksi HS:n kyselyyn vastanneista kokemustaan verkkohuijauksesta.

Suomalaiset joutuvat useimmiten verkossa myyntihuijauksen tai tilausansan uhriksi. Näin voi ainakin päätellä HS:n kyselystä, jossa pyydettiin kertomaan kokemuksia verkkohuijauksista tai niiden yrityksistä.

HS kertoi lauantaina vantaalaisesta Riku Salmivuoresta, joka on taistellut verkkohuijareita vastaan kymmenen vuoden ajan.

Samalla lukijoilta kysyttiin kokemuksia huijauksista. Kyselyyn vastasi runsaat 3 000 ihmistä, joista yli 280 kertoi joutuneensa huijauksen tai huijausyrityksen kohteeksi.

Monet kokemukset liittyivät tilausansoihin, joissa myydään yleensä halpoja älypuhelimia, joita luvataan jopa eurolla.

”Sain sähköpostin, jossa luvattiin iPhone yhdellä eurolla. Kuvittelin, että maksamalla euron voin menettää vain sen, jos kyseessä on huijaus”, kirjoittaa 62-vuotias nainen.

”Mutta maksu aktivoi jonkin toiminnon, joka vei tililtäni 60 euroa joka kuukausi. Maksun tein Visalla. Koska en muuten käyttänyt Visaa, vei muutaman kuukauden ennen kuin huomasin tapahtuneen. Visa korvasi 61 euroa, loppu noin sata euroa jäi minun korvattavaksi.”

HS uutisoi heinäkuussa, että tilausansat ovat lisääntyneet.

Vastausten perusteella älypuhelimien lisäksi tilaushuijauksissa myydään esimerkiksi ryppyvoiteita, ohjelmia ja lenkkareita. Kaikille niille on yhteistä luottokorttitietojen antaminen. Tilauksen jälkeen tililtä veloitetaan noin 50 euroa kuukausittain.

Useimmissa tapauksissa luottokortin omistaja huomasi veloitukset parin kuukauden kuluessa. Eräs kirjoittaja kertoi tapauksesta, jossa hänen luottokortiltaan otettiin rahaa viidelle eri tilille noin 900 euron verran.

Noin joka kymmenes huijauksesta kertova oli joutunut huijauksen kohteeksi suomalaisella kauppasivustolla kuten Huuto.netissä tai Tori.fissä.

Suuri osa uhreista oli maksanut ostamansa tuotteen tilisiirtona, muttei koskaan saanut tuotetta.

”Ostin Tori.fistä lastenvaunut nuorelta suomalaiselta naiselta ja maksoin etumaksuna puolet 400 euron kauppasummasta. Mitään vaunuja ei sitten koskaan tullutkaan. Huijari sai tuomion, kun tein hänestä rikosilmoituksen. Yllätys oli minulle suuri, kun poliisi kertoi tekijän saaneen tuomion jo useita satoja kertoja samanlaisista toimista”, 38-vuotias nainen kirjoitti.

Kansainväliset verkkohuijarit toimivat myös suomalaisilla verkkosivustoilla. Keski-ikäinen nainen myi verkossa traktoria.

”Englantilainen ostaja lähetti väärennetyn kuitin maksusta PayPal-tililleni. En huomannut taidokasta väärennöstä heti. Ihmettelin vain, miksi joku maksaisi tuhat euroa ylimääräistä, ja sitten pyytää minua lähettämään rahtikuluja varten Western Unionin shekin 700 eurolle. Tarkistin PayPal-tilini saldon, ja eihän siellä mitään rahaa ollut. Lähetin ilmoituksen PayPal-yhtiön petososastolle.”

42-vuotias suomalaismies joutui autohuijarin uhriksi ostaessaan autoa saksalaisen Mobile.de-sivuston kautta.

”Maksoin varausmaksun ennen matkustamista Hollantiin. Mitään autoa tai autoliikettä ei tietenkään ollut. Auto ei ollut erityisen halpa tai muuten houkutteleva. Ainoa vihje oli kirjoitusvirhe yhdessä dokumentissa. Saksan poliisi ei koskaan löytänyt huijaria. Huijari oli käyttänyt väärää henkkaria tilin avaamiseen.”

Muun suomalaismies puolestaan joutui viime vuonna nigerialaishuijauksen uhriksi ja maksoi olemattomasta perinnöstä lähes 3 000 euroa. Hän sai yhteydenoton kuolemassa olevalta Erwin Haesslerilta.

Sähköpostikeskusteluihin tuli mukaan niin kuolevan miehen lakimies kuin pankinjohtaja. Pian jälkimmäinen ilmoitti, että Haesslerin lahjoitus oli siirretty heidän pankkiinsa, mutta suomalaisen pitäisi maksaa tuhat euroa siirtokuluja.

”Totesin, etteihän henkilön, joka on saamassa lahjoituksen, pidä maksaa mitään maksuja. Pienensivät summan 500 euroon, joka piti siirtää Saksaan.”

Sen jälkeen 71-vuotias suomalaismies sai lakitoimiston leimoilla varustetun perintöpaperin. Hallinnollisia kuluja hän joutui maksamaan 1 400 euroa ja pankille vielä tuhat euroa. Vasta vähitellen hän hyväksyi tulleensa huijatuksi.

”Oma lakimieheni totesi jo viime vuonna, että mikset kertonut heti hänelle. Totesi, että yritä unohtaa koko asia mahdollisimman pian”, mies kertoi.

Lomamatkan arpajaishuijauksen uhri sai rahansa takaisin Luottokunnalta. Hän luuli voittaneensa edullisen Floridan-matkan vuonna 2009 verkkoarvonnasta. Mies maksoi perheen matkasta 700 euroa.

”Onneksi Luottokunta suostui estämään kortin veloituksen. Vain nolo tunne jäi”, 51-vuotias mies kirjoitti.

Salmivuori kertoi HS:lle, että romanssihuijausten määrä on lisääntynyt viime vuosien aikana.

Kymmenkunta kyselyyn vastannutta kertoi romanssihuijausyrityksestä.

Heistä kaksi kertoi tuhansien eurojen menetyksistä. Toinen kirjoitti, että hänen tuttunsa oli menettänyt tuhansia euroja rakastuttuaan keksittyihin naisiin.

Toinen taas sanoi menettäneensä 2 300 euroa viime kesänä.

”Tein rikosilmoituksen, mutta poliisi ei tutki asiaa, vaikka joitakin johtolankoja olisi ollut. Maksoin kerran, ja rahapyynnöt jatkuivat. Ymmärsin kyllä ensimmäisen maksun jälkeen, että olen taitavan huijauksen uhri.”

Kolme vastaajaa varoitti romanssia etsivästä amerikkalaiskenraalista, joka osoittautuu huijaukseksi.

”Avioeron jälkeen ystäväni oli tavannut jollain ulkomaisella deittisivustolla amerikkalaisen kenraalin. Mies oli komea ja sulavapuheinen. Hän oli onnellinen löytäessään kauniin suomalaisnaisen sivustolta. Vaikka me ystävät kuinka varoitimme kaveria, niin hän vaan hullaantui yhä enemmän tähän mieheen. Onneksi joku meistä tajusi hakea miehen lähettämää kuvaa netistä. Kuva oli jonkun miesmallin kuva, eikä hänellä ollut mitään tekemistä tämän deittipalvelun kanssa. Onneksi ystäväni ymmärsi tämän, eikä lähettänyt miehelle lentolippuihin rahaa.”

Myös asuntoihin liittyviä huijauksia oli vastauksissa kymmenkunta. Eräs vastaaja kertoi etsineensä vuokra-asuntoa ulkomaita. Hän oli maksanut huijarille vuokraennakkoa 900 euroa.

Lomakiinteistöään vuokralle tarjoava mies taas menetti 300 euroa, kun hän maksoi olemattomalle yritykselle mainospaikasta.

22-vuotias mies etsi asuntoa pari vuotta sitten Helsingistä.

”Suomalaisella sivustolla oli selvällä suomen kielellä laadittu ilmoitus. Yhteydenottopyyntöön vastasi kuitenkin sähköpostilla mies, joka esitteli olevansa professori Briteissä, mutta omisti asunnon Suomesta. Kysyin mahdollisuudesta nähdä asunto, johon vastaus oli, että avaimet ovat lontoolaisella kiinteistövälitysyrityksellä. Lopulta avainten saamiseksi olisi pitänyt maksaa pantti. Tässä vaiheessa olin täysin varma, että kyseessä on huijaus”, mies kertoi.

Riku Salmivuori kertoi myös HS:n jutussa, miten verkon vapaaehtoiset kuluttavat verkkohuijareiden aikaa ja yrittävät paljastaa heidän käyttämiään keinoja.

Muutama kyselyyn vastannutkin kuvaili tekemiään vastahuijauksia.

Suomalaisnainen sai sähköpostin, joka näytti tulleen hotellisivusto Booking.comilta. Sähköpostissa pyydettiin maksamaan hotelliyöpyminen luottokortin sijaan tilisiirrolla hotellin pääkonttoriin.

Nainen otti yhteyttä hotelliin, josta ilmoitettiin viestin olevan väärennös.

”Aloin selvitellä asiaa. Sähköpostin metatietojen perusteella viesti tuli Kaliforniasta hakkeroidulta webbiserveriltä. Sähköpostin lähettäjäosoite viittasi ranskalaiseen Booking-teknologiayritykseen, joten se näytti vakuuttavalta. Pankkitili oli Lloydsin paikallisessa konttorissa jossain Englannissa.”

Huijari pyysi lähettämään tilisiirrosta kuitin.

”Tein pienen webbisivuston, joka tallentaa kävijän IP-osoitteen, ja tallensin sivustolle jonkun dokumentin. Lähetin huijarille viestin, että kuittikopio ei mahdu sähköpostin liitteeseen, mutta sen voi ladata sivustoltani. Kului kymmenen minuuttia, ja sivustolle ilmaantui käynti moskovalaisesta IP-osoitteesta.”

Tämän jälkeen nainen lähetti huijarin tiedot muun muassa venäläiselle verkko-operaattorille, pankille sekä Booking.comiin.

Toinen vastahuijari kertoi vedättäneensä romanssihuijaria. Huijari oli väittänyt olevansa venäläinen nainen, joka halusi tavata miehen Yhdysvalloissa.

”Kerroin asuvani Dallasissa ja lupasin lähettää hänelle rahat lentolippuun, kunhan hän ensin lähettäisi minulle alastonkuvan itsestään. Täytyihän minun tietää, mitä odottaa. Lopulta pitkän kirjeenvaihdon jälkeen hän lähetti kuvan, jossa hänen päänsä oli editoitu alastomaan vartaloon lähinnä South Park -tyylillä. Sen jälkeen ilmoitin, että kuva on väärennös. Kirjoitin, että olin menettänyt uskoni häneen ja että sydämeni oli särkynyt.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verkkohuijaukset
 • Huijaukset
 • Petokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää