Kotimaa

Taideväärennösten kaupasta vaaditaan useiden vuosien vankeustuomioita

Syytettyinä on kokeneita taidealan toimijoita.

Syyttäjät vaativat mittavasta taideväärennösvyyhdistä osalle syytetyistä useiden vuosien ehdottomia vankeustuomioita. Syyttäjien mukaan väärennettyjä taideteoksia on myyty laajamittaisesti ja suunnitelmallisesti useille henkilöille lukuisien vuosien ajan.

Suomen mittavimmaksi luonnehditun taideväärennösvyyhdin oikeuskäsittely alkoi tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Syytteiden mukaan epäillyssä rikoskokonaisuudessa on ollut keskeisessä osassa helsinkiläinen Galerie Vision -galleria, joka on välittänyt teoksia. Syyttäjät vaativat sen kahdelle johto- ja taustahenkilölle 6–7 vuoden vankeustuomioita.

Syytteessä on myös elokuvatuottaja Pekka Pirttiniemi, johon kohdistuvista rikosepäilyistä on kerrottu aiemmin julkisuudessa. Hänelle syyttäjät esittävät viiden ja puolen vuoden vankeusrangaistusta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Useille muille syytetyille vaaditaan lyhyempiä vankeustuomioita.

Syytettyjen joukossa on taidealan vaikuttajia, joista osa on toiminut alalla pitkään.

Oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että yksi syytteessä ollut pitkän linjan taidealan vaikuttaja oli kuollut vain joitakin päiviä ennen oikeuskäsittelyn alkamista. Hän ei ollut jutun pääepäiltyjä.

Kihlakunnansyyttäjä Perttu Könösen mukaan oikeudenkäynti koskee vähintäänkin kymmeniä väärennettyjä tauluja. Epäiltyjen väärennösten tekijöiksi on syyttäjien mukaan väitetty sellaisia kotimaisia ja ulkomaisia taiteilijoita, joiden töistä maksetaan suuria summia huutokaupoissa.

Syytetyt ovat kiistäneet ainakin osittain syyttäjien näkemyksen siitä, että taulut olisivat väärennöksiä. Monet syytetyt kyseenalaistavat myös kansallisgallerian tekemät arviot, joiden mukaan kyse olisi väärennöksistä.

Poliisin esitutkinnan mukaan taideväärennöksiin liittyvä rikollinen toiminta olisi aiheuttanut pitkälle yli kymmenen miljoonan euron vahingot. Oikeudenkäynnissä käsiteltävien tekojen osalta summa on tätä pienempi, sillä osa mahdollisista rikoksista on katsottu vanhentuneiksi.

”Kyse on silti useiden miljoonien eurojen vahingoista”, syyttäjä Könönen sanoo.

Poliisin esitutkinnan yhteydessä takavarikoitiin muun muassa Reidar Särestöniemen ja Ilkka Lammin nimissä signeerattuja teoksia. Tutkinta käsitti myös muiden tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden kuten Pekka Halosen, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerbeckin ja Ellen Thesleffin nimiin signeerattuja tauluja.

Ulkomaisista taiteilijoista esitutkinta käsitti muun muassa Fernard Légerin tekemäksi väitettyjä tauluja.

Syyttäjien mukaan väärennökset ovat peräisin eri lähteistä ja osa niistä on väärennetty Suomessa.

Esitutkinnan mukaan Etelä-Suomessa asunut kuvataiteilija oli väärentänyt yli sata taulua. Hänen osaltaan rikosepäilyt ovat yhä syyteharkinnassa.

Epäiltyjä väärennöksiä on päätynyt arvostettuihin huutokauppoihin Suomessa ja ulkomailla.

Pohjoismaiden suurin huutokauppatalo Bukowskis ilmoitti viime vuoden lopussa ostavansa takaisin yhteensä kuusi Helsingissä ja Tukholmassa myymäänsä mahdollista väärennöstä alkuperäiseen myyntihintaan. Yksi näistä epäillyistä väärennöksistä on Fernand Légerin maalaamaksi väitetty Composition Murale, joka myytiin vuonna 2009 Bukowskin omistajalle Eva Lundinille noin 536 000 eurolla.

Oikeudenkäynnissä käsitellään myös muutamien aitojen taulujen kauppoja, joissa syytettyjen epäillään erehdyttäneen ostajia maksamaan teoksista huomattavaa ylihintaa.

Juttukokonaisuudesta luetaan rikossyytteitä kaikkiaan 16 henkilölle, joista kahta syyttäjät pitävät syytteiden määrällä mitattuna päätekijöinä. Syytteet koskevat muun muassa törkeitä petoksia, törkeitä kavalluksia ja törkeää rahanpesua.

Asianomistajia eli mahdollisten rikosten uhreja on kaksikymmentä.

Tiistain valmisteluistunnossa käsitellään varsinaisen pääkäsittelyn aikataulua ja muita järjestelyjä. Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa alustavan suunnitelman mukaan loppiaisen jälkeen tammikuussa 2017.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Muita taideväärennöstapauksia


 Taideväärennyssyytteitä on viime vuosina käsitelty muuallakin Suomessa.

 Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi lokakuussa 2015 eläkkeellä olevan upseerin väärennetyn taiteen myymisestä neljäksi vuodeksi vankeuteen. Jutussa tuomittiin myös varsinaissuomalainen taiteilija, joka oli myynyt upseerille tauluja. Taiteilija jätettiin tuomitsematta rangaistukseen heikon terveydentilan vuoksi. HS:n Kuukausiliite kertoi tästä tapauksesta huhtikuussa 2015.

 Turun hovioikeus tuomitsi saman varsinaissuomalaisen taiteilijan toisessa taidekauppajutussa vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen syyskuussa 2015. Juttu liittyi tauluihin, jotka myytiin brittinaiselle vuonna 2009. Toinen pääsyytetty kuului taulukauppojen aikaan M.O.R.E.-rikollisryhmää. Hän sai 11 kuukauden vankeusrangaistuksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • väärennös

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  7. 7

   Aftonbladet: Synagogaiskusta pidätetyt olivat saapuneet Ruotsiin vasta äskettäin – mikään ei viittaa äärioikeiston iskuun

  8. 8

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  9. 9

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  10. 10

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää