Kotimaa

Helsingin Sanomat siirtää verkkoon kaksi miljoonaa artikkelia – kymmenen ikimuistoisinta juttua vuosilta 1990–2011

HS:n arkisto 1990–2011 on pian digitilaajien saatavilla. Tässä kymmenen ikimuistoista juttua noilta vuosilta.

HS:n vuosina 1990–2011 julkaisemat noin kaksi miljoonaa artikkelia ovat jatkossa aiempaa helpommin luettavissa.

HS.fi uudistuu marras–joulukuun aikana. Samassa yhteydessä vanhat artikkelit siirretään arkistosta osaksi HS.fi:tä, jossa on siten kaikki Helsingin Sanomien artikkelit vuodesta 1990 alkaen.

Aiemmin artikkelit löysi, jos niitä etsi erillisellä arkistohaulla. Nyt artikkelit löytyvät aiempaa nopeammin ja helpommin. Myös Googlen ja Bingin kaltaiset hakukoneet löytävät ne.

”Toivomme tästä olevan iloa opiskelijoille, opettajille, sukututkijoille ja kaikille lähiaikojen tapahtumista kiinnostuneille”, sanoo päätoimittaja Päivi Anttikoski.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uudistetun arkiston lukemiseksi tarvitset HS:n digitunnuksen. Ennen vuotta 2016 julkaistut ­artikkelit ovat luettavissa vain HS:n digitilaajille.

Kun uudistettu HS.fi julkaistaan marras–joulukuun taitteessa, uudistettu hakusivu löytyy osoitteesta HS.fi/haku.

Artikkeleita voi etsiä millä ­tahansa hakusanalla, osastolla sekä julkaisupäivämäärän perusteella.

Arkistoa voi uudistuksen jälkeen kokeilla maksutta kaksi viikkoa osoitteesta HS.fi/testaa.


Ensimmäiset somalit saapuvat Suomeen

”Moskovan juna toi 119 somalipakolaista”, kertoivat HS:n kotimaansivut 27. marraskuuta 1990.

”Maanantaina tulleet somalit mukaan lukien Suomeen on ­tänä vuonna tullut 2 170 turvapaikanhakijaa, joista reilusti yli puolet on somaleja”, juttu ­kertoi.

Somalia ajautui sisällissotaan 1980-luvun lopussa, ja keskushallinnon romahdettua maa joutui täysimittaiseen kaaokseen. HS:n uutisoima tapaus oli ensimmäinen Suomeen saapunut suuri somaliryhmä, joka anoi Suomesta poliittista turvapaikkaa.

Suomalaisviranomaiset pyysivät kesällä 1990, ettei Neuvostoliitto antaisi somaleiden käyttää alueitaan läpikulkuväylänä Suomeen.

Jo tuolloin sisäministeriön ulkomaalaiskeskuksen johtaja Risto Veijalainen sanoi, että ­salliessaan somaleiden pääsyn maahan Neuvostoliiton tulisi ­ensisijaisesti huolehtia tulijoista.


Ruokolahden leijona saa Suomen kuohuksiin

Metsätyönjohtaja Martti Auvinen näki kesäkuussa 1992 Ruokolahden Kalpiinviidassa näyn, joka sai Suomen kuohuksiin. Auvisen mukaan taimikossa käyskenteli ilmiselvä naarasleijona.

HS kertoi 28. 6., että kokenut metsämies oli löytänyt hiekkaan painuneen ison jäljen, jota mies ei tunnistanut minkään tuntemansa eläimen jäljeksi.

Samassa jutussa kerrottiin, ­että petotutkija, tohtori Erik S. Nyholm kävi tutkimassa väitetyn leijonan ensimmäisen havaintopaikan Ruokolahdella. Alueelta ei löytynyt leijonaan viittaavaa.

HS kertoi 30. 6., että ”petotutkija saa ampua leijonan”, 4. 7. että ”leijonan etsijät löysivät vain karhun jälkiä” ja lopulta 5. 7., ”leijonasta ei uusia havaintoja”, minkä jälkeen uutisointi hiljeni.

Keväällä 2003 Auvinen kertoi HS:n Kuukausiliitteelle, ettei asiasta enää tule juurikaan puhetta. Vuodet eivät olleet nakertaneet Auvisen uskoa siihen, että kyseessä todella oli leijona.


Estonian Uppoaminen

HS:n uutisaukeama 29. syyskuuta 1994 oli murheellinen. Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia oli uponnut.

Estonialla olleesta 964 ihmisestä 824 kerrottiin hukkuneen. Onnettomuus hallitsi kaikkien Suomen tiedotusvälineiden ­uutistarjontaa pitkään.

Onnettomuus tapahtui 28. päivän vastaisena yönä kello 01.50. Ensimmäiset tiedot tapahtumasta saavuttivat uutistoimistot noin tuntia myöhemmin. Se tarkoitti aikaista heräämistä monelle Helsingin Sanomien journalistille.

”Minut soitettiin töihin yöllä heti tapahtuman jälkeen. Saavuin taksilla toimitukseen, sytytin valot ja aloin soitella puheluita. Tukholman-kirjeenvaihtajan ensireaktio oli epäusko. Toimittajamme olivat siinä vaiheessa jo helikopterin kyydissä menossa tapahtumapaikalle. Olin töissä melkein vuorokauden putkeen, järkytys tuli vasta kotiin päästyäni”, muistelee HS:n uutispäällikkö Hannu Salmi nyt.


Suomi voittaa jääkiekon MM-kultaa 1995

Kaikkien suomalaisten torijuhlien äiti, jääkiekon maailmanmestaruus keväällä 1995, sai alkunsa Suomen lyötyä Ruotsin lauantaina 7. toukokuuta Tukholmassa. Ville Peltonen teki kolme maalia, Timo Jutila yhden, ja Jarmo Myllys torjui kuin hurmoksessa. Raimo Helminen, Tupu–Hupu–Lupu ja Den Glider In olivat kaikkien huulilla.

KULTAA! Mestaruus sai Leijonat kyyneliin, HS otsikoi seuraavana päivänä. Leijonien ruotsalainen päävalmentaja Curt Lindström itki liikutuksesta ja halasi isällisesti Suomen joukkueen 21-vuotiasta sankaria Ville Peltosta.

Sunnuntaina Leijonat palasi Suomeen Finnairin erikois­lennolla, jota Draken-hävittäjät saattoivat. Kauppatorille kerääntyi satatuhatta ihmistä juhlimaan MM-kultaa.

Maanantaina HS kertoi, että Leijonat saa kutsun presidentti Martti Ahtisaaren juttusille.

Eduskunnassa Sdp:n Kimmo Kiljunen luki MM-kullan hallituksen ansioksi.


Prinsessan kuolema

Walesin prinsessa Diana kuoli rajussa auto-onnettomuudessa Pariisissa elokuun viimeisenä päivänä 1997.

Onnettomuuden tapahtuessa prinsessa Diana ja hänen miesystävänsä Dodi al-Fayed pakenivat autonkuljettajan kyydillä niin sanottuja ”paparazzi”-valo­kuvaajia.

Auton kuljettaja ja al-Fayed kuolivat heti auton törmättyä maantiesiltaan. 36-vuotias prinsessa kuoli muutamaa tuntia myöhemmin sairaalassa.


Nokian kurssi yli 60 euron menestyskesänä 2000

HS:n taloussivujen otsikot kesäkuulta 2000 eivät jätä mitään epäilystä siitä, mikä oli Suomen talouden kultamunia muniva hanhi vuosituhannen alussa.

HS 13. 6. ”Nokialle jättitilaus Turkista, kuuden miljardin gsm-verkkotilaus on Nokian historian suurin”.

HS 15. 6. ”Business Week: Nokia on it-yritysten ykkönen”.

HS 6. 7. ”Nokia maailman yhdeksänneksi arvokkain yritys”.

Kesäkuun 13. päivä kirjoitettu Heikki Valkaman juttu listasi Nokian suurkauppoja ulkomaille. Turkin lisäksi miljardien markkojen sopimuksia oli tehty Sveitsiin, Italiaan, Saksaan ja Britanniaan.

HS kertoi 6. kesäkuuta, että vastavalitun tasavallan presidentin Tarja Halosen Varsinais-Suomeen suuntautuneen maakuntamatkan ensimmäisenä kohteena oli itseoikeutetusti Nokian Salon- kännykkätehdas.

Juhannuksena Nokian osakekurssi nousi kaikkien aikojen ­ennätykseensä, noin 65 euroon.


Mystinen lääkärinlaukku Ala-Tikkurilan Shellillä

Lahden MM-hiihtojen dopingskandaalin keskeinen luku oli Ala-Tikkurilan Shelliltä löytynyt Hiihtoliiton lääkärinlaukku, jonka valmentaja Kari-Pekka Kyrö kävi noutamassa poliisilta. HS:n rikostoimittaja Riku Rantala sai kovalla salapoliisintyöllä skuupin 26. 2. 2001 ilmestyneeseen lehteen: laukusta oli löytynyt hemohes-verenohentajaa.

Kyrö kiisti kaiken, vaikka todisteet puhuivat muuta.

Juttu oli Rantalan toimittajauran suurin uutisvoitto.

”Kyllä tuo oli se suurin. Olin tyytyväinen, kun pääsin kerrankin urallani soittamaan toimitukseen ja sanomaan, että ’Stop the press’.”

Rantalan juttu järisytti suomalaisen hiihdon perustuksia perin pohjin. Se näkyi palautteen määrässä.

”Tästä kirjoittaminen oli ainoa asia, josta olen saanut tappouhkauksia. Lisäksi tuli paljon uusia vihjeitä hiihdon dopingista, mutta niiden varmistaminen ­olisi vaatinut poliisivaltuuksia.”


Terrori-isku New Yorkiin

Terrorihyökkäys Yhdysvaltoihin, Uhrien määrä noussee tuhansiin, kertoi Helsingin Sanomien kansi 12. syyskuuta 2001. Pääkuvassa romahtaneiden WTC-kaksoistornien tilalla oli vain jättimäinen, sankka savu­pilvi.

Kaksi kaapattua konetta lensi päin WTC:n torneja, kolmas iski Pentagoniin. Neljäs kone syöksyi maahan Pittsburghissa. Armeija määrättiin hälytystilaan, ja presidentti George W. Bush vannoi rangaistusta terroristeille. Kannen pienemmässä kuvassa presidentti Bush saa ensi kertaa kuulla hyökkäyksestä. Kuva nousi myöhemmin ikoniseksi uutis­kuvaksi.

Tapahtumasta alkoi Yhdysvaltain ja sen liittolaisten aina vuoteen 2010 saakka käymä terrorisminvastainen sota. Myös Suomen ilmavalvontaa tehostettiin. Helsinki-Vantaan lentoasemalle hälytettiin satoja ylimääräisiä turvallisuustyöntekijöitä. Turvatarkastuksista tuli Suomessakin ennennäkemättömän tiukkoja.


Helsinki tähyilee Länsi-Sipoon valtausta

”Jussi Pajunen vaatii Helsingin kasvua itään”, kertoi HS:n uutisaukeama 14. tammikuuta 2006.

Kaksi päivää aiemmin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok) oli valtuuston ylimääräisessä istunnossa vaatinut, että Helsingin tulisi ryhtyä vetämään hanketta Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisen yhdistämiseksi.

Moni valtuutettu vaati läntisen Sipoon liittämistä Helsinkiin.

HS:n toimittaja Jarmo Huhtanen sai vihiä Helsingin suunnitelmista kaksi viikkoa ennen valtuuston istuntoa. Länsi-Sipoon liittämistä oli suunniteltu salassa pienen piirin kesken.

”Helsingin aikeet Sipoon liittämiseksi tulivat yllätyksenä ­monille valtuutetuillekin, useat heistä lukivat asiasta Helsingin Sanomista. Sipoossa heräsi liittämistä vastustanut kansanliike”, Huhtanen muistelee nyt.

Moni taho oli todella kiinnostunut siitä, kuka Huhtaselle vinkkasi Helsingin suunnitelmista. Lähdesuoja on silti pitänyt.


Lordi voittaa euroviisut

Lordin hurja esiintyminen vuoden 2006 viisufinaalissa löi ällikällä viisufanit ympäri maailmaa. Hirviöpukuihin sonnustautunutta yhtyettä ympäröi komea tulishow. Voitonjuhlassa yhtye esiintyi Kauppatorilla sadan­tuhannen ihmisen edessä.

”Hauskaa, että se on se keikka, jonka suurin osa suomalaisista on meiltä nähnyt ja se on yksi paskimpia keikkoja, mitä me ollaan ikinä vedetty”, Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu sanoi HS:lle toukokuussa 2016.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

HS.fi uudistuu


 Hesarin verkkosivut osoitteessa HS.fi ja HS:n sovellukset uudistuvat loppuvuoden aikana.

 HS.fi:n jatkuvasti päivittyvää uutisvirtaa ja aamun lehden digiversiota voi kokeilla maksutta osoitteessa HS.fi/testaa.

 HS:n sovelluksen voi ­ladata Applen laitteille App Storesta, Android-laitteille Google Play -kaupasta ja Windows-puhelimille ­Windows-kaupasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS.fi:n uudistus
 • Arkisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  6. 6

   Neitseellisesti syntynyt vesivaraani kuoli yllättäen Helsingin Tropicariossa – ”Alku näytti hyvältä, söi sirkkoja ja puri sormeen”

  7. 7

   Vielä hetki sitten Sdp oli paniikissa ja Rinteen asema horjui, arvioi politiikan asiantuntija – Miten puolue käänsi gallup-menestyksensä?

  8. 8

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Yli miljoona rauhoitettua simpukkaa kuoli, kun 66 tonnia nikkeliä valui luontoon – nyt simpukat palaavat vähitellen Kokemäenjokeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontinen ja John Peers loppuottelussa ATP-finaaliturnauksessa – voittivat avauserän syötönmurron turvin
  3. Elina Gustafsson ja Mira Potkonen voittivat sarjansa nyrkkeilyn Tammer-turnauksensa
  4. Sunnuntain HS-uutiset ja sää katsottavissa
  5. Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut Tilaajille
  6. Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen Tilaajille
  7. Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen? Tilaajille
  8. Yli miljoona rauhoitettua simpukkaa kuoli, kun 66 tonnia nikkeliä valui luontoon – nyt simpukat palaavat vähitellen Kokemäenjokeen
  9. Tunti sitten
  10. Turussa asuva zimbabwelaistutkija jännittää maansa ja Hararessa olevan tyttärensä puolesta – ”Muiden maiden pitää nyt vaatia Mugaben seuraajalta demokraattisia vaaleja”
  11. Neitseellisesti syntynyt vesivaraani kuoli yllättäen Helsingin Tropicariossa – ”Alku näytti hyvältä, söi sirkkoja ja puri sormeen”
  12. Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi
  13. Näytä lisää