Kotimaa

Mistä pääministerin ja Ylen välisessä jupakassa on kyse? Yhteenveto kohun keskeisistä vaiheista

Pääministeri Juha Sipilän ja Yleisradion suhde nousi valtakunnan ykkösuutiseksi tällä viikolla, kun Ylen johdon kerrottiin suitsineen uutisointia Sipilän jääviysepäilyistä. HS kokosi yhteen jupakan olennaisimmat vaiheet.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja Yleisradion suhde nousi keskiviikkona valtakunnan ykkösuutiseksi, kun Ylen johdon kerrottiin suitsineen uutisointia Sipilän jääviysepäilyistä.

Useat Ylen toimittajat kokevat, että Ylen johto sortui poliittisen paineen alla sensuroimaan omaa uutisointiaan. Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen puolestaan on vakuuttanut, että kaikki päätökset on tehty journalistisin perustein.

Alla olevasta koosteesta voit lukea, mistä jupakka sai alkunsa ja kuinka asiasta on viikon aikana uutisoitu.

Perjantai 25.11. Ylen uutisointi suututtaa Sipilän

Yleisradio uutisoi, että Juha Sipilän sukulaisten omistama konepajayritys on saanut valtionyhtiö Terrafamelta merkittävän kuljetintilauksen. Aiemmin myös Kansan Uutiset oli kertonut samasta aiheesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Asialla on uutisarvoa, koska hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta myönsi aiemmin marraskuussa sadan miljoonan euron lisärahoituksen entiselle Talvivaaran kaivokselle, jonka Terrafame omistaa.

Kyse on siis siitä, oliko Sipilä sukulaisuussuhteidensa vuoksi jäävi rahoituspäätöksessä. Sipilä itse on kertonut, ettei hän ollut edes tietoinen sukulaistensa saamasta tilauksesta. Lue tästä HS:n sunnuntaina julkaisema yhteenveto siitä, mistä jääviysepäilyissä on kysymys.

Tuohtunut Sipilä lähettää perjantain ja lauantain aikana Ylen toimittajalle Salla Vuorikoskelle ja vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle lähes 20 sähköpostiviestiä, joista osa sisältää Sipilän saamaa kansalaispalautetta.

Viesteissään Sipilä arvostelee sitä, että Yle pyysi häneltä kommenttia niin lyhyellä varoitusajalla, ettei hän ehtinyt kertoa näkemystään ennen jutun julkaisemista. Sipilä kirjoittaa muun muassa, että hänen arvostuksensa Yleä kohtaan on ”täysi nolla”.

Sipilän sähköpostit eivät vielä viikonloppuna päädy julkisuuteen. Hän arvostelee kuitenkin Ylen uutisointia blogissaan.

Lauantai 26.11. Sipilä pyytää tutkimaan esteellisyytensä

Muun muassa kokoomuksen Petteri Orpo ja Sdp:n Antti Rinne vaativat Ylen uutisen jälkeen, että Sipilän mahdollinen esteellisyys selvitetään.

Sipilä pyytää oikeuskansleri Jaakko Jonkkaa selvittämään, olisiko hänen pitänyt jäävätä itsensä Terrafame-päätöksessä. Asiasta kertoo ensimmäisenä STT.

Maanantai 28.11. Yle lyö uutisointijarrun pohjaan

Sipilän jääviysepäilyjä puidaan viikonlopun ajan ja vielä maanantaina Ylen uutisoinnissa. Maanantaina Ylen johto kuitenkin päättää, ettei Sipilän mahdollista esteellisyyttä Terrafame-asiassa saa käsitellä keskusteluohjelmissa. Julkisuuteen päätös tulee vasta keskiviikkona.

HS uutisoi, että oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies tutkivat useiden yksityishenkilöiden asiasta tekemiä kanteluita.

Illalla Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller julkaisee useita närkästyneitä, pääministeriaiheisia twiittejä.

”En missään tapauksessa sano sanaakaan seuraavista aiheista: Sipilä, jääviys, Terrafame. Ovat niin herkkiä aiheita. Ei sanaakaan”, yhdessä twiitissä lukee.

Keskiviikkoaamu 30.11. Sipilän Ylelle lähettämät viestit ja Ylen johdon linjaus käyvät ilmi

Suomen Kuvalehti julkaisee varhain aamulla uutisen otsikolla ”Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen”.

Uutisessa tuodaan julki Sipilän Ylelle lähettämät vihaiset viestit. Kolme Ylen työntekijää kertoo lehdelle nimettömänä, että Ylen johto torppasi kolme Sipilän jääviysepäilyistä suunniteltua jatkojuttua.

SK paljastaa myös, että Ruben Stiller sai tiistaina kirjallisen varoituksen, koska hän valmisteli Sipilää käsittelevää Pressiklubi-ohjelmaa vastoin johdon antamia ohjeita.

Vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen myöntää Ylen linjanneen, ettei Sipilän jääviysepäilyillä ”spekuloida” keskusteluohjelmissa. Hän kiistää kuitenkin, että Yle olisi taipunut painostukseen.

Jääskeläisen mukaan asia oli useiden päivien ajan käytännössä Ylen pääuutinen. Hän sanoo, että uutinen on laitettava ”oikeisiin mittasuhteisiin” ja oikeusasiamiehelle annettava työrauha ratkaista asia.

Myös pääministeri Sipilä kiirehtii vakuuttamaan, ettei hän aikonut rajoittaa Ylen toimintaa. Sipilä sanoo tiedotustilaisuudessa, että hänen luottamuksensa Yleä kohtaan on ”ihan ookoo”.


Suomen Kuvalehden paljastuksista uutisoidaan keskiviikkona myös Suomen ulkopuolella, muun muassa Britanniassa ja Ruotsissa.


Miksi painostusepäily on niin iso uutinen? HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki kertoo keskiviikkona julkaistussa analyysissa, miksi epäiltykin painostus on vakava asia ja kuinka Yle on aiemmin ollut napit vastakkain myös muiden poliitikkojen kanssa.

Keskiviikkoilta 30.11.

Yle käsittelee paljastuksista syntynyttä kohua illan A-studiossa. Alunperin pääministeri Sipilän on ollut tarkoitus tulla ohjelmaan vieraaksi, mutta hän on perunut tulonsa – Atte Jääskeläisen mukaan siksi, ettei hän halua kommentoida asiaa ennen oikeusasiamiehen päätöstä. Sipilän sijaan ohjelmassa vierailee Jääskeläinen itse.

A-studiota juontava toimittaja Susanne Päivärinta sanoo lähetyksessä, että häntä ohjeistettiin olemaan hiljaa pääministerin perumisesta.

Päivärinta sanoo myös, että maanantain linjausta perusteltiin Ylen työntekijöille paitsi oikeusasiamiehen tutkinnalla ja tapauksen runsaalla uutisoinnilla, myös toteamalla, että linjaukseen on ”muita syitä, joita ei voida kertoa”.

Tämän Jääskeläinen kiistää.

”Minulla ei ole tiedossani mitään muita syitä, ainoa syy on se, että asioiden painoarvo on syytä suhteuttaa niiden todelliseen merkitykseen. Maanantaina olimme tilanteessa, että se oli eskaloitumassa aivan mahdottomiin mittoihin”, hän sanoo A-studiossa.

Yle julkaisee illalla myös yhteenvedon Juha Sipilän perjantaina Ylelle lähettämien sähköpostiviestien sisällöstä.

Torstai 1.12. Sipilän sähköpostit julkaistaan

Sipilän viikonloppuna Ylelle lähettämät sähköpostit tulevat ilmeisesti kokonaisuudessaan julki, kun toimittaja Salla Vuorikoski julkaisee ne Facebook-tilillään. Hän jättää kuitenkin julkaisematta Sipilän lähettämät kansalaispalautteet.

Lisäksi Helsingin Sanomat saa torstaina tietää, ettei tapaus ole ensimmäinen laatuaan. Sipilän lähipiiriä koskeva uutisointi on aiemminkin hiertänyt Ylen ja pääministerin välejä.

HS:n tietojen mukaan Sipilä lähetti keväällä Yleen sähköposteja, kun MOT-ohjelmassa oli käsitelty hänen käyttämäänsä sijoitustuotetta, vakuutuskuorta. Tämän jälkeen Ylen johto rajoitti HS:n tietojen mukaan vakuutuskuoren käsittelyä muissa kuin puhtaasti uutisellisissa jutuissa.

Myös Pressiklubin Ruben Stiller avaa HS:lle tiistaina saamansa varoituksen taustoja. Stiller kertoo myöntyneensä tuolloin päätoimittaja Jääskeläisen ehdotukseen, että Pressiklubin alussa kerrottaisiin Ylen virallinen linja ja se, miksi ohjelmassa ei käsitellä Sipilä-jupakkaa. Tämän jälkeen varoitus peruttiin, Stiller kertoo.

Atte Jääskeläinen kommentoi myöhemmin torstaina HS:lle, että tapausta tullaan käsittelemään perjantain Pressiklubissa. Taustalla on hänen mukaansa se, että julkisen keskustelun painopiste on kääntynyt Sipilän jääviysepäilyistä hänen mediasuhteisiinsa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Sananvapaus
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  9. 9

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  10. 10

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  3. Onko tässä kauden komein oma maali? Kahden pelaajan oikosulku tuotti ei-toivotun lopputuloksen
  4. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  5. Tunti sitten
  6. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  7. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  8. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  9. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  10. Espoon teatteritalohanke etenee – pysyviä tiloja on puuhattu jo pari vuosikymmentä
  11. Saksa on Euroopan uusin ongelma – Enää ei ole itsestäänselvää, että siitä on vakauttamaan kriisejä naapurustossaan
  12. Mugabe on samassa tilanteessa kuin miljoonat Zimbabwen kansalaiset hänen alaisuudessaan: paras vaihtoehto olisi paeta ulkomaille – Iso kysymys on, mitä maalle tapahtuu Mugaben jälkeen Tilaajille
  13. Näytä lisää