Kotimaa

Euroopan alkoholilobbari Paul Skehan vapauttaisi väkevätkin marketiin – ”Suomessa on yhä vallalla lapsenvahtikulttuuri”

”Laskekaa alkoholivero alas, antakaa kauppanne myydä kaikkia juomia vapaasti, mutta älkää vetäkö päätä täyteen kerralla”, ohjeistaa suomalaisia Euroopan viinakauppiaiden puhemies Paul Skehan.

Euroopan viinalobbarin, irlantilaissyntyisen Paul Skehanin, 55, Suomen-vierailu osui hyvään aikaan. Alkoholilain uudistusesitys lähti juuri lausuntokierrokselle.

Lobbarin mielestä muutoksista huolimatta Suomi jää eurotrendeistä vielä kauas jälkeen.

”Suomen ja Pohjolan alkoholipolitiikassa on vallalla yhä lapsenvahtikulttuuri. Yhteiskunta haluaa valvoa, mitä, missä ja milloin ihminen juo. Muualla päätös jää ihmiselle itselleen”, sanoo Skehan, joka työskentelee väkijuomavalmistajien kattojärjestön eli Spirits Europen toimitusjohtajana.

Suomalaisten juominen ei Skehanin mukaan herätä suuruudellaan huomiota Euroopassa. Suomi jää tilastoidussa alkoholikulutuksessa jopa keskitason alapuolelle. Toisaalta jos mukana on Viron tuonti, sijaluku nousee selvästi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen ongelma on Skehanin mukaan juomistyyli.

”Suomalaiset juovat kerralla muita selvästi enemmän, ja juominen keskitetään viikonloppuun.”

”Totta kai alkoholi väärin käytettynä aiheuttaa paljon ongelmia. Vahtimisella ne eivät poistu. Kyse on asennekasvatuksesta, joka pitäisi aloittaa jo ala-asteella.”

Lakiehdotus lisäisi alkoholin saatavuutta tuntuvasti. Nurkkamarketista saisi vastedes myös viinapohjaisia juomasekoituksia eli limuviinoja.

Terveysjärjestöt varoittelevat seurauksista: kulutus kasvaa, haitat lisääntyvät ja limuviinat houkuttavat nuorisoa juomaan.

Hallituspuolueiden sisälläkin lakipaketti aiheutti erimielisyyksiä.

Alkon hallintoneuvostoa vetävä Vesa-Matti Saarakkala (ps) myöntää, että hän jäi vähemmistöön.

”Kyllä tässä alkoholihaitat lisääntyvät. Aina, kun Suomessa on liberalisoitu alkoholilakia, kokonaiskulutus ja haitat ovat kasvaneet”, Saarakkala sanoo.

Skehan pitää huolia perusteettomina.

”Keskustelua limuviinoista käytiin muualla Euroopassa jo 1990-luvulla. Ei näillä juomilla ollut mitään vaikutusta. Ylipäänsä nuorten juominen on ollut laskussa jo vuosia.”

Myös henkeä kohti laskettu alkoholin kulutus on ollut Euroopassa laskeva trendi.

”Väkevien kulutus on pudonnut jopa neljänneksen viimeisten 30 vuoden aikana. Myös rattijuoppous on vähentynyt. Kun itse olin nuori, pubista lähdettiin ajamaan muutaman oluen jälkeen. Enää sitä ei pidetä yleisesti hyväksyttävänä.”

Skehanin mukaan Suomen ongelma on korkea alkoholivero ja Viron-tuonti.

”Järjestelmä ei toimi, jos joka neljäs juodusta alkoholiannoksesta on tuotu Virosta tai muualta. Kyse on 300 miljoonasta eurosta. Se on pois Suomesta.”

”Ei Suomi voi vaikuttaa Viron verotasoon, mutta omaanne voitte. Laskekaa vero. Näin teollisuutenne säilyy elinvoimaisena ja matkustajatuonti sekä terveyshaitat vähenevät”, Skehan sanoo.

”Tanska laski väkevien veroa 45 prosenttia. Kulutus jopa laski kaksi prosenttia ja ostot palautuivat Saksasta Tanskaan.”

Skehan toivoo, että jonain päivänä Suomen kaupoissa myytäisiin myös väkeviä.

”Suomessa Alko suunnittelee myymäläautoja, koska Alkolla on monopoli. Muualla mennään kauppaan.”

Skehan ihmettelee myös mainoskieltoa.

”Pohjolaa lukuunottamatta valtaosa EU-maista sallii alkoholimainonnan. Saksassa ei ole mitään rajoituksia. Mainonta ei kasvata kulutusta. Se vain suuntaa kulutusta erilaisiin tuotteisiin.”

Uusi laki tosin sallisi, että valmistajat voisivat esitellä tuotteitaan jo verkossa.

Skehan muistuttaa, että alkoholiteollisuus on valtaisa bisnes, joka työllistää Euroopassa miljoona ihmistä.

”Raaka-aineet tulevat maasta. Alkoholiteollisuus on hyvää maatalouspolitiikkaa. ”

Väkevien viennin arvo nousi Euroopassa vuonna 2015 jo kymmeneen miljardiin euroon.

”Näkymät ovat huikeat erityisesti Aasiassa. Ja uusi Kanadan ja EU:n välinen kauppasopimus tarkoittaa, että yhden vodkapullon hinta putoaa kaksi euroa. Se on todella merkittävä pudotus vientiä vauhdittamaan.”

Oikaisu 4.12. kello 21.30: Toisin kuin jutussa alun perin luki, Skehan sanoi, että Tanskassa alkoholin kulutus laski kaksi prosenttia veronlaskun jälkeen, ei noussut, kuten jutussa alun perin luki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää