Kotimaa

Karkotettu suomalainen liikemies Seppo Remes palasi Venäjälle – ”Kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee”

Puolitoista vuotta sitten karkotettu liikemies ja hallitusammattilainen jatkaa taas liiketoimia Moskovassa

Venäjän tunnetuin suomalainen hallitusammattilainen ja liikemies Seppo Remes, 61, on palannut Venäjälle. Remes karkotettiin maasta yllättäen viime vuoden keväällä, ja hän jätti jälkeensä tyhjän hallitustuolin muun muassa valtioenemmistöisessä sähköyhtiössä Rossetissa.

”Hallituspaikat tietysti menivät tässä mylläkässä, mutta sijoitustoiminta jatkuu kuten ennenkin ellei aktiivisempana”, Remes kommentoi maanantai-iltana ennen osallistumistaan Suomen Moskovan-suurlähetystön itsenäisyyspäivän vastaanottoon.

Remes lähti lomalle Suomeen 11. maaliskuuta 2015 ja sai rajalla turvallisuuspalvelu FSB:n edustajalta käteensä paperin, jossa oli virallinen varoitus.

Varoituksen mukaan hänen epäiltiin keränneen tietoja Venäjän sähköyhtiöiden nykyisistä ja mahdollisista tulevista johtajista. Varoituken mukaan nämä ovat tietoja, joita ei saa luovuttaa ”vieraalle valtiolle”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Paluu Venäjälle ei enää maaliskuun 22. päivä 2015 onnistunut: Remes käännytettiin Šeremetjevon lentokentältä takaisin Suomeen ja käteen lyötiin paperi, jonka mukaan hän on ei-toivottu henkilö Venäjällä. Remes ehti asua Moskovassa yhtäjaksoisesti ennen karkotusta 22 vuotta.

Liikemies kommentoi vakoilusyytettä tuoreeltaan keväällä 2015 Helsingin Sanomille sanomalla sen olevan ”täyttä huuhaata”. Myöhemmin hän totesi karkotuksen olleen ”isku lekalla päähän”. Remes itse tuntui tuolloin olevan ainoa, joka uskoi paluun mahdollisuuteen.

Miksi mies karkotettiin ja miksi karkotus nyt yllättäen peruttiin?

”Olen minä ehtinyt tänä aikana syitä pohtia, mutta en ryhdy niitä julkisuudessa spekuloimaan”, Remes kommentoi maanantaina.

”Sen verran voin sanoa, että kyllähän me tiedämme, kuka tällaiset asiat täällä ratkaisee.”Remes kertoo saaneensa etukäteistiedon viisumin saannista kolme viikkoa sitten. Viisumi tuli kouraan puolitoista viikkoa sitten. Nyt takana on ensimmäinen viikonloppu perheen kanssa Moskovan-kodissa yli puoleentoista vuoteen.

”Sähkösektorin parissa varmaan jatkan edelleen”, Remes arvelee.

Venäjän heikko taloudellinen tilanne ei häntä hirvitä.

”Pohja on saavutettu, ja siellä voidaan jatkaa vuoden ajan tai monta vuotta, mutta ei tämä tilanne mikään katastrofi ole.”

Seppo Remes oli pitkään yksi näkyvistä Venäjällä toimivista ulkomaalaisista liikemiehistä, joten hänen karkotuksensa keväällä 2015 oli iso uutinen niin Venäjällä kuin Suomessa. Remes sai silloin viiden vuoden maahantulokiellon.

Remes toimi useiden isojen venäläisyhtiöiden hallituksen jäsenenä. Merkittävin oli Venäjän valtioenemmistöinen sähköverkkoyhtiö Rosseti, mutta yhteensä hän toimi parissakymmenessä yhtiössä.

Näissä tehtävissä hän sai myös arvostusta. Syksyllä 2012 riippumattomien hallitusjäsenten yhdistys AND nimitti hänet vuoden johtajaksi Venäjällä.

Remes on vanha Venäjän-tuntija. Vuonna 1990 hän julkaisi Turun kauppakorkeakoulun tutkijana arvioita silloisen Neuvostoliiton tulevaisuudesta. Ne kaikki päätyivät ennustukseen maan hajoamisesta. Neste palkkasi hänet ja lähetti 1992 Moskovaan.

Nesteen jälkeen työskenteli ruotsalaisissa Vostok Naftassa ja Vostok Energossa. Venäjän sähkömarkkinoita kontrolloinut RAO UES valitsi hänet hallitukseensa 2000-luvun alussa. Hallitukseen tarvittiin riippumaton jäsen, jolla oli kokemusta sähkömarkkinoista.

Remes päätyi yhtiön uudistuskomiteaan, jonka tehtävänä oli yhtiöittää sähkösektori eli purkaa RAO UES:n monopoli. Se onnistui hyvin. Sähkömarkkinoiden uudistamista on pidettty yleisesti Venäjän yhtenä harvana onnistuneena reformina.

Tästä alkoi ura hallitusammattilaisena yhtiöissä, jotka halusivat läntistä tietotaitoa uudistuakseen.

Spekulaatioita karkotuksen syistä on ollut paljon. Remes itse on toistuvasti sanonut, että karkotus on hänelle mysteeri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän talous
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää