Kotimaa

Itsenäisyyspäivän paraatissa marssittiin ”talvisodan hengessä” Kajaanissa – mukana 1 300 sotilasta

Kirkkaassa pakkassäässä Kajaanissa nähtiin juhlavia ohilentoja ja näyttävä toimintaesitys.

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati marssittiin purevissa talviolosuhteissa Kajaanissa tiistaina. ”Talvisodan hengessä”, kuvasi Kainuun prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Rainer Peltoniemi.

Paraati oli tänä vuonna poikkeuksellisen suuri. Erityisesti Maavoimia esitelleessä paraatissa esittäytyi peräti 1 300 sotilasta, 90 ajoneuvoa ja 18 ilma-alusta. Viime vuosien itsenäisyyspäivän paraatit ovat olleet jopa puolet pienempiä.

”Kun teemana oli Maavoimat, halusimme esitellä mahdollisimman monipuolisesti eri alalajeja ja kalustoa. Lisäksi mukana olivat muut puolustushaarat”, Peltoniemi sanoi.

Kirkkaan pakkassään ansiosta ohilennot ja toimintanäytökset voitiin viedä läpi peruutuksitta. Ylilennoilla nähtiin kymmenen Puolustusvoimien helikopteria ja kahdeksan hävittäjää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Parinkymmenen asteen pakkanen tuotti järjestelyihin vain yhden tarkennuksen: paraatikatselmuksessa emme ottaneet lakkia pois kenttähartaudessa”, kuvasi Peltoniemi.

Kylmästä säästä huolimatta Pohjolankatu täyttyi yleisöstä ohimarssin aikana. Perinteiseen tapaan kärjessä tulivat jalan marssivat osastot ja sen jälkeen moottoroidut osat taistelukokoonpanossa.

Ohimarssia johti komentaja, Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Jorma Ala-Sankila, jonka perässä seurasivat lippuvartiot sekä veteraanien lippulinna, jossa lippuja kantoivat Kainuun prikaatin varusmiehet.

Osastot marssivat Maanpuolustuskorkeakoulun johdolla päättyen Naisten valmiusliittoon.

Ajoneuvojen ohimarssia johtivat telakuorma-autot, joita seurasivat pyörä- ja panssariajoneuvot sekä ilmatorjunta, tykistö, logistiikka ja kaukotiedustelu.

Jopa ohimarssiakin enemmän yleisöä kerääntyi seuraamaan Maavoimien toimintanäytöstä Kajaanin Suvantopuistoon. Näytöksessä nähtiin harvinainen erikoisjääkäreiden köysilaskeutuminen helikopterista.

”Näytöstä seurasi satoja ihmisiä, lähimmät pääsivät katselemaan 50 metrin päästä, kun sotilaat laskeutuivat vanhan vesilaitoksen päälle, tunkeutuivat rakennukseen ja ottivat sen haltuunsa”, Peltoniemi kertoi.

Puolustusvoimat tarjosi tapahtumassa ilmaista hernekeittoa, jota Peltoniemen mukaan riitti kaikille.

”Oli kiva nähdä iloisia ilmeitä ja Suomen lippuja käsissä. Yleensä paraatipäivät ovat säiden puolesta ankaria. On joko kova tuuli tai pakkanen. Ehkä se kuvaa sitä, miten itsenäisyys on ansaittu”, Peltoniemi pohti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itsenäisyyspäivä
 • Puolustusvoimat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää