Kotimaa

Tampereen lentoasema haluaa ”portiksi Eurooppaan” – katso, kuinka oman maakuntasi lentokentällä pyyhkii

Lentokenttiä hallinnoivan Finavian mukaan ”haastetta riittää”, mutta se sanoo tukevansa Tampereen reittisuunnitelmia.

Tampere.

Tampereen seudulla on kova halu kehittyä Suomen toiseksi lentoväyläksi muualle Eurooppaan. Se haluaisi saada entistä enemmän suoria lentoreittejä Pirkkalan kentältä Eurooppaan.

Matkustajan kannalta muutos tarkoittaisi sitä, että yhä harvemmin tämä joutuisi matkustamaan muualta Suomesta Kehä III:n ja Helsinki-Vantaan ruuhkiin, kun kenttä olisikin edessä jo paria tuntia aiemmin – Pirkkalassa.

Tampere on tavallaan lähempänä suomalaisten valtaosaa kuin rannikon Helsinki. Suurella osalla suomalaisista on siten lyhyempi matka Tampereelle kuin Helsinkiin, mikä on yksi peruste tehdä Pirkkalan kentästä taas kansainvälisempi.

”Tampereen sijainti on aivan loistava. Me voisimme olla portti Suomen ja muun Euroopan välillä ja yhteyspiste molempiin suuntiin”, sanoo lentoliikenteen kehitysjohtaja Marja Aalto Tredeasta, joka on Tampereen seudun kehittymistä ajava kaupunkiseudun yhtiö.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos ajatellaan vaikkapa keskisuomalaisia ja länsisuomalaisia, niin heidän on nopeampi ja mukavampi tulla Tampereen kentälle, kuin ajaa Helsinkiin asti.”

Aalto on hiljattain aloittanut kokopäiväisenä työssä, jollaista Suomessa ei taida muilla olla: tehtävä on houkutella lentoyhtiöitä ja matkustajia käyttämään omaa eli Pirkkalan kenttää.

”Ideaalinen tilanne olisi, että kymmenen vuoden päästä meillä olisi kymmenkunta lentoyhtiötä, jotka lentäisivät päivittäin 20–30 kohteeseen suoraan. Sillä me saavuttaisimme koko Euroopan”, Aalto kaavailee.

”Helsinki-Vantaa kasvaisi Aasian ja muiden pitkien matkojen osalta ja me ottaisimme osan Euroopan liikenteestä. Tällä me saavuttaisimme 3–5 miljoonaa matkustajaa vuodessa.”

Tampereen ja Helsingin välinen lento on yksi Suomen lyhyimmistä ja moni käyttää sitä vain jatkaakseen Helsingistä eteenpäin. Mutta matkasuunnitelmat saavat uuden alun, kun ajatellaan, että Tampereelta lentäisikin suoraan Eurooppaan. Aikaa säästyisi tuntikausia monella suomalaisella, samoin rahaa.

Nyt Tampereelta pystyy lentämään ulkomaille vain Tukholmaan SAS-lentoyhtiöllä. Moni pirkanmaalainen on havainnut, että nopein ja helpoin reitti Eurooppaan ja ylipäänsä maailmalle saattaakin kulkea Arlandan kautta, sillä SAS:n reittivalikoima on kattava.

Tilanne Pirkkalassa paranee huomattavasti keväällä, jolloin Air Baltic palaa takaisin Pirkkalaan ja avaa reitin Riikaan, josta niin ikään aukeaa iso osa Eurooppaa. Myös halpalentoyhtiö Ryanair palaa keväällä lentämään Budapestiin ja Bremeniin.

”Me haemme nyt tiettyjä yhtiöitä, jotka jo tuntevat Suomen markkinat, kuten Wizz ja Norwegian ja muutama muu. Yhtiölle ympärivuotisen reitin avaaminen on miljoonainvestointi ja se kone on silloin jostain muusta pois. Keskustelussa ne pitää saada vakuutettua siitä, että meillä riittää matkustajia ja reitin avaaminen kannattaa.”

Ryanair on jo vuosia lentänyt Pirkkalan kautta Eurooppaan. Vielä muutama vuosi sitten sen reittivalikoima oli yli tusinan, mutta enää siis vain kaksi ja nekin kesäaikaan.

Moni on pitänyt yhtiön toimintaa poukkoilevana ja muistuttanut, että yhtiötä varten uudistettiin karu kakkosterminaalikin.

Aalto näkee toisin.

”Heidän toimintansa näyttää tempoilevalta, mutta he tietävät tarkkaan, mitä tekevät. Haaste on, että me olemme kaukana ja he tekevät reittisuunnitelmansa hyvin optimoiden eli laskevat, mistä saa eniten tuottoa. Tampere tarvitsee Ryanairia, mutta Ryanair ei välttämättä tarvitse Tamperetta.”

Lentokenttiä hallinnoiva Finavia sanoo tukevansa Tampereen aikeita. Taustalla on jo muutenkin pitkä yhteistyö myyntityöstä lentoyhtiöille, jonka se toivoo vielä kantavan hedelmää.

”Ei sitä kannata spekuloida, mitä menetetään, jos lennot eivät kulje Helsingin kautta. Minun mielestäni se on molempi parempi”, sanoo lentoasemaverkostojohtaja Joni Sundelin Finaviasta.

”En lähde yritystä tuomitsemaan, mutta haastavaa on saada sen verran reittejä. Siinä pitää pystyä rakentamaan uusi reitti lähes nollasta. Pitää saada esimerkiksi liikematkustamisen tarpeet täyttäviä tuotteita ja toisaalta frekvenssiä. Se on iso satsaus lentoyhtiölle. Yhtiöt myös tekevät lähtöpäätöksiä reiteiltä hyvin nopeasti.”

Hän muistuttaa myös, että halpayhtiöt usein haluavat pääkentille ja toisaalta myös matka-aika Helsingin ja Tampereen välillä on melko pieni.

Kirimistä Tampere-Pirkkalalla riittääkin, sillä sen matkustajamäärä tänä vuonna on noin 200 000, kun se parhaana vuonna oli noin 700 000. Romahdusta selittää varsinkin Ryanairin kutistunut tarjonta.

Tästä voi tarkastella Suomen kaikkien lentokenttien matkustajamäärien kehitystä viime vuosina. 

Lapissa menee hyvin, etelässä vaikeampaa

Maakuntien lentokentillä eletään vaihtelevia aikoja. Lapin kentillä menee nyt hyvin, sillä Lapin matkailu on kovassa nosteessa, ja lentokenttien matkustajamäärät kasvussa.

Esimerkiksi joulusesonkina Lapin kentille tulee lähes tuhat lentoa Suomesta ja ulkomailta. Niistä yli 500 on charter-lentoja.

Finavian Joni Sundelinin mukaan myös Oulun matkustajamäärät ovat kasvaneet merkittävästi. Se on tapahtunut ilman Lapin matkailun vetoapua.

”Nyt jännitetään, saadaanko Oulussa tänä vuonna kaikkien aikojen ennätys rikki”, hän sanoo.

Oulua etelämpänä tilanne vaihtelee. Mitä lähemmäksi pääkaupunkiseutua tullaan, sitä enemmän lentoliikenne kilpailee yksityisautoilun, bussi- ja junaliikenteen kanssa.

Pienistä kentistä Porista loppui syksyllä säännöllinen reittiliikenne. Savonlinnasta lentää yhä pieni kone Helsinkiin.

Vaasan, Joensuun ja Kuopion lentoasemien matkustajamäärät ovat pysyneet melko tasaisina viime vuosina. Jyväskylän suosio on laskenut.

”Jyväskylässä näkyy Helsingin saavutettavuus autolla ja junalla”, Sundelin sanoo.

Maakuntakentät toivovat lisää lentoliikennettä, myös ulkomailta. Sundelinin mukaan ulkomaanlentojen kannattavuus riippuu kuitenkin monesta seikasta. Siihen vaikuttavat lentokentän vaikutusalueen koko, alueella sijaitsevat yritykset ja niiden tarpeet.

”Isoin haaste on se, että uuden reitin kysyntä pitää luoda nollasta”, Sundelin sanoo.

Maakuntaliittojen rahoittamassa Itä- ja Pohjois-Suomen lentoliikenteen kehittämishankkeessa pohditaan parhaillaan maakuntien lentoliikennettä.

Projektipäällikkö Rauno Kurtin mukaan maakuntien lentokentät toivovat lisää tarjontaa, matkailuyritykset lisää turistivirtoja ja elinkeinoelämä sujuvia yhteyksiä kansainvälisten asiakkaiden luo.

Kurtin mukaan on kuitenkin pohdittava, millä kentillä olisi mahdollisuuksia suoriin ulkomaan yhteyksiin ja minkä kenttien kannattaa keskittyä turvaamaan hyvät lentoyhteydet Helsinkiin.

Kuopion kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi pitää hyvänä, että Tampereella on lähdetty rohkeasti uudenlaiseen yritykseen kasvattaa Suomen lentoliikennettä.

”Meillä lentoliikennerakenne on ollut pitkälti sellainen, että Helsingin kautta on operoitu muualle maailmaan. Liiketoiminnat kuitenkin kansainvälistyvät ja ihmisten liikkuvuus lisääntyy. On hyvä tarkastella, voisiko maakunnista olla myös suoria yhteyksiä maailmalle”, Huhtiniemi sanoo.

”Muissa Pohjoismaissa kuten Ruotsissa ja Norjassa on enemmän suoraa lentotarjontaa maakuntakentiltä. Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja kansainvälistä bisnestä tehdään pääkaupunkiseudun ulkopuolella hyvinkin paljon. On tärkeää on, että maailmalle päästäisiin mahdollisimman jouhevasti.”

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Maakuntien lennot ulkomaille


Ohessa poimintoja ulkomaan kohteista, joihin maakuntien kentiltä on tänä vuonna lennetty ja lennetään. Osa on kausittaisia.

 Ivalo: tulossa Frankfurt

 Kittilä: tulossa Düsseldorf

 Kokkola-Pietarsaari: Tukholma

 Maarianhamina: Tukholma

 Oulu: Luulaja, Las Palmas, Teneriffa

 Rovaniemi: tulossa Berliini ja Zürich

 Tampere: Tukholma, tulossa Bremen, Budapest, Riika

 Turku: Tukholma, Gdansk, Riika

 Vaasa: Tukholma

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoliikenne
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Tällaista on kuuman asuntomarkkinan kasinopeli: sijoittaja ostaa rakenteilla olevan asunnon ja myy sen kymmenien­tuhansien voitolla ennen valmistumista

  3. 3

   ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

  4. 4

   Beyoncé, Rihanna ja Snoop Dogg nousivat puolustamaan prostituutioon pakotettua 16-vuotiasta, joka tappoi ”asiakkaansa” – mahdollisuus ehdonalaiseen 67-vuotiaana

  5. 5

   Humalaisen miehen aamuöinen protesti Espoossa: ryhtyi seisomalakkoon kun ei päässyt bussin kyytiin – Bussi ei ollut ajossa, perustelee kuljettaja

  6. 6

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  7. 7

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  8. 8

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  9. 9

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  3. 3

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  7. 7

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  8. 8

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  9. 9

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  10. 10

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Journalismin automaatio etenee – HS julkaisi ensimmäistä kertaa ohjelman itsenäisesti tuottaman animaation
  3. Tällaista on kuuman asuntomarkkinan kasinopeli: sijoittaja ostaa rakenteilla olevan asunnon ja myy sen kymmenien­tuhansien voitolla ennen valmistumista
  4. Kustannustoimittaja ja kääntäjä saivat kirjallisuuden valtionpalkinnot
  5. ”Tärkeätä on se, että palkinto tuli jazzille”, sanoo Musiikin valtionpalkinnon saanut saksofonisti Eero Koivistoinen
  6. Pohjois-Korean kerrotaan vaihtaneen rajavartijoita sotilaan loikkauksen jälkeen – diplomaattien mukaan rajalle kaivetaan ojia ja istutetaan puita
  7. Hovioikeuden päätös hylätä syyte kymmenvuotiaan raiskauksesta voi päätyä uudelleen arvioitavaksi – uhri ja hänen läheisensä harkitsevat valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta
  8. ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta
  9. Humalaisen miehen aamuöinen protesti Espoossa: ryhtyi seisomalakkoon kun ei päässyt bussin kyytiin – Bussi ei ollut ajossa, perustelee kuljettaja
  10. Yksityiskoneet, viiden tähden hotellit, miljoonatili – golfammattilaisen arki paljastui nopeasti: ”Osu palloon, älä päädy Youtube-hitiksi”
  11. Tunti sitten
  12. Beyoncé, Rihanna ja Snoop Dogg nousivat puolustamaan prostituutioon pakotettua 16-vuotiasta, joka tappoi ”asiakkaansa” – mahdollisuus ehdonalaiseen 67-vuotiaana
  13. Näytä lisää