Kotimaa

”Saamelaisten hoitama erämaa” ja jopa 40 asteen pakkasia – Lappi odottaa matkailun supertalvea, ja näin matkoja myydään ulkomailla

Brittimatkatoimistojen sapluuna on kaikilla lähes sama: joulupukki, poroja ja koiravaljakoita.

”Tästä tulee Lapille kaikkien aikojen matkailutalvi, kaikki ennusmerkit viittaavat siihen”, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Lappi täyttyy nyt kiihtyvällä tahdilla kansainvälisistä turisteista. Heitä tulee matkailualan arvioiden mukaan nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Turisteja saapuu etenkin Aasiasta, Britanniasta ja Israelista. Paljon tulijoita on myös Ranskasta, Italiasta ja Saksasta.

HS kertoi lokakuussa, että Kiinasta odotetaan vuoden 2017 aikana peräti 50 000:ta turistia Suomeen. Näistä ison osan tuo maailman suurimman verkkokauppayhtiön Alibaban matkatoimisto Alitrip.

”Esimerkiksi Joulupukin pajakylän kammari ja pääposti vetivät viime vuonna 80 000 turistia, nyt mennään varmasti yli 90 000 kävijän.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kärkkäisen mukaan napapiirin seudulla vierailee vuosittain 500 000 turistia, joista 60 prosenttia tulee talvikauden aikana.

 

”Pimeän tullen moni haluaa metsään.”

”Britannia vetää nyt tosi hyvin, sieltä alkaa ihmisiä tulla jo syyskuussa revontulten perässä. Lapissa on tehty pitkäjänteistä työtä matkailun edistämisessä, ja nyt se kantaa hedelmää.”

Lappiin saapuva turisti hakee ensisijaisesti ulkoilua. Suomessa turisteja vetävät joulupukin lisäksi napapiirin luontoon ja eläimiin yhdistetyt retket.

”Turisteja tulee ympäri maailmaa, esimerkiksi Israelista ja Arabiemiraateista, ja moni heistä näkee lunta ensimmäistä kertaa elämässään. Usein he ihmettelevät, miten näin paljon lunta voi olla olemassakaan”, kertoo Safartica-yrityksen opas Santeri Vekki.

Hänellä on laaja kokemus ulkomaalaisten turistien luotsaamisesta Lapissa.

Turistien kiinnostuksen kohteet vaihtelevat hieman sen mukaan, mistä he Lappiin tulevat.

”Aasian maista tulevat ovat tosi kiinnostuneita husky-koirista ja poroista, heille ne ovat iso juttu. Ja riippumatta siitä mistä ihmiset ovat kotoisin, kaikki haluavat nähdä joulupukin. Myös revontulet kiinnostavat kaikkia.”

Toiminnallisemman lomailun lisäksi moni on kiinnostunut rauhoittumisesta luonnon keskellä.

”Pimeän tullen moni haluaa metsään. Useat ovat kiinnostuneita ajamaan moottorikelkalla karkuun kaupungin hälinää. Yleensä ihmetystä ja intoa herättää myös lumikengillä kävely yli metrin paksuisen hangen päällä.”

Lapin talvisää aiheuttaa turisteille omat haasteensa, mutta Vekki vakuuttaa, että yhdessä oppaan kanssa kaikille saadaan sopivat varusteet.

”Joidenkin päivien ohjelmassa ollaan melkein koko päivä ulkona. Jos on reilut 20 astetta pakkasta, niin aiheuttaahan se monille turisteille päänvaivaa. Joillekin tulee yllätyksenä, ettei Rovaniemen kaupungillakaan oikein pärjää heidän omissa arkivaatteissaan.”

Suomalaisesta ruoasta turistit ovat yleensä pitäneet.

”Kun heille laittaa keittoa itse pilkityistä kaloista ja tarjoaa siihen lisäksi poronkäristystä, niin ei ole tainnut koskaan jäädä keneltäkään syömättä. Turistit kyselevät usein, että mistä kaupungilta saisi perinteistä suomalaista ruokaa.”

Talvikaudella Rovaniemi on Vekin mukaan hyvin kansainvälinen kaupunki.

”Kaupungilla on ihmisiä ympäri maailmaa, esimerkiksi brittejä näkyy suurina ryhminä. Englantia saa käyttää vapaa-ajallakin, ja kaduilla kuulee kaikkia muitakin kieliä.”

Brittejä Suomen Lappi on kiinnostanut jo vuosien ajan. Nähtiinhän jouluna 2003 Lapissa muun muassa jalkapalloilija David Beckham ja laulaja Victoria Beckham perheineen.

Nyt osa brittimatkatoimistoista on jo myynyt joulua edeltävät Lapin-lomat loppuun.

Matkatoimisto Thomson suosittelee Lapin-kohteiksi erityisesti Luostoa, Saariselkää, Leviä, Yllästä ja Rovaniemeä.

Sivusto on nostanut esille 374 puntaa (445 euroa) per henkilö maksavan Search for Santa -päivämatkan, jonka aikana matkustaja pääsee sekä poro- että koiravaljakon kyytiin ja päivän kohokohtana tavataan joulupukki hirsimökissään.

Thomson muistuttaa, että lämpötila Lapissa voi pudota –20 tai jopa –40 asteeseen saakka. Siksi matkatoimisto lupaa lainata kaikille Lappiin matkustaville lämpöhaalarin, talvikengät, sukat, lapaset ja hatun.

Matkatoimisto Monarch kertoo, että Lappi on maaginen talven ihmemaa, jossa joulu-unelmat heräävät eloon. Lapissa voi kokea Napapiirin taikaa.

Sivuston mukaan matka Lappiin on paras joululahja, jonka lapsilleen voi antaa.

Matkojen sisällöksi luvataan joulupukin ja tonttujen tapaaminen, porovaljakkoajelua ja moottorikelkkailua. Päivän päätteeksi matkatoimisto suosittelee kuumaa juomaa takkatulen ääressä, hyvällä onnella myös revontulten ihastelua.

Monarchin mainosvideolla Lapissa myös pulkkaillaan, tehdään lumienkeleitä ja syödään pipareita.Monarchin Lapin-matkat kestävät kolmesta neljään yötä ja maksavat ajankohdasta riippuen 315–1149 puntaa eli noin 375–1369 euroa. Ajalle 16.–23.12. suurin osa Monarchin Lapin-matkoista on jo myyty. Joulun jälkeisillä matkoille mahtuu vielä.

Myös matkatoimisto Inghams markkinoi Suomen Lappia joulupukki edellä. Näillä matkoilla joulupukin ja tonttujen kanssa pääsee leipomaan joulupipareita.

Lisäksi ohjelmassa on ”perinteinen suomalainen jouluateria”, metsäkävelyä, poroajelua ja moottorikelkkailua. Tarjolla on myös koiravaljakkoajelua. Inghamin mukaan Lappiin kannattaa lähteä, koska ”se on ihanteellinen tapa saada perhe joulumielelle”.

Inghamin hinnat 3–4 yön matkalle lähtevät 709 punnasta eli 845 eurosta.

”Kaukana betonisista hiihtohotelleista ja massoille suunnatuista kaupallisista talvikohteista on luonnonkaunis ja rauhoittavan tyyni Lappi”, mainostaa matkatoimisto Transun.

Matkatoimisto kuvailee Lappia ”laajana saamelaisten hoitamana erämaana, joka odottaa Sinun tutkimusmatkojasi”.

2–4 yötä kestävät Lapin-matkat maksavat Transunin hinnastossa 899–1 379 puntaa eli noin 1 071–1 643 euroa. Hinnat ovat kahdelle aikuiselle.

Heti luonnon hehkuttamisen jälkeen palataan kuitenkin tuttuun sapluunaan: perillä matkakohteessa tarjolla on moottorikelkkailua, koiravaljakoita ja poroja.

Kiinalaisille Lappia myydään etenkin revontulilla. Kallein vaihtoehto on revontulilennolle osallistuminen. Pienkoneella matkustajat saadaan pilvien yläpuolelle katsomaan revontulia.

Revontulibongailuun on käytetty jopa Finnairin kalustoa. Erään japanilaispariskunnan kerrotaan vuokranneen jopa Finnairin Airbusin revontulien katseluun.

Oikaisu 15.12. kello 10.28: korjattu Santeri Vekin oikea työnantaja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Aasia kasvattaa nyt Lapin matkailua


 Tänä talvena Lappiin odotetaan 500:aa tilaus- ja reittilentoa.

 Finavia uskoo lentoliikenteen kasvavan vilkkaimmilleen sitten vuoden 2007. Lufthansa kaksinkertaistaa Münchenin ja Kittilän väliset lennot ja alkaa lentää uudella Frankfurt–Ivalo-reitillä. Lentoyhtiö Germania avaa kolme uutta reittiä Lappiin Saksasta ja Sveitsistä. Britanniasta suoraan pohjoiseen lentävät Monarch ja Norwegian.

 Viime vuonna Lapissa yövyttiin 1 026 788 kertaa. Kasvua majoitusluvuissa oli 2,5 prosenttia.

 Aasiasta Suomeen saapuvien turistien määrä on kasvanut viime aikoina huimaa vauhtia. Samaan aikaan venäläisten turistien määrä on romahtanut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Lappi
 • Pohjois-Suomi
 • Joulupukki
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  5. 5

   Kylpylähotelli evakuoitiin vesivuodon takia Nokialla – Uimarit odottelivat kylpytakeissaan nollakelissä

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  9. 9

   Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

  10. 10

   Lähes puoli miljoonaa osoittaa mieltään Espanjan hallitusta vastaan – Pääministerin ilmoittamat toimet ovat pahin hyökkäys sitten Francon ajan, sanoo Katalonian aluejohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää