Kotimaa

Tyrnävän viinatehdas menestyy makuvodkilla – tehdas viisinkertaisti kapasiteettinsa

Shaman Spirits pystyy pian tuottamaan enimmillään kymmenen miljoonaa pulloa vuodessa. Suomi-viina maailmalla osa 2/4.

Tyrnävä

Porot esittelevät komeita sarviaan keskiyön auringon alla Laplandia-vodkapullon kyljessä.

”Maailman parasta vodkaa!” Ilpo Sulkala huudahtaa. Tyrnäväläisen Shaman Spiritsin toimitusjohtaja Oulusta ei nöyristele, eikä siihen ole mitään syytäkään.

Laplandia-vodkan kysyntä maailmalla on nyt niin kova, että tehdas on viisinkertaistanut tuotantokapasiteettinsa. Kauppa käy Israeliin, Yhdysvaltoihin, Aasiaan, Eurooppaan, Venäjälle. Uusia kauppoja Sulkala hieroo parhaillaan Britanniaan ja Intiaan.

”Tuotteen korkea laatu ja uusi tapa tehdä vodkaa”, tiivistää Sulkala menestyksen salaisuuden.


Hän nostaa pöytään rivin värikkäitä pulloja. Punaisessa on puolukkaa, valkoisessa kookosta, mustassa kahvia. Oranssi on uutuus, joka tulee pian myyntiin. Siinä on lakkaa eli Lapin hillaa. Kirkkaassa on ksylitolia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Meillä on tässä uuden sukupolven vodka. Olemme lähteneet radikaalisti uudistamaan olemassa olevaa tuotetta. Yleensä vodkat ovat kirkkaita, mutta meiltä löytyy värejä.”

Sulkala kuvaa Laplandian olevan vodka ja likööri samassa paketissa.

”Näistä on helppo tehdä cocktaileja”, sanoo 26 vuotta kapakoitsijana uraa tehnyt oululaisen 45 Special -klubin omistaja.

Parhaiten kansainvälisiin asiakkaisiin uppoaa espressovodka. Ihmiset ryntäävät Sulkalan mukaan sen perässä pitkin askelin messujen maistatustiskeillä.

Shaman Spiritsin vodkatehdas on messutiskeistä kaukana. Tehtaan ympärillä leviävät Tyrnävän talviset perunapellot.

Katon kyltissä lukee yhä Pottuviinatehdas, vaikka perunaviinaa siellä ei enää tehdä. Suurin osa tehtaan vodkatuotteista valmistetaan Ranskasta tilattuun pirtuun.

”Mutta Tyrnävän veteen. Täällä on maailman paras vesi, joka on tuotteidemme laadun tae”, Sulkala kehuu.


Italiasta tilattu, uusi automatisoitu pullotuslinja odottaa tehdashallissa käynnistämistään. ­

Pian Shaman Spirits pystyy suoltamaan maailmalle jopa viisi miljoonaa pulloa vuodessa, ja jos töitä tehdään yölläkin, kymmenen miljoonaa pulloa.

Se on paljon nykyiseen lähes miljoonaan pulloon verrattuna.

Laatupalkintoja kansainvälisissä kilpailuissa voittanut Laplandia-vodka on tehtaan päätuote. Sen tuotanto menee lähes yksinomaan vientiin. Alkon hyllyiltä sitä ei laajasti löydy – ainakaan vielä.

”Mitenhän sen nätisti sanoisi”, Sulkala aloittaa, mutta ei säästele sanojaan monopoli­yhtiöstä puhuessaan.

”Se tapa, jolla tuotteita hankitaan, on käsittämätön. Markkinatalous ei tässä toimi lainkaan. On täysin heidän käsissään, mitä he kelpuuttavat, mitä eivät.”

Sulkalan mielestä Suomessa pitäisi toimia yhdessä, jotta vientiyrityksiä autettaisiin kasvamaan ja saamaan resursseja.

”Alkon pitäisi ottaa paljon enemmän paikallisia tuotteita hyllyihin. Sen sijaan se kokee ne uhkaksi”, Sulkala harmittelee.

Alkoissa on omistettu pitkät hyllyt eri maiden juomille.

”Missä ovat kotimaiset?” Sulkala kysyy.

Alkon mukaan sillä on valikoimissaan tuotteita 2 543 tuottajalta ja toimittajalta. Näistä suomalaisia on 73.

Yhtiö vakuuttaa, että se toimii tasapuolisesti. Valikoimaan pääsyn mahdollisuudet ja kanavat ovat samanlaiset niin kotimaisille kuin ulkomaisille toimijoillekin.

On helpompi päästä Alkon verkkokauppaan kuin myymälän hyllylle. Sieltä Laplandiaakin saa. Lisäksi sitä saattaa löytyä hyllystä esimerkiksi Rovaniemen Alkossa. Liikkeet voivat ottaa paikallisia tuotteita valikoimaan, jos ne arvioivat niille olevan kysyntää.


”Kotimainen valmistaja voi siis tarjota tuotteensa välittömästi tilausvalikoimaan ja tämän jälkeen osallistua vielä sopiviin vakiovalikoiman hakuihin. Seuraamme kysyntää ja asiakkaiden toiveita aktiivisesti, ja vakiovalikoimaa täydennetään tuotehakujen kautta”, korostaa Alkon valikoimanhallinnan päällikkö Petri Aalto.

Vakiovalikoimaan ja sitä kautta kaikkien Alkojen hyllyille pääsee, kun läpäisee valintaprosessin.

”Tuotteet valitaan tasapuolisuusperiaatetta noudattaen, aistinvaraisesti arvioiden, viiden riippumattoman arvioijan toimesta ja yksilötyönä. Arvioinnissa huomioidaan tuotteen laatu ja muut lisäarvoa asiakkaille tuottavat tekijät”, Alko muotoilee periaatteensa.

Väkevien viinojen ja vodkien myynti on ollut Alkossa laskusuunnassa jo pitkään.

Perinteisesti väkevien juomien ykköstilaa myyntitilastossa pitäneen Koskenkorvan myynti on romahtanut viidessä vuodessa neljänneksen verran.

”Alkoholimarkkina väkevien osalta on murroksessa, kun maailmalla maku juomien suhteen muuttuu. Vodkakategoria on ollut hieman vaikeuksissa kansainvälisesti”, Altian viestintäjohtaja Petra Gräsbeck kuvaa.

”Kuluttajia kiinnostavat nyt juomat, joita voidaan kypsyttää pitkään ja lisätä aromeja.”

Suomi kuuluu yhä tunnettuihin vodkan tuottajamaihin. Alkoholivienti on ollut lähes yksinomaan vodkaa: Finlandiaa ja Koskenkorvaa.

Nyt kuva on muuttunut, kun maailmalla on menestynyt uusia tuoteryhmiä, kuten Mackmyra-viskit ja Kyrön ginit.

Altia pyrkii kasvattamaan vodkavientiään Koskenkorvan uudistuneella brändillä.

”Se iskee rouheaan craft-trendiin, jossa vodkakategoriassa ei ole vielä mainittavia kilpailijoita”, toteaa Gräsbeck.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Alkoholin vienti kasvoi nopeasti


  Alkoholin vienti nousi Suomen elintarvikeviennin suurimmaksi yksittäiseksi tuoteryhmäksi.

  Sen osuus on nyt kymmenen prosenttia eli 150 miljoonaa euroa vuodessa.

  Myydyin tuote ulkomailla on yhä Finlandia Vodka, joka siirtyi amerikkalaisten omistukseen mutta valmistetaan Suomessa.

  Suomessa myydyin vodka on Altian Koskenkorva. Sen ohi on väkevistä juomista kirinyt Altian Leijona Viina, jonka alkoholipitoisuus jää alle vodkalta vaadittavan 37,5 tilavuusprosentin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • vodka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  5. 5

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  6. 6

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää