Kotimaa

Riitaisat taksikuskit pelottavat Hankasalmella – ”En halua mennä koulupihalle kuuntelemaan sitä huutoa ja tappelua”

Lapsia on kutsuttu etanoiksi ja heitä on jätetty ilman kyytiä. Kunta on yrittänyt ratkaista taksiriitoja keskustelemalla kuljettajien kanssa palaverissa. Tuleva lakiuudistus on vapauttamassa taksiliikenteen kiintiöistä, mikä voi hiertää kuljettajien välejä lisää.

Muutaman taksinkuljettajan käytös pelottaa lapsia, vanhuksia ja vammaisia Hankasalmen kunnassa Keski-Suomessa.

Hankasalmen Sanomat ja Keskisuomalainen kertovat, kuinka kuljettajat ovat jopa huutaneet ja kiroilleet asiakkailleen, jos he ovat viivytelleet tai eivät ole halunneet tulla pelottavan kuskin kyytiin. Lapsia on jätetty ilman koulukyytiä ja heitä on haukuttu ”etanoiksi”.

Kunnanjohtajan Matti Mäkisen mukaan tilanne on herkkä sekä asiakkaiden että taksikuskien puolella.

”Olemme jo yhden palaverin pitäneet marraskuussa isommalla joukolla ja vielä ennen vuoden vaihdetta kokoonnumme toistamiseen kuljettajien kanssa. Toivon, että asiat ratkeavat puhumalla. Jos ja kun toiselta näyttää, meidän on mietittävä muita keinoja”, hän sanoo HS:lle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hankasalmi on noin 5 300 asukkaan pikkukunta, johon on myönnetty 18 taksilupaa.

”Alun perin ajattelin, että ongelmat kohdistuvat vain muutamaan kuskiin, mutta syksyn mittaan palautetta on tullut useasta kuskista. Käytösongelmat koskevat vain harvoja, mutta kyyditsemistavoista on tullut paljon valituksia”, Mäkinen kertoo.

 

”Ei huhujen pohjalta voi toimia, vaan totuus pitäisi saada selville kameraseurannalla takseissa New Yorkin tyyliin.”

Ongelmia on ollut muun muassa vammaispalvelulain mukaisissa taksimatkoissa ja koulukyydeissä. Elokuussa yksi Hankasalmen asukkaista keräsi 131 nimen adressin, jossa vaadittiin toimia koulukuljetusten parantamiseksi.

Hankasalmen kunnan kuljetussuunnittelija Liisa Kokko uskoo, että osa adressista on ”potaskaa”.

”Siellä on paljon huhupuhetta, jolla ei ole välttämättä pohjaa. Joillain allekirjoittaneista ei ole edes lapsia. Ei huhujen pohjalta voi toimia, vaan totuus pitäisi saada selville kameraseurannalla takseissa New Yorkin tyyliin. Silloin voitaisiin sanoa, mitä taksissa oikeasti on tapahtunut.”

Hankasalmen Sanomillekin kokemuksistaan kertonut Leila Ollikainen sanoo HS:lle, että taksi jättää usein kokonaan tulematta heille Niemisjärven kylään. Näin kävi esimerkiksi Ollikaisen äidille maanantaina ja tiistaina, kun kuljettaja otti mieluummin rahakkaamman keskussairaalakeikan.

Ollikaisella on 83-vuotias äiti ja 58-vuotias kehitys- ja liikuntavammainen sisko, jotka tarvitsevat taksia päästäkseen vaikkapa kauppaan. Usein taksikeskuksesta on lähetetty auto, jota ei ole tarkoitettu liikuntavammaisten käyttöön.

”Kuljettaja pysähtyi kerrostalon ulko-oven eteen ja käski pihalta äitiäni tulemaan autoon. Äitini sanoi, että sisko ei pysty siihen autoon nousemaan. Kuljettaja huusi: ’Perkele, sinähän tulet!’ Hän piti kauheaa meteliä, niin että muut ihmiset ihmettelivät.”

Ollikainen kertoo, että hänen äitinsä on käyttänyt toisen tyttärensä taksimatkoihin tänä vuonna arviolta yli tuhat euroa omista rahoistaan, koska liikuntavammaiselle sopivaa kuljetusta ei ole kunnan puolesta lähetty.

Kunnan taksiyrittäjiä edustavan Hankasalmen Taksit -yhdistyksen puheenjohtaja Kyösti Mäkinen myöntää kursailematta, että osalla kuljettajista on käytösongelmia.

”Joidenkin kuskien käytös on ollut huonoa ja palvelutaso ei ole ollut niin hyvää kuin pitäisi. Eniten valitukset liittyvät koululaiskuljetuksiin. Kyllä näissä kokemuksissa on perää.”

Hän vahvistaa myös Leila Ollikaisen kokemukset paikkansa pitäviksi. Mäkinen kuitenkin sanoo, että hän ei voi puuttua kollegoidensa toimintaan edes taksiyhdistyksen puheenjohtajana.

”Jos vaikka kutsuisin koolle hallituksen kokouksen, sinne ei ole pakko tulla. Jos tietyt jäsenet jättävät tulematta, kokous ei ole lainmukainen. Lisäksi en voi mennä puukottamaan toista yrittäjää selkään.”

Pahimmillaan kuljettajien väliset kiistat ovat purskahtaneet pintaan huutosotana koulun pihassa, mikä on säikyttänyt lapsia.

Kyösti Mäkinen kertoo harkinneensa koulukyytien ajamista, mutta taksisotaan osallistuminen ei houkuttele.

”Periaatteesta en lähde tähän soppaan ennen kuin porukkaa puhdistetaan pois. En halua mennä koulupihalle kuuntelemaan sitä huutoa ja tappelua. Koululaiset pitää saada rauhallisesti kyytiin, eikä kinastella siitä, kuka ottaa ketäkin kyytiin.”

HS:n haastattelemien hankasalmelaisten mukaan lapsia on haukuttu, eivätkä kuljettajat ole odottaneet myöhään koulusta päässeitä oppilaita. Taksit ovat toistuvasti lähteneet liikkeelle ennen kuin lapset ovat ehtineet kiinnittää turvavyöt.

Ainakin yksi lapsi oli purskahtanut itkuun, kun häntä tuli hakemaan lapsille huutava ja kiroileva taksikuski.

Osa kuljettajista kinastelee keskenään siitä, saavatko he taksilupansa mukaisesti operoida koko kunnan alueella vai pitäisikö heidän hakea asiakkaita vain tietyltä asuinalueelta. Lisäksi koulukuljetusten uusi kilpailutus tänä vuonna on aiheuttanut kitkaa kuskien välille. Tanssilavoilla ja kesätapahtumissakin kilpailu on armotonta.

Taksiyrittäjä Nils Niemisen mukaan eräs taksinkuljettaja iski toista nyrkillä sen jälkeen, kun iso asiakasryhmä valitsi tilataksin pienten taksien sijaan. Niemistä itseäänkin uhkailtiin väkivallalla, kun hän ehdotti lisää takseja Hankasalmen asemalle Kihveli Soikoon -tapahtuman ajaksi.

”Minulle sanottiin, että Nieminen, jos et pidä turpaasi kiinni, tulee lisää viiruja päähän. Se liittyi siihen, että minulta leikattiin 20 vuotta sitten aivokasvain pois.”

Nieminen myöntää, että sananvaihto kokouksessa johti lopulta molemmin puolisiin uhkauksiin. Myös mykkäkoulua harrastetaan Hankasalmen kuljettajien kesken.

Keski-Suomen taksilupia hallinnoiva Pohjois-Savon ely-keskus vastaanotti hankasalmelaisten adressin viime syyskuussa.

Lupa-asiantuntija Outi Vilander kertoo olleensa yhteydessä Hankasalmen kuntaan sähköpostitse. Vilander kehottaa tyytymättömiä asiakkaita tekemään jatkossa valituksistaan mahdollisimman yksityiskohtaisia.

”Pelkkä ’taksikuskit’ ei riitä, koska meidän on hankala lähettää kirjettä kaikille Hankasalmen taksiautoilijoille. Meidän pitää tietää, kenestä on kyse.”

Asiakkaat voivat lähettää kirjallisen valituksen ely-keskuksen kirjaamoon. Tällaisia henkilöityjä valituksia Hankasalmelta ei ole tullut ely-keskukseen viime vuosina, Vilander kertoo. HS:n haastattelemat asiakkaat eivät olleet selvillä siitä, kenelle valitus pitäisi tehdä ja miten.

”Kun meille tehdään valitus, lähetämme valituksen kohteelle vastinepyynnön. Vastineen saatuamme mietimme mahdollista sanktiota, joka voi olla varoitus tai määräaikainen tai pysyvä luvan peruuttaminen”, Vilander kertoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että kynnys luvan viemiseen on korkea, koska kyseessä on taksinkuljettajien elinkeino.

Epäilemättä myös tuleva liikennekaari aiheuttaa riitaa Hankasalmella ja muissakin kunnissa uusien yrittäjien alalle pääsyn helpottuessa. Heinäkuussa 2018 kuntakohtaisista taksilupakiintiöistä on tarkoitus luopua kokonaan.

Vaikka Uberin kaltaiset kuljetussovellukset eivät vielä aiheuta markkinahäiriöitä Suomen pikkukunnissa, ihan tavalliseen taksiyrittäjyyteen tarttunee lakiuudistukseen jälkeen yhä useampi.

Kyösti Mäkiseltä löytyy ymmärrystä ärtyisille kuskeille.

”Se on vanhaa aikaa. Vanhat yrittäjät ovat tehneet asiat aina samalla tavalla, ja nyt asiat uudistuvat. Samalla on tullut uusia autoilijoita isommilla autoilla. Pienillä autoilla ajavia stressaa, kun työt ovat vähentyneet uuden kilpailutuksen myötä.”

Taksinkuljettajien 70 vuoden yläikäraja poistui kesäkuussa 2014. Muuttotappiokunnissa moni aktiivinen taksiyrittäjä on ylittänyt kevyesti normaalin eläkeiän.

Taksiyrittäjä Nils Nieminen kuvaileekin Hankasalmen taksisotaa jäänteeksi 1970-luvulta.Oikaisu 14.12. klo 10.05: Vuoden alusta lähtien Keski-Suomen taksiluvista on huolehtinut Pohjois-Savon ely-keskus, ei Keski-Suomen ely-keskus.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksit
 • Hankasalmi
 • Keski-Suomi
 • Liikennekaari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  5. 5

   Kylpylähotelli evakuoitiin vesivuodon takia Nokialla – Uimarit odottelivat kylpytakeissaan nollakelissä

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  8. 8

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  9. 9

   Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

  10. 10

   Lähes puoli miljoonaa osoittaa mieltään Espanjan hallitusta vastaan – Pääministerin ilmoittamat toimet ovat pahin hyökkäys sitten Francon ajan, sanoo Katalonian aluejohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää