Kotimaa

31-vuotias helsinkiläisnainen kertoo: ”Joka kuukausi rahat ovat loppu” – Lapsiperheiden köyhyys kääntyi taas nousuun

Lapsiperheköyhyys on kasvanut eniten kahden vanhemman pikkulapsiperheissä, kertoo THL:n tuore tutkimus. Yrittäjän ja työttömän vanhemman perheessä penniä venytetään ruokaostoksilla ja silmälasit ostetaan osamaksulla. Nelivuotiaan lapsen harrastuksista ei tingitä.

Helsinkiläinen Armi Ahvenainen, 31, ei ole aivan varma, kuuluuko hän köyhään lapsiperheeseen – köyhyyteen kun tuntuu liittyvän käsitteenä kaikenlaista. Tilastollisesti hänen kahden aikuisen ja nelivuotiaan lapsen perheensä kiikkuu sillä rajalla.

Perheen kuukausittaiset nettotulot ovat Ahvenaisen mukaan tällä hetkellä noin 2 200 euroa. Vuonna 2014 köyhyysraja oli tämän kokoisessa pikkulapsiperheessä 2 146 euroa.

”Olemme varmasti pienituloisia, ja joka kuukausi on tilanne, että rahat ovat loppu. Mutta koen olevani etuoikeutettu esimerkiksi sillä tavalla, että minulla on kulttuurista pääomaa. En vertaisi itseäni niihin, jotka taistelevat ruuasta ja asunnosta.”

Suomalaisten lapsiperheiden köyhyys on vähentynyt noin kymmenen vuoden takaisesta huipustaan. Viime vuosien aikana suunta on kuitenkin kääntynyt jälleen nousuun, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkaisemasta tutkimusraportista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 2014 köyhissä lapsiperheissä asui 126 000 lasta. Se tarkoittaa, että runsas kymmenesosa lapsista elää kotitalouksissa, joiden käytettävissä olevat tulot jäävät alle 60 prosenttiin väestön keskituloista.

Köyhyyttä on eniten yksinhuoltajaperheissä, mutta jyrkintä kasvu on ollut kahden vanhemman pikkulapsiperheissä.

”Yksinhuoltajilla köyhyys on hieman vähentynyt. Tätä voi selittää se, että yksinhuoltajien tukia ei ole leikattu vastaavasti kuin muiden tukia”, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi arvioi.

Lapsiperheiden köyhyyden taustalla on työttömyyttä, työ­elämän muutoksia ja niukkaa koulutusta. Toimeentuloa ovat Salmen mukaan heikentäneet myös tulonsiirtojen, kuten lapsilisien ja vähimmäisvanhempainrahan reaaliarvon aleneminen.

Vanhempien ammatillisen koulutuksen puutteet eivät yksin selitä köyhyyttä. Aiempaa useammalla, viidesosalla, köyhistä vanhemmista on korkea koulutus.

”Työelämän epävarmuus on siinä mielessä tasa-arvoistunut, että myöskään korkea koulutus ei välttämättä suojaa köyhyydeltä. Korkeakoulutettuja on yhä enemmän pätkä- ja silpputöissä, jolloin vuositulot voivat jäädä aika pieniksi”, Salmi sanoo.

Pienituloisuus on Armi Ahvenaiselle arkipäiväistä, sillä pariskunnan tulot eivät ole juuri kymmenen vuoden aikana nousseet.

He eivät ole olleet koskaan yhtä aikaa kokopäivätöissä, vaan vähintään toinen on opiskellut, ollut työttömänä, vanhempainvapaalla tai osa-aikatyössä. Pari vuotta vuotta sitten valtiotieteiden maisteriksi valmistunut Ahvenainen on tällä hetkellä yrittäjä ja hänen puolisonsa työtön.

Ahvenaisen yritystoiminta on käynnistymässä, eikä yrityksellä ole vielä liikevaihtoa. Yritys tarjoaa uudenlaisia palveluja esimerkiksi taloyhtiöiden tilojen tehokkaampaan käyttöön ja on saanut rahoitusta Helsingin kaupungin innovaatiorahastosta.

”Olen tietenkin ottanut yrittäjänä tietoisen riskin. En kuitenkaan tiedä, olisinko ilman yritystä hakemassa edelleen töitä.”

Myös lapsen hoitaminen kotona kolmevuotiaaksi oli Ahvenaisen mukaan valinta, johon molemmat vanhemmat osallistuivat. Miehellä hoitovapaalle jääminen katkaisi määräaikaisten työsuhteiden putken.

THL:n raportin mukaan kahdella viidestä lapsiperheestä on varaa tavanomaisiin kulutuskohteisiin, kuten uusiin vaatteisiin ja huonekaluihin, vuosittaiseen lomamatkaan, kodinkoneiden ostoon ja lihan tai kalan syömiseen joka toinen päivä. Yhtä suurella osalla on varaa lasten omiin huoneisiin, viikkorahaan, maksullisiin harrastuksiin, yksityislääkäriin, kännykkään ja tietokoneeseen.

Ahvenaisen mukaan pienet tulot näkyvät arkisina valintoina tilanteissa, jotka eri elämäntilanteessa olevat voivat nähdä toisin. Hän ei esimerkiksi haluaisi välttämättä tavata ihmisiä ravintolassa, ja ruokaostoksillakin venytetään penniä.

Perhe nukkuu samassa makuuhuoneessa ja ostaa vaatteensa ja lapsen tavarat käytettynä. Isommat välttämättömät hankinnat, kuten silmälasit, ostetaan osamaksulla tai isovanhempien avulla. Lapsi on käynyt silti maksullisissa harrastuksissa, kuten muskarissa tai tanssitunnilla.

”En voi tarjota hänelle kovin suurta taloudellista pääomaa, mutta kulttuuriseen pääomaan panostetaan. Nautimme myös ilmaisista palveluista, kuten museoista, näyttelyistä ja leikkipuistoista.”

Toimeentulovaikeudet vaikuttavat THL:n tutkimuksen mukaan lapsiperheiden hyvinvointiin: ne näkyvät parisuhdeongelmina ja vanhemmuuteen ja lapsiin liittyvinä huolina. Äidit kuormittuvat toimeentulovaikeuksista isiä useammin.

Ahvenainen kokee toimentuloasioiden kuormittavan jonkin verran, muttei hallitsevasti. On ärsyttävää miettiä jokaista menoa sen mukaan, miltä tili näyttää. Yllätyksiin ei ole varaa.

”Välillä siitä tulee stressiä, joka näkyy. Olen kuitenkin miettinyt, että jos tulomme olisivat vaikka viisinkertaiset, stressaisiko sitä sitten jostain muusta. Onko ihmistä, jolla ei ole huolia?”

Ahvenainen on itse kasvanut hoitoalalla olevan yksinhuoltajaäidin kolmilapsisessa perheessä, mutta ei koe, että häneltä olisi puuttunut mitään.

”Usein puhutaan, että köyhillä on muiden kanssa samat mahdollisuudet, mutta miksi köyhyys sitten periytyy?” hän kysyy.

Hänen mielestään mahdollisuudet pitää nähdä avoimena – sitä hän ei olisi välttämättä ilman yliopistokoulutusta ymmärtänyt. Ahvenaiselle pelastavaa on se, että hän uskoo taloustilanteensa olevan sen pitkäaikaisuudesta huolimatta väliaikainen.

”Olen valmistunut pari vuotta sitten ja olen yrittämisen alussa. Tilanne ei jatku ikuisesti, niin haluan uskoa.”

Fakta

Lapsiköyhyys voi heijastua aikuisuuteen


 THL:n tutkimuksen mukaan toimeentulovaikeuksia kokevissa perheissä ollaan selvästi muita useammin huolissaan jaksamisesta vanhempana ja koetaan jatkuvaa syyllisyyttä omasta riittämättömyydestä.

 Myös lapsen terveydestä, elämäntavoista, oppimisesta, tunne-elämästä, sosiaalisista suhteista ja päihteiden käytöstä kannetaan useammin huolta.

 Aiempien tutkimusten mukaan vaarallisinta on pikkulapsiperheiden köyhyys, sillä se heijastuu useimmin lapseen vielä aikuisiällä.

 Lapsiköyhyyden vähentämiseksi THL suosittelee esimerkiksi erilaisten tukien, kuten lapsilisän ja vähimmäisvanhempainrahan parantamista.

 Myös esimerkiksi opiskelijaperheiden taloutta ja lapsen eri vaiheiden opiskelua pitäisi tukea. Kaikkia poliittisten ratkaisujen seurauksia pitäisi arvioida lapsiperheiden kannalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Köyhyys
 • Lapsiperhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää