Kotimaa

Aluksi Kiinaan, sitten Yhdysvaltoihin – Suomalaisesta päiväkodista tehdään uutta vientivalttia

Tuore yritys haluaa luoda ”päiväkotien Ikean”.

Sisä-Mongoliassa sijaitsevassa Baotoun kaupungissa aukeaa ensi syksynä ensimmäinen suomalainen päiväkoti.

Jos kaikki menee hyvin, suomalaista varhaiskasvatusta maailmalle kauppaava HEI Schools suunnittelee päiväkoteja vuotta myöhemmin muuallekin Kiinaan ja ainakin Yhdysvaltoihin. Alustavia neuvotteluita on käyty jo monessa muussakin maassa.

Tarkalleen ottaen HEI Schools ei pyöritä tai rahoita itse päiväkoteja. Sen sijaan maailmalle ollaan viemässä suomalaisen varhaiskasvatuksen ideaa, kovaa ydintä – siis esimerkiksi ajatusta, että lapsi tarvitsee paljon aikaa vapaaseen leikkiin.

”Mietimme, mitä ruotsalaiset tekisivät, jos heillä olisi yhtä kova maine koulutuksessa kuin Suomella nyt. Me haluamme tehdä päiväkotien Ikean”, sanoo päiväkodin konseptista vastaava Milla Kokko.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Siis helposti monistettavan tuotteen, jonka voi vähän muuntelemalla viedä moneen maahan. HEI Schools ei perusta päiväkoteja alusta asti yksin tai ­kuljeta ulkomaille vakituisesti isoa joukkoa suomalaisia lastentarhanopettajia.Yksi HEI Schoolsin perustajista on Helsingin yliopisto. Yrityksen takana olevista ihmisistä design-vastaavalla Anne Rusasella on Milla Kokon tavoin vahva kaupallinen tausta. Sen sijaan Lasse Lipponen on yliopiston varhaiskasvatuksen koulutusta johtava professori. Toimitusjohtaja Pilvi Torsti taas on paitsi tutkija myös näkyvä poliitikko, joka on aiemmin toiminut valtiosihteerinä opetusministeriössä.

Yritys painottaakin erityisesti sitä, että sen tuote pohjautuu tuoreimpaan tutkimustietoon. Juuret ovat suomalaisessa laadukkaassa lastentarhanopettajakoulutuksessa.

Tämä tarkoittaa, että leikin lisäksi korostetaan esimerkiksi lapsilähtöisyyttä, tutkivaa otetta, luovuutta ja sosiaalisten taitojen opettelua osana ryhmää. Vältettäviä asioita sen sijaan ovat oppimistulosten suorituskeskeinen mittaaminen ja koulumaisuus – tai siis oikeastaan Suomessa jo vanhanaikaisena pidetty käsitys koulusta, jossa opettaja puhuu ja lapset pänttäävät kokeisiin.

”Globaalisti voimistuva jo pieniin lapsiin ulottuva mittaamisen kulttuuri voimistuu. Suomi on uinut tässä vastavirtaan pitkään”, Lipponen sanoo.

Leikin myyminen varhaiskasvatuksen perusideana on nyt helpompaa kuin ennen siksi, että leikkiä painottavat tavalliset suomalaiset päiväkodit loistavat kansainvälisissä vertailuissa. Asiaa auttaa myös se, että tutkimukset osoittavat varhaiskasvatukseen sijoittamisen olevan kaikkein tuottavinta koulutuspolitiikkaa. Siksi erityisesti kasvavat taloudet ovat kiinnostuneita kehittämään omia päiväkotejaan.

”Kansainvälisen koulutuksen markkinat ovat moninkertaistuneet, mutta toimijat ovat lähinnä angloamerikkalaisia”, Torsti tiivistää. Hän uskoo, että suomalaisella koulutuksella olisi edelleen valtavasti kysyntää.

Ongelma koulutusviennissä on, että kansainvälisen koulun tai päiväkodin perustaminen alusta asti itse on hidasta. Baotoussa ajatuksena on rakentaa valmis ja helppo paketti, jollaisen paikalliset toimijat voisivat helposti ottaa käyttöön muuallakin.

Mikä sitten tekee päiväkodista jossain Kiinassa suomalaisen, jos suurin osa opettajista ja koulutuksen järjestäjä kuitenkin on kiinalaisia?

Käytännössä HEI Schools kauppaa esimerkiksi suomalaisen varhaiskasvatussuunnitelman pohjalta rakennettua toimintasuunnitelmaa ja oppimateriaaleja.

HEI Schoolsin myymään pakettiin kuuluu myös tilakonsepti. Tässä ei niinkään lähdetä liikkeelle suomalaisten päiväkotien todellisuudesta vaan ihanteista: siitä, millaisia pienten lasten oppimisympäristöjen pitäisi kasvatusammattilaisten mielestä olla. Siis enemmän rauhallisia ja muunneltavia tiloja, vähemmän melua ja visuaalista sekamelskaa.

Paikalliset opettajat saavat lyhyen koulutuksen suomalaiseen malliin. Se ei tietenkään vastaa täkäläistä pitkää yliopistokoulutusta, mutta lisäksi paikallisen opettajan työparina on alkuun muutaman kuukauden Suomesta lähetetty opettaja. Koska Baotoun päiväkodin on tarkoitus olla pilotti, sillä on aluksi suomalainen johtaja ja suomalaiset lastentarhanopettajatkin palkataan töihin 1–2 vuodeksi.

Koska liiketoimintamalli perustuu lisensointiin, yhteistyö jatkuu muuallakin alkuvaihetta pidemmälle. Malliin kuuluu lupaus opettajien jatkokursseista sekä erilaisista digitaalisista palveluista, tuesta ja kansainvälisestä yhteisöstä. Kehitystyössä on mukana myös paikallisia akateemisia yhteistyökumppaneita, Kiinan tapauksessa Pekingin normaaliyliopisto ja Kiinan tiedeakatemia

Konseptia on tarkoitus testata heti myös kotimaassa. Aiemmin HEI Schools -päiväkoti oli tulossa myös Vantaalle ensi vuonna. Tämä ei sittenkään toteudu, mutta pilottia suunnitellaan nyt Helsingin puolelle. Tarkkaa paikkaa ei vielä ole tiedossa.

Pala hyvinvointivaltiota, ostaisiko joku?

Jos katsoo uutisotsikoita maailmalta, kaksi suomalaista ilmiötä on tällä hetkellä maailman halutuimpia: äitiyspakkaus ja koulutusjärjestelmä.

Tuoko kumpikaan Suomeen euroja isosti? Vastaus on edelleen ehkä.

Äitiyspakkauksesta puhutaan ihmeenä, ja samassa yhteydessä mainitaan Suomen pieni lapsikuolleisuus. Harvemmin kuitenkaan selitetään, että kuolleisuuden pieneneminen ei niinkään perustu vauvojen nukuttamiseen pahvilaatikoissa vaan siihen, että äitiyspakkauksen saaminen on aikoinaan kytketty velvollisuuteen käydä tarkastettavana neuvolassa. Samalla se kytkeytyy terveydenhoidon kehitykseen ja elintason nousuun.

Ideaa on viime vuosina myös kopioitu. Pienet alueet tai yksittäiset sairaalat ovat päättäneet kokeilla äitiyspakkauksen jakamista odottaville äideille esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Aikaisemmin näytti kuitenkin siltä, että tämä ei tuottaisi rahaa Suomeen. Valtio ei myy pakkaustaan suoraan ulkomaille. Sitä on tosin lahjoitettu esimerkiksi kuninkaallisille vauvoille ja tässä kuussa Irakiin kriisialueille.

Kaupallisesti ajatusta on pari vuotta hyödyntänyt helsinkiläisyritys Finnish Baby Box, joka työllistää nykyisin kaksitoista henkeä ja jonka liikevaihto on miljoonan euron luokkaa. Tällä viikolla lastenvaatevalmistaja Reima ilmoitti ostaneensa yrityksen ja uskovansa nopeaan kasvuun.

Entä koulutus? Sen maine on maailmalla huipussaan, joskin jää vielä nähtäväksi, kuinka paljon Pisa-tulosten heikentyminen vaikuttaa. Ja miten innostuksen käy, kun kotimaassa koulutuksesta leikataan?

Hallitus on linjannut, että koulutusvienti pitää ehdottomasti saada nousuun. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi alkuvuodesta, että alan toimijoiden liikevaihtoa olisi tarkoitus kasvattaa kolmanneksella vuoteen 2018 mennessä. Alkuvuodesta alan volyymin arveltiin olevan nyt noin 260 miljoonaa euroa vuodessa.

Tuorein esimerkki poliittisista päätöksistä liittyy ammatillisen koulutuksen vientiin. Opetushallitus on juuri myöntänyt luvan yhdelletoista toisen asteen koulutuksen järjestäjälle näyttötutkintojen myymiseen ulkomaille. Korkeakoulujen tapauksessa laki muuttui jo aikaisemmin: ne saavat nykyisin sekä myydä toisessa maassa suoritettavia tutkintoja että periä lukukausimaksuja EU:n ja Etan ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta.

Tuoko tämä sitten tulosta? On liian aikaista sanoa. Koulutusvienti on ollut tavalla tai toisella korkealla aika monen edellisenkin hallituksen tavoitteissa.

Suomalaisia kouluja on perustettu maailmalle jo aiemmin, esimerkiksi Qatariin. Niissä on kuitenkin usein ideana, että Suomesta vietävä asia ovat suomalaiset opettajat, jotka muuttavat töihin ulkomaille.

Tekesin vuonna 2015 julkaiseman kyselyn perusteella suosituin koulutusviennin kohderyhmä olivat yläkouluikäiset ja suosituin vietävä tuote oppimateriaalit. Samassa selvityksessä todettiin myös, että alaa vetävät kasvuun nimenomaan pienet yritykset. Tehdään siis esimerkiksi erilaisia digitaalisia tuotteita koulujen käyttöön.

Tänä vuonna ovat olleet näkyvästi esillä muun muassa Roviosta ponnistava Fun Academy ja Saku Tuomisen luotsaama HundrEd.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Putin haukkui Yhdysvaltoja pitkästä aikaa olan takaa, ja sävy muistutti puheita ennen Trumpin valintaa presidentiksi

  10. 10

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  5. 5

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  9. 9

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  10. 10

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää