Kotimaa

Silja, 9, selvisi rajusta yliajosta kuin ihmeen kaupalla – lappilaiskunnan asukkaiden myötätunto sai tytön vanhemmat liikuttumaan

Loukkaantuneelle pikkutytölle annettiin valtavasti lahjoja, kortteja ja karamelleja.

Kuka ajoi pikkutytön yli ja pakeni paikalta? Alle neljäntuhannen asukkaan lappilaiskunnassa Pellossa joulukuun alussa sattunut yliajo on ollut viime aikojen kuohuttavin puheenaihe.

Yhdeksänvuotias Silja Mäki oli tavallisena torstaiaamuna matkalla kouluun, kun työkoneeksi epäilty ajoneuvo törmäsi häneen. Mäki selvisi kuin ihmeen kaupalla rajusta yliajosta.


Nyt pellolaiskodin lastenhuoneessa on röykkiöittäin pehmoleluja. Ne ovat lahjoja pellolaisilta.

”Näin paljon Silja sai kortteja, lahjoja ja rahakirjeitä. Karamelleja tuli niin paljon, että tuskin hän saa niitä vuoden loppuun mennessä syötyä. Siljan huoneessa on vielä 11 pehmonallea”, äiti Mila Mäki sanoo ja katsoo liikuttuneena keittiön pöydälle pinottua läjää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Paikallinen kiinteistöpalveluyritys lahjoittaa kuusi tuntia ilmaista siivousapua.”


Onnettomuudesta puhutaan yhä, ja se nousi uutisiin muuallakin kuin Lapissa. Eikä ihme, sillä turma oli raju: polkupyöräkin raahautui auton mukana valtatietä satoja metrejä.

”Kuulin ensihoitajilta, että kypärä pelasti Siljan hengen. Hän voitti jokin aika sitten koulun kypärä- ja heijastinaiheisen piirustuskilpailun”, isä Petri Mäki kertoo ja näyttää kännykkäänsä taltioimaa piirustusta.


”Haluan välittää kaikille runsaat kiitokset. Pellolaisten myötäeläminen on ollut käsittämätöntä.”

Perheessä on viime päivinä mietitty, voiko näin vahvaa yhteisöllisyyttä ollakaan.

Paikallisessa S-marketissa työskentelevä Mila Mäki saa vastailla kysymyksiin tyttären voinnista. ”Melkein jokainen asiakas on kysynyt, mitä tytölle kuuluu”, hän kertoo.

Paikallisen huoltoaseman baarissa huomaa, että myös yliajajan löytämisestä on tullut pellolaisten yhteinen asia. Siitä puhutaan päivittäin.

”Varmasti ilmoittautumiskynnys on tällaisen julkisuuden jälkeen noussut. Ehkä häntä hävettää tunnustaa”, pohtii Siljan naapurissa asuva Seppo Kivelä.


Hän pui tapausta baarissa Pasi Vaattovaaran ja Erkki Kitkiöjoen kanssa. Pöydässä pohditaan sitäkin, että entä jos kuljettaja ei huomannutkaan tapausta.

”Tiedän muutamia iäkkäitä autoilijoita, joita osaan varoa Pellon keskustassa”, sanoo isoa aurausajoneuvoa työkseen ajava Pasi Vaattovaara.

Rikoskomisario Janne Koskela Lapin poliisista luottaa siihen, että yliajaja tavoitetaan.

Perjantaina poliisi tiedotti epäilevänsä yliajajaksi työkoneella onnettomuusaamuna liikkunutta miestä.

”Epäiltyä on päästy kuulemaan ja työkoneesta on otettu teknisiä näytteitä”, Koskela sanoo.

Juttua tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, vamman tuottamuksena sekä liikennepakona.

”On ollut yllättävää, kuinka valtavasti pellolaiset ovat nähneet vaivaa tapauksen selvittämiseksi. Se kertoo vahvasta yhteisöllisyydestä”, Koskela arvioi.


Onnettomuuspaikka sijaitsee kylän etelälaidalla, lähellä Janin grilliä. Kalakauppias Aulis Karjalainen kuuli ambulanssin äänet kalahallilleen turma-aamuna.

”Tyttö oli aamuhämärässä vaarassa jäädä toisen auton yli­ajamaksi, sillä hän makasi loukkaantuneena keskellä ajorataa”, hän kertaa turmapaikalla.

Ehkä sivullisten nopea toiminta pelasti tytön. He pysäyttivät omilla autoillaan liikenteen, kunnes pelastushenkilökunta ehti paikalle.

Loukkaantunutta lähdettiin viemään ambulanssilla sairaalaan. Raanujärvellä hänet siirrettiin lääkintähelikopteriin ja nopeasti hoitoon Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle.

Linjatie ja grillin pysäköintialue sijaitsevat hieman valtatietä alempana. Silja Mäki oli ajanut pyörällä valtatien varressa sijaitsevaa pyörätietä pitkin grilliin nähden vasemmalta.

”Se on autoilijalle hankala paikka, koska pitää nousta autolla loivaa ylämäkeä ja katsoa kolmion takaa myös valtatien liikennettä”, pohtii pellolainen Erkki Kivilompolo.

Talvisaikaan näkyvyyttä voivat heikentää aamulla huonosti raaputetut auton ikkunat, hän huomauttaa.

Silja on selvinnyt onnettomuudesta. Hän on aloittanut koulunkäynnin vaikka toinen käsi on vielä kipsissä. Henkiset vammat ovat suuremmat. Silja ei halunnut uutta kypärää, koska hän ei enää aja pyörällä kouluun.

”Törmäys oli niin raju, ettei se voinut jäädä kuljettajalta huomaamatta. Tapaus soimaa varmasti hänen omaatuntoaan. Asia on yhtä raskas hänelle kuin meidän perheellekin”, Mila Mäki sanoo.

Yliajaja pakenee harvoin paikalta

Yhdeksänvuotias tyttö sai vakavia vammoja jäätyään auton töytäisemäksi Pellon keskustassa noin kolme viikkoa sitten. Tyttö ajoi aamulla polkupyörällä valtatien varren pyörätietä kohti koulua, kun auto törmäsi sivutieltä häneen.

Tyttö lensi pyörätieltä keskelle valtatietä, ja pyörä raahautui auton mukana satoja metrejä. Autoilija jätti tytön makaamaan ajoradalle ja jatkoi matkaansa pysähtymättä Pellon keskustan suuntaan.

Oulussa 11-vuotias polkupyörällä liikkeellä ollut poika jäi auton alle Metsokankaalla. Hän loukkaantui alaraajoihin. Autoilija pakeni paikalta.

Kyseessä oli toinen lapsen yliajo kahden päivän aikana. Molemmat lapset olivat yhtä aikaa hoidossa Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa. Lapset ovat toipumassa vammoistaan.

Oulun tapauksessa autoilija ilmoittautui kaksi päivää myöhemmin poliisille.

Sen sijaan poliisi ja pellolaiset jatkavat Pellon turman selvittämistä.

Kukaan ei ole ilmoittautunut yliajajaksi.

”Onnettomuuspaikalta pakenemisia sattuu Suomessa harvoin, muutamia tapauksia vuodessa. Yleensä syynä on rattijuoppous. Ei haluta joutua tekemisiin virkavallan kanssa”, rikoskomisario Janne Koskela Lapin poliisista kertoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneonnettomuudet
 • Pyöräily
 • Tapio Mainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  2. 2

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  5. 5

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  7. 7

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump otti aikalisän metsästysmuistojen tuontikiellon poistolle – presidentin hallinto ehti jo ilmoittaa, että maahan saisi taas tuoda norsun osia Zimbabwesta
  3. Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
  4. Asuntolainojen korkokatto kasvattaa taas suosiotaan – mutta kannattaako suojautuminen?
  5. Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua Tilaajille
  6. Ufojen tapaamisia, shakkia Gaddafin kanssa ja nimi USA:n pakotelistalla – kansainvälisen shakkiliiton puheenjohtaja kertoo erikoisia tarinoita
  7. Tunti sitten
  8. Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa
  9. Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Uusi suomalaistähti on syttynyt NHL:ssä –”Pinnoja pitääkin tulla”
  12. HS Kirjaston viikon kirja hyytää Koutokeinon pimeydessä – Lars Pettersonin trilleri on nyt luettavissa maksutta
  13. Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön
  14. Näytä lisää