”Mässäily on aina ollut joulun ydin” - Kotimaa | HS.fi
Folkloristi John Björkman Turun Luostarinmäen käsityöläismuseon joulupöydässä. Leipä, puuro ja olut ovat kuuluneet suomalaiseen joulupöytään aina.

”Mässäily on aina ollut joulun ydin”

Liha, olut ja sauna ovat kuuluneet esi-isiemme jouluun aina, kertoo kansanperinteen asiantuntija John Björkman.

Julkaistu: 25.12.2016 2:00, Päivitetty 25.12.2016 8:07

”Nyt ollaan asian ytimessä”, sanoo 1800-lukulaisen joulupöydän ääressä istuva turkulainen folkloristi John Björkman.

Pöytä on katettu käsityöläismuseoon Turun Luostarinmäelle.

”On hassua, että nykyjoulussa kritisoidaan mässäilyä. Kun katsotaan kansankulttuurin joulua, juuri se on eräs vanhimpia perinteitä mitä meillä on. Melkein kaikki muu on myöhemmin lisättyä”, Björkman sanoo.