Kotimaa

Suomalaiset syövät nyt vähemmän sokeria kuin ennen makeisveroa – tiedätkö, kuinka monta sokeripalaa on karkkipussissa ja suklaapatukassa?

Sokeria syödään Suomessa edelleen enemmän kuin ravintosuositukset ohjaavat.

Suomalaiset syövät vähemmän sokeria kuin ennen makeisveron tuloa voimaan. Se selviää Luonnonvarakeskuksen tilastosta: jokainen suomalainen kulutti viime vuonna 1,7 kiloa vähemmän sokeria kuin makeisveroa edeltävänä vuonna 2010.

Sokeria kului viime vuonna 29,3 kiloa henkilöä kohti. Se on yli kolme kiloa vähemmän kuin huippuvuonna 2009, jolloin söimme 32,6 kiloa.

Viisi vuotta käytössä ollut makeisten ja jäätelön valmistevero, 95 senttiä kilolta, kuitenkin poistuu vuodenvaihteessa. Taustalla on EU:n komission ilmoitus, jonka mukaan vero on valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristää kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä.

Veron poistamisen seurauksia vasta arvaillaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Emme usko sen näkyvän myynnissä ensi vuonna”, sanoo Makeis- ja keksiteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja, Fazer Makeisten kaupallisten yksiköiden toimitusjohtaja Tom Lindblad.

”On vaikea arvioida, millä aikavälillä veron poisto näkyy hinnoissa, koska kaupoissa on vielä aiemmin toimitettuja makeisia. Sokerimakeisten kilohinta on alhaisempi kuin suklaan, ja vaikutus voi olla niissä suurempi.”

Aiemmin Elintarviketeollisuusliitto on arvellut, että veron poistaminen voisi halventaa makeisten hintoja keskimäärin 15–25 prosenttia ja jäätelön hintaa 30–40 prosenttia. Samalla valtion verotuotot pienenevät 110 miljoonaa euroa.

Sokeria syödään edelleen enemmän kuin ravintosuositukset ohjaavat. Etenkin sokerimakeiset maistuvat suomalaisille – niin valmiiksi pakattuina kuin irtokarkkeinakin. Ennen veroa jokainen suomalainen söi 7,5 kiloa karkkeja vuodessa. Monessa Euroopan maassa taas suositaan suklaata.

Vuosittaisesta kilomäärästä tulee 80 grammaa päivää kohti. Se on enemmän kuin suosituksissa usein mainittu tavoite 50–60 grammaa päivässä.

Maailman terveysjärjestö WHO meni äskettäin vielä pitemmälle. Se pohti sokerisuosituksen puolittamista 25 grammaan päivässä, koska se olisi terveyden kannalta hyödyllisempi.

25 grammaa päivässä määritellään myös viideksi prosentiksi päivittäisestä energiansaannista. Suomen suositus on, että sokerista saadaan korkeintaan 10 prosenttia päivittäisestä energiasta, ja näin linjaavat myös Islanti, Norja ja Ruotsi.

Miten sokerimääriään voi itse arvioida?

”Yhdessä grammassa sokeria on energiaa neljä kilokaloria”, vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Heli Reinivuo.

Ihmisen peruselintoimintoihin tarvitaan 1 500–2 000 kilokaloria päivässä. Sen päälle tuleva kulutus vaihtelee sukupuolen, iän, painon ja aktiivisuuden mukaan. Nuoret kuluttavat enemmän kuin vanhat, miehet enemmän kuin naiset, aktiivisti liikkuvat enemmän kuin liikuntaa harrastamattomat.

”Istumatyötä tekevän työikäisen naisen energiankulutus voi olla alle 2  000 kilokaloria päivässä”, Reinivuo kertoo.

Tällainen nainen voi suosituksen mukaan syödä korkeintaan 50 grammaa sokeria päivässä. Sen verran saa esimerkiksi vajaasta pussillisesta amerikanpastilleja. Kun energiankulutus on isompaa, sokeria voi syödä enemmän.

Suositeltu määrä sokeria vaihtelee Euroopan maasta toiseen. Saksa kehottaa nauttimaan sokerisia juomia ja ruokia vain silloin tällöin ja Sveitsi noudattamaan kohtuutta.

Kreikka neuvoo, että perinteisiä kreikkalaisia jälkiruokia pitäisi syödä vain joka toinen päivä. Tšekki kehottaa pitämään sokerin kulutuksen 1–3 teelusikallisessa päivässä.

Virossa opastetaan syömään sokeria ja herkkuja vain 2–4 annosta päivässä. Yksi annos on esimerkiksi 10 grammaa suklaata tai teelusikallinen sokeria. Maa myös suunnittelee sokeriveron perimistä vuoden 2018 alusta alkaen.

Perustelu on lihominen. Yli puolet virolaisista on ylipainoisia tai lihavia. Jo 28 prosenttia lapsista ja nuorista on vähintään ylipainoisia, osoitti keväällä ilmestynyt WHO:n tutkimus. Ylipaino on yhtä yleistä Latviassa, joka myös pohtii sokeristen tuotteiden verottamista.

Verotuksella on ohjattu ihmisiä terveellisempien valintojen ääreen myös muissa maissa.

Unkarin kansanterveysvero rahoittaa osaltaan maan terveydenhuoltojärjestelmää. Veroa maksetaan tuotteista, joista on tarjolla terveellisempi vaihtoehto. Sitä peritään yli 8 prosenttia lisättyä sokeria sisältävistä juomista, alkoholista, suklaasta ja makeisista sekä suolaisista välipaloista, mausteista ja hilloista.

Tehoa näkyy jo: sokerin määrä juomissa on pudonnut 7,9 prosenttiin, kun se oli ennen veroa yli 10 prosenttia.


Testaa tietosi eri välipalojen ja herkkujen sokerimääristä: 

Teollisuus vastustaa sokerin verottamista

Teollisuus yrittää estää sokerin verottamisen, sanoo kesällä ilmestynyt raportti. Sen laati Corporate Europe Observatory, joka kertoo tutkivansa sitä, miten eturyhmät yrittävät vaikuttaa EU:n linjauksiin.

Raportti arvioi, että ruoka- ja juomateollisuus on voittamassa taistelun sokerin verottamisesta, vaikka diabetes ja lihavuus yleistyvät. Lihavuus aiheuttaa EU-arvion mukaan jo 7 prosenttia jäsenmaiden terveysmenoista.

Teollisuus vähättelee sokerin terveyshaittoja samaan tapaan kuin tupakkateollisuus yritti pitkään kieltää tupakan terveyshaitat, raportti sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO korosti viimeksi lokakuussa, että sokerilimsojen verottaminen voi vähentää niiden kulutusta ja ylipainoa.

Tekeekö ruokien ja juomien verotus ihmisistä laihempia, kysyi puolestaan Euroopan virvoitusjuomateollisuuden yhdistys Unesda veroja vastustavassa kampanjassaan.

Makeisverolla saattoi olla jokin vaikutus siihen, että aikuisten lihominen pysähtyi vuoden 2012 Finriski-tutkimuksessa.

Raportti luettelee esimerkkejä teollisuuden toimista:

Tanska kumosi 80 vuotta voimassa olleen limonadiveron 2014, koska sillä oli maan panimoliiton mukaan kielteisiä seurauksia.

Irlanti esitti 20 prosentin veroa sokerilimonadeille vuonna 2014, mutta luopui hankkeesta teollisuuden vastustuksen takia. Slovenia yritti 10 prosentin veroa, mutta teollisuuden vastustus sai sen vetäytymään aikeesta.

Britannia on päättänyt sokerilimonadien verotuksesta huhtikuusta 2018 alkaen. Virvoitusjuomien valmistajat ovat kertoneet pohtivansa oikeustoimia haastaakseen veron.

Suomi sai noin 100 miljoonan euron tuoton makeisten verosta viime vuonna. Verosta luovuttiin, koska se asetti EU:n mukaan tuotteet keskenään eriarvoiseen asemaan.

Toinen mahdollisuus olisi ollut laajentaa veronalaisten tuotteiden joukkoa, mutta hallitus piti tärkeämpänä normien purkamista.

Lobbarijärjestöt ovat varmaankin vaikuttaneet asiaan, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki arvioi äskettäin HS:ssa. Ruokavalio on kokonaisuus, jossa yksittäisen ravintoaineen merkitys on vähäinen, vastasi kirjoitukseen Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää HS:n mielipidesivulla.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Laskurit kertovat sokerin ja energian


 Sokerin määrän tuotteissa näkee tuoteselosteesta, jossa se kerrotaan yleensä grammoina sadasta grammasta eli prosentteina. Tuoteselosteita on myös netissä valmistajien ja esimerkiksi Prisman sivuilla.

 THL:n Fineli eli elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki kertoo elintarvikkeiden ravintosisältöjä. Sinne voi koota oman ruokapäiväkirjansa, jonka pohjalta ohjelma laskee ravintoaineiden saannin.

 Leipomoteollisuuden tiedotusyksikön Leipätiedotus ry:n nettisivuilla voi tehdä testit monien elintarvikkeiden kuitu- ja sokerimääristä.

 Netissä on myös muita palveluita, joilla voi määritellä energian kulutustaan ja tarpeellisten ravintoaineiden saantiaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sokeri
 • Verotus
 • Makeisvero

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta

  8. 8

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  9. 9

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kerttu Niskanen vahvin takaa-ajon loppukirissä – nuori huippulupaus Eveliina Piippo sai sakon varaslähdöstä
  3. Suuri metrolauantai sujui pehmeästi siihen nähden kuinka paljon liikkeellä oli ”kokemattomia metronkäyttäjiä” – HSL:n arvion mukaan matkustajia oli yli 200 000
  4. Jari-Matti Latvalan rallikausi päättyi puuhun viimeisellä erikoiskokeella –”En olisi halunnut lopettaa vuotta tällä tavalla”
  5. HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa
  6. Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä
  7. Pohjois-Korean ulkoministeri vierailulle Kuubaan – Kuuba on hylkiövaltion viimeisiä liittolaisia
  8. Tunti sitten
  9. Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut Tilaajille
  10. Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta epäillään kuolonkolarista Japanissa – ajoi humalassa punaista päin
  11. Tänään tv:ssä: Armi Ratia ajoi kauneuden asiaa – Jörn Donnerin Armi elää! on erilainen muotokuva suomalaisen muotoilun teräsnaisesta
  12. Juoksijoiden silmiä kirveli, kurkkua kuivasi ja nenä vuosi – Delhin puolimaraton järjestettiin hengenvaarallisesta savusumusta huolimatta
  13. Näytä lisää