Kotimaa

Esimies savustaa ulos ja määrätietoinen käy vetäytyvän päälle – näin ihmissuhteet törmäilevät työpaikoilla

Työpaikan ihmissuhdeongelmat voivat kuormittaa terveyttä, mutta kaikki ristiriidat eivät ole pahasta, sanoo työterveyspsykologi.

Työpaikoilla ei voi selvitä ilman ihmisten välisiä ristiriitoja. Pahimmillaan ihmissuhdeongelmat haittaavat paitsi työn sujuvuutta myös työntekijöiden terveyttä.

Ratkaisemattomien ristiriitojen haitat vaihtelevat lievähköstä stressistä kiusaamiskokemuksiin liittyvään ahdistukseen, masennukseen, unettomuuteen, posttraumaattiseen stressireaktioon ja jopa sydän- ja verisuonitauteihin, sanoo työterveyspsykologi Sanna Aulankoski.

Työpaikan ristiriidat syntyvät Aulankosken mukaan sekä työhön liittyvistä epäkohdista että siitä, miten ihmiset käyttäytyvät vuorovaikutuksessa keskenään.

”Työpaikoilla on harvoin kyse pelkästään siitä, että ihmiset riitelevät, että heidän kemiansa eivät kohtaa tai että heillä on vuorovaikutusongelmia. Niiden taustalla vaikuttavat lähes aina työhön liittyvät epäkohdat ja näkemyserot.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiusaamista ja epäasiallista kohtelua ei saisi tapahtua työpaikoilla. Kaikki ristiriidat eivät kuitenkaan ole Aulankosken mukaan pahasta.

”Jos jännitteitä ei ole lainkaan, todennäköisesti jotain on pielessä. Jos työpaikalla työskennellään monimutkaisten, kehittämistä vaativien asioiden kanssa, on hyvä, että niistä ollaankin eri mieltä.”

Myös lievempiä ristiriitatilanteita pitää kuitenkin kyetä ratkaisemaan, etteivät ne luo maaperää kiusaamisen kokemuksille.

Työpaikan ristiriitatyyppejä ovat Aulankosken mukaan näkemyserot, toimintatyylien törmäys, epäasiallinen kohtelu ja työsuhdekonflikti. Nämä ristiriitatyypit ovat harvoin puhtaasti erillisiä, vaan todellisuudessa ne lomittuvat.

Riidat ja konfliktit

Ada: Taas se jurotus siellä kahvihuoneessa alkoi. Ja se sen ilme: hohhoijaa, eivät voisi juttusi vähempää kiinnostaa. Nyt se saa kyllä loppua.”

Frida:Aina, kun se saapuu paikalle, tunnelma hyytyy. Eikö se tajua, ettei kukaan kestä sitä? Se ivallinen, typerä hymykin. Ja älytön huumori. Luuleeko se sillä rikkovansa jään?”

Työkavereiden välille syntyneessä konfliktissa on monesti kyse riidasta, jonka osapuolet ovat tasaväkisiä. Jos osapuolena on esimies, voidaan valtasuhteen vuoksi puhua pikemminkin epäasiallisesta kohtelusta tai kiusaamisesta, Aulankoski sanoo.

”Riitoja työkaverin kanssa kestetään paremmin. Ahdistavampaa ja terveydelle haitallisempaa on konflikti oman esimiehen kanssa.”

Työkavereiden riitojen ratkomisesta vastaa esimies. Jos esimies on itse osapuolena, ristiriitaa voi olla hankala käsitellä hänen ja alaisen kesken.

Tällöin ratkaisevassa roolissa on Aulankosken mukaan esimiehen esimies, henkilöstöhallinto tai työsuojelu – jos ne tukevat asiassa.

”On ison pohdinnan paikka, mitä tehdä, jos oma esimies kohtelee huonosti. On mahdollista, että kaltoinkohtelu vain pahenee, työntekijä savustetaan työpaikalta ulos tai hänet irtisanotaan. Näin ei saisi käydä, mutta tällaista valitettavan usein tapahtuu.”

Näkemysten erot

Näkemyserot kuuluvat Aulankosken mukaan kaikkeen työhön – erityisesti asiantuntijatyöhön, joka on itsessään näkemysten muodostamista.

”Ihmiset ovat työpaikoilla huonoja sietämään erimielisyyksiä loukkaantumatta. Erimielisyydet ovat kuitenkin välttämättömiä, jos asioita halutaan aidosti kehittää. Innovaatioita ei synny niin, että ollaan samaa mieltä ja puuhastellaan jotain mukavaa”, hän sanoo.

Aulankoski suorastaan kehottaa työhön liittyvissä asioissa erimielisyyksiin, niiden sietämiseen ja käsittelyyn. Kun yleensä pohditaan sitä, miten tekoäly voisi oppia inhimillisyyttä, tässä asiassa ihmiset voisivat ottaa oppia koneilta, Aulankoski sanoo.

”Ihmiset voisivat opetella sopivaa tunteettomuutta ja asiakeskeisyyttä. Työtä koskevat näkemykset kannattaa erottaa omasta identiteetistä. Ihminen on arvokas riippumatta siitä, mitä hän ajattelee.”

Työtä koskevat erimielisyydet on kuitenkin jossain vaiheessa hyvä ratkaista, Aulankoski huomauttaa. Siihen tarvitaan taidokasta johtamista.

Erilaiset toimintatyylit

Mika: En jaksa enää sitä. Se jyrää yli jokaisen mun idean. Kirsikin on samaa mieltä: se on narsisti. Voiskohan työterveyshuolto auttaa jotenkin?”

Maria: Mika tekee kaiken puolivillaisesti eikä pidä sovituista asioista kiinni. Siellä mainostoimistossakin ne jo tätä ihmettelee. Ja mollaakohan se mua niille myyjille?”

Työpaikoilla jännitteitä aiheuttavat myös toimintatyylien erot. Hidas voi ärsyttää nopeaa ja huoleton tunnollista. Toimintatyylit ovat Aulankosken mukaan synnynnäisiä, opittuja ja tilanteisiin liittyviä.

Niiden taustalla vaikuttavat temperamenttierot, persoonallisuuden piirteet, erilaiset arvot ja asenteet. Vuorovaikutuksessa kitkaa aiheuttaa etenkin liiallinen hyökkäävyys tai vetäytyminen.

”Jämäkkä, määrätietoinen ja mielipiteitään julki tuova ihminen voi vaikuttaa päällekäyvältä. Samoin ongelmia aiheuttaa ihminen, joka ei kykene ilmaisemaan ajatuksiaan, menee lukkoon ja loukkaantuu.”

Toisaalta samanlaisuuskaan ei ole sopusoinnun tae, Aulankoski huomauttaa.

Samankaltaisten ihmisten, kuten sisarusten tai ystävien, välille voi syntyä jännitteitä kilpailusta, kun he harrastavat samoja asioita, tavoittelevat samoja työtehtäviä tai ihastuvat samaan ihmiseen.

”Kaikkien, joilla on kärjekkäitä piirteitä, on hyvä sopeuttaa toimintaansa muihin. Toisaalta myös erilaisuutta voitaisiin opetella sietämään paremmin.”

Työsuhdekonfliktit

Tietohallintojohtaja: ”En olisi antanut Lindalle sitä projektia, jos olisin tiennyt, miten tässä käy. Jatkuvia virheitä ja välinpitämättömyyttä.”

Linda: ”En tajua, mikä mulla on. En pysty keskittymään mihinkään. Taaskaan mä en muista, mitä olen tehnyt ja mitä en.”

Työnantajan ja työntekijän kiista voi koskea myös työsuhdetta: työnantaja ei esimerkiksi maksa lupaamiaan palkkioita, tai työntekijä saapuu töihin jatkuvasti myöhässä.

Myös työsuhdekonfliktit kuuluvat Aulankosken mukaan keskeisiin työn ihmissuhdeongelmien tyyppeihin. Ne voivat vaikuttaa ihmisten yhteistyöhön monin tavoin.

”Tilanne, jossa ihminen laiminlyö työtehtäviään eli esimerkiksi ei tee töitään tai noudata työaikoja, aiheuttaa helposti työyhteisössä eripuraa. Esimies pahentaa asiaa salliessaan laiminlyönnit tai vastuuttoman käytöksen”, Aulankoski sanoo.

Työstä suoriutumista koskevat ongelmat pitää Aulankosken mukaan selvittää. Aina kyse ei ole piittaamattomuudesta vaan terveydellisistä pulmista, kuten stressin tai orastavan työuupumuksen oireista.

Kursiivilla olevat sitaatit ovat muokattuja arkielämän esimerkkejä Sanna Aulankosken kirjasta Törmäyksistä työniloon – Työterveyshuolto tukena työn ristiriidoissa (Duodecim).
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Näin työpaikan ristiriitoja selvitetään


 Ristiriitojen ratkominen on esimiehen asia. Hän kutsuu riitelevät ihmiset koolle, auttaa heitä pääsemään yhteisymmärrykseen sopivasta toimintatavasta ja seuraa sen toteutumista. Esimies saa tukea työterveyshuollosta.

 Jos keskustelu ei auta, työterveyshuolto toteuttaa sovitteluja ja tekee työpaikkaselvityksen, jos ongelma on laajempi. Sovittelu ja selvitys ovat vaihtoehtoisia toimintatapoja. Joskus on hyvä toteuttaa ne molemmat.

 Seuraavat keinot ovat huomautus, varoitus ja irtisanominen, jos epäasiallinen käytös jatkuu ja henkilö esimerkiksi jatkuvasti huutaa ja solvaa työkaveria. Asiaton käytös voi olla myös vuorovaikutuksesta pidättäytymistä, kun ei esimerkiksi toimiteta työhön liittyvää tietoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Työpaikkakiusaaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   Esseisti Antti Nylén halveksii maahanmuuttokriitikoksi paljastuneen Morrisseyn hylkääjiä – ”Tämä on nykyisen internet-vasemmiston suuri ongelma, ollaan suuria moralisteja”

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää