Kotimaa

Jari Aarnion huumejutun tuomiossa tulee olemaan monia erityisen kiinnostavia kohtia – kiinnitä huomiota ainakin näihin

Jari Aarnion huumejutun tuomio annetaan torstaina aamupäivällä. Syyttäjä vaatii Aarniolle yhteensä 13 vuoden maksimirangaistusta.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumesyytteiden kohtalo selviää torstaina kello 11.

Aarnio on syytteessä yhteensä 26 rikoksesta, joista vakavimmat ovat törkeitä huumausainerikoksia. Syyttäjien mukaan Aarnio johti huumeliigaa, joka toi maahan yli tuhat kiloa hasista.

Jälkiensä peittämiseksi Aarnio teki syyttäjien mukaan erilaisia tietovuotoja ja yritti lavastaa syyttömän miehen hasisjutun päätekijäksi.

Aarnio ja muut syytetyt ovat kiistäneet kaikki syytteet jyrkästi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Puolustuksen mukaan kaikki Aarnion toimet ovat liittyneet hänen virkatehtäviinsä. Kyse on ollut tietolähdetoiminnasta ja huumepoliisin operaatioista.

HS seurasi koko oikeudenkäynnin ja on perehtynyt mittavaan esitutkintamateriaaliin. HS:n rikos- ja oikeustoimitus arvioi ohessa, mitkä seikat vaikuttavat tuomiossa etukäteen erityisen kiinnostavilta.


Tuomitaanko Aarnio huumeista?

Suurin kysymys on, tuomitaanko huumepoliisin entinen päällikkö törkeistä huumausainerikoksista. Syyttäjä vaatii Aarniolle maksimirangaistusta eli yhteensä kolmeatoista vuotta vankeutta.

Keskeinen näyttö liittyy niin kutsuttuihin Pasilan miehen puhelimiin. Erityisen kiinnostava onkin tuomareiden arvio siitä, olivatko Pasilan miehen puhelimet olleet pääosin Aarnion hallussa ja oliko niillä pyöritetty laajamittaista huumekauppaa.

Puolustuksen mukaan puhelimet olivat olleet pääsääntöisesti huumepoliisin tutkijoiden käytössä ja niitä oli käytetty tietolähdetoimintaan.


Voiko Malmin naisen kertomusta käyttää?

Torstaina ratkeaa myös, miten käräjätuomarit suhtautuvat tutkintaryhmän suurimpaan munaukseen. Se liittyi niin kutsutun Malmin naisen kuulusteluihin.

Malmin nainen on Aarnion rinnalla syytteessä törkeistä huumausainerikoksista. Hän kertoi poliisikuulusteluissa avoimesti, miten hän oli välittänyt Aarniolta peräisin ollutta hasista.

Hän kertoi myös Aarnion pyynnöstä tehdyistä matkoista Hollantiin.

Oikeudessa nainen kuitenkin perui puheensa. Myöhemmin käräjien aikana kävi ilmi, että naisen ja krp:n kuulustelijan välit olivat käyneet tutkinnan aikana liian läheisiksi.

Kuulustelija oli tukenut naista rahallisesti ja ostanut tälle skootterin. Kaksikon välille myös muodostui ystävyyssuhde. Puolustuksen mukaan kuulustelija oli ollut ilmeisen jäävi.

Onkin kiinnostavaa nähdä, antaako käräjäoikeus naisen esitutkintakertomuksille mitään painoa.

Tuomitaanko Aarnio lavastuksesta ja törkeistä virkarikoksista?

Huumerikosten lisäksi Aarniota syytetään myös useista muista törkeistä rikoksista.

Yksi kiinnostavimmista syytteistä on törkeä todistusaineiston vääristeleminen.

Syyttäjän mukaan Aarnio yritti lavastaa erään United Brotherhood -jengin jäsenen Pasilan mieheksi.

Aarniota syytetään myös oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Syyttäjien mukaan Aarnio oli järjestänyt pari jengiläistä uhkaamaan miestä, joka oli syytteessä tynnyrijutun ensimmäisessä vaiheessa.

Mies oli puhunut omasta osuudestaan kuulusteluissa. Hän perui kertomuksensa uhkailun jälkeen.

Lisäksi Aarniota syytetään esimerkiksi siitä, että hän oli vuotanut ulkopuoliselle krp:n tietolähteen ja peitepoliisin nimet.


Mitä oikeus sanoo Aarnion rahoista?

Oikeudenkäynnin keskiössä oli myös Aarnion mittava käteisen rahan käyttö. Aarnio joutui myöntämään oikeudessa, että hän on käyttänyt vuosien mittaan yli 400 000 euroa käteistä rahaa.

Aarnion mukaan rahat olivat peräisin miljonääriliikemieheltä, jolle hän oli tehnyt turvallisuuskonsultointia 1980-luvulta lähtien. Liikemies oli Aarnion mukaan ollut mukana esimerkiksi parituskuvioissa.

Syyttäjän mukaan käteinen raha on todiste Aarnion huumekaupoista.

Aarnion omakotityömaan kukkapenkistä löydettiin tutkinnan aikana 64 800 euron käteiskätkö. Aarnion mukaan kyse oli lavastuksesta.


Saako Keijo Vilhunen tuomion?

Aarnion kanssasyytetyistä kiinnostavin on entinen rikollispomo Keijo Vilhunen.

Vilhunen oli syytteessä myös seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyneessä jutussa mutta välttyi tuomiolta, toisin kuin Aarnio.

Vilhusta syytetään muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Mitä oikeus sanoo tietolähdetoiminnasta?

Oikeudenkäynnin aikana Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnasta piirtyi erikoinen kuva.

Jos Aarniota ja hänen syytteessä olevia alaisiaan uskotaan, huumepoliisi on puljannut tietolähteidensä kanssa vailla minkäänlaista dokumentaatiota ja valvontaa.

Trevoc-jutussa samat käräjätuomarit eivät pitäneet Aarnion selityksiä tietolähdetoiminnasta uskottavina. Huumejutussa Aarnion kertomuksia on tukenut osa hänen alaisistaan.

Tietolähdetoimintaa koskevat osiot ovatkin tuomiossa erittäin merkittäviä. Kiinnostavaa on myös, kuinka paljon tuomiossa avataan asioita, joita puitiin oikeudessa suljetuin ovin.

Tuomitaanko Aarnion alaisia?

Syytteessä on erilaisista virkarikoksista myös neljä Aarnion alaista. Heistä kolme on pidätetty virasta ja yksi toimii edelleen rikostarkastajana Helsingin poliisissa.

Kaikkein syvimmällä Aarnion kuvioissa oli syyttäjien mukaan tiedustelu- ja analyysitehtävissä työskennellyt rikosylikonstaapeli.

Mies on syytteiden mukaan osallistunut muun muassa lavastushankkeeseen ja erilaisiin tietovuotoihin. Häntä uhkaa ehdoton vankeusrangaistus.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Jari Aarnion oikeudenkäynti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  3. 3

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  4. 4

   Hallitus peruu kiinteistöveron korotuksen – oppositio iloitsee

  5. 5

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  8. 8

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  9. 9

   Valtakunnansyyttäjä Nissinen myöntää syyllistyneensä tuottamukselliseen virkarikokseen – oikeudenkäynti alkoi korkeimmassa oikeudessa

  10. 10

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää