Kotimaa

Syyttäjien mukaan Aarnion tuomio kuvastaa tekojen poikkeuksellista vakavuutta – Puolustus: Tuomiostaan pettynyt Aarnio aikoo valittaa hovioikeuteen

Jari Aarnion asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan Aarnio kiistää yhä syyllistyneensä niihin tekoihin, joista hänet tuomittiin.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on pettynyt Helsingin käräjäoikeuden torstaina antamaan tuomioon. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo, että Aarnio aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

”Kun hän on koko ajan kertonut, että hän ei ole syyllistynyt niihin tekoihin, joista on vaadittu rangaistusta, ja että hänen toimintansa on liittynyt tietolähteiden kanssa toimimiseen huumerikosyksikössä, kuten paljon joudutaan tekemään, niin päätös on suuri pettymys”, Leppiniemi sanoo.

”[Aarnio] toteaa edelleenkin, että hän ei ole näihin tekoihin syyllistynyt, ja hän aikoo valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.”

Torstaina Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion, Helsingin huumepoliisin entisen päällikön, kymmenen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 22 rikoksesta, muun muassa törkeistä huumerikoksista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen kertoi syyttäjäryhmän olevan tyytyväinen, että syytteet menivät pääosin läpi. Kuuden vastaajan osalta käräjäoikeus hylkäsi syytteet kokonaan.

Lähipäivinä syyttäjät perehtyvät käräjäoikeuden perusteluihin tarkemmin.

”Joiltain osin syytteet tietysti hylättiin. Niiden osalta käymme lähipäivinä perusteluja tarkemmin läpi ja katsomme, miltä osin on kenties tarpeellista valittaa hovioikeuteen”, Keto-Huovinen sanoo.

Keto-Huovisen mukaan Aarnion tuomio kuvastaa tapauksen poikkeuksellisuutta ja vakavuutta.

”Kun puhutaan siitä, että vakava rikollisuus ja poliisi tekevät yhteistyötä rikosten tekemiseksi, on nyt tuomiolla näytetty, että näihin suhtaudutaan vakavasti.”

”Sitä kautta tuomiolla on laajemmin yhteiskunnallista merkitystä.”

Aarnion aikomus valittaa tuomiosta ei tullut syyttäjille yllätyksenä. Keto-Huovisen mukaan asiakokonaisuuden vuoksi jo käräjöintivaiheessa oli selvää, että tapaus etenee aikanaan hovioikeuteen.

Keväällä käräjäoikeuskäsittelyn loppulausunnossa Leppiniemi sanoi, ettei Aarniolla ole ollut minkäänlaista luottamusta tutkinnan objektiivisuuteen.

Leppiniemen mukaan tämä käsitys ei ole muuttunut.

”En ole vielä ehtinyt perehtyä käräjäoikeuden ratkaisun perusteluihin. Alamme tehdä sitä nyt ja katsomme, millä perusteilla käräjäoikeus on ratkaisuunsa päätynyt. Mietimme päämieheni kanssa, miten saamme hovioikeudessa tuotua oman kantamme paremmin esille.”

Leppiniemi kommentoi lyhyesti myös Aarnion tuomion pituutta. Hän muistutti, että huumausainerikokset ovat ”lähestulkoon ainoita tekoja”, joissa käytetään rangaistusasteikon koko haitaria.

Törkeästä huumausainerikoksesta vähimmäisrangaistus on vuosi vankeutta, enimmäisrangaistus kymmenen vuotta vankeutta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Täysin poikkeuksellinen tutkinta


 Helsingin huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota alettiin epäillä virkarikoksista keväällä 2013. Tutkinta sai alkunsa, kun prostituoituna toiminut helsinkiläisnainen kertoi sisäministeriölle tietojaan Aarniosta.

 Epäilyt laajenivat nopeasti koskemaan Aarnion yhteyttä seurantalaiteyhtiö Trevociin. Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion Trevoc-jutussa syyskuussa kolmen vuoden vankeuteen. Tuomio tuli muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä petoksesta.

 Tutkinnan edetessä Aarniota alettiin epäillä myös törkeistä huumausainerikoksista ja lukuisista virkarikoksista. Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa huumejutussa torstaina. Kaikkiaan Aarnio on huumehaarassa syytteessä 26:sta eri rikoksesta.

 Aarnion lisäksi jutussa on useita muita syytettyjä. Yksi heistä on United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen, jota syytetään myös huumausainerikoksista. Erilaisista virkarikoksista syytetään neljää Aarnion entistä alaista.

 Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jari Aarnion oikeudenkäynti
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  5. 5

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  6. 6

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Meitä riivaava menestymisen pakko on johtanut aivojen dopingiin – ongelma koskettaa Suomessa jo peruskoululaisia

  10. 10

   HS-testissä muhkeat ”kinkkupunkut” eli kinkun makuun täydellisesti sopivat punaviinit – yksi sai täydet viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää