Kotimaa

Oikeusoppineet korostavat Jari Aarnion tuomion ankaruutta – ”Sai niskaansa kaiken mahdollisen”

Rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan vyyhdin yhteiskunnallista merkitystä korostaa se, että Jari Aarnio on Helsingin huumepoliisin päällikkönä ollut yksi Suomen tärkeimmistä poliiseista.

Helsingin käräjäoikeuden torstainen tuomio oli Jari Aarnion kannalta huonoin mahdollinen tulos, arvioi rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

Aarnio tuomittiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista 13 vuoden vankeusrangaistukseen. Siitä kuitenkin vähennettiin hänen aiempi tuomionsa Helsingin hovioikeudessa.

Lisäksi Aarnio tuomittiin menettämään saatuna rikoshyötynä 1,3 miljoonaa euroa ja niin sanottuna laajennettuna rikoshyötynä Porvoossa sijaitsevan kiinteistönsä.


”Se on tosi raju asia, että hän on todella saanut maksimi­rangaistuksen. Ne viimeiset vuodet ovat tulleet siitä, että kysymys on ollut korkeasta poliisivirkamiehestä, joka on häikäilemättömästi peittänyt jälkiään, sotkenut tutkintaa ja lavastanut syytöntä henkilöä”, Nuotio arvioi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Itse kun luin tuomiota, niin tämä kuvio oli mielenkiintoinen. Vaikka vankeusrangaistus on kova, samalla konfiskaatio [omaisuuden takavarikointi] on todellakin ulotettu hyvinkin pitkälle. Voi sanoa, että Aarnio todella sai nyt niskaansa kaiken mahdollisen”, Nuotio sanoo.

Nuotion mukaan vyyhdin yhteiskunnallista merkitystä korostaa se, että Jari Aarnio on Helsingin huumepoliisin päällikkönä ollut yksi Suomen tärkeimmistä poliiseista.

Huumepoliisi toimii järjestäytyneen rikollisuuden ja vakavien rikosten parissa, ja siksi on erityisen tärkeää, että työ tapahtuu lain puitteissa, Nuotio sanoo.

”Huumepoliisi ja -tutkinta tarvitsee vahvan yhteiskunnallisen luottamuksen, ja tämä on nyt iso haaste. Mutta oikeusvaltiohan toimii niin, että kun tällaisia asioita tulee esille, ne perataan juridisesti toden teolla ja sitten mennään eteenpäin.”

”Toki voi kysyä kysymyksen, että miten tämä on ollut mahdollista, mutta yhtä lailla pitää olla tyytyväinen, että meidän järjestelmämme pystyy tällaisen käsittelemään. Mutta kuten sanottu, tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Tässä on hirvittävän tärkeää, että saadaan tuomioistuimien ratkaisuja näihin asioihin.”

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta nostaa tuomion yhdeksi keskeiseksi seikaksi sen, että niin sanotun Malmin naisen eli Mari Romanon antamat esitutkintakertomukset otettiin huomioon käräjäoikeuden päätöksessä.

”Se oli yllättävä seikka ja itselleni uusi. Vaikka [Romanolla ja rikostutkijalla] oli läheinen suhde, niin se ei voinut vaikuttaa hänen kertomukseensa. Se argumentti tässä aika hyvin ammuttiin alas”, Tolvanen sanoo.


Nainen oli ehtinyt kertoa kuulusteluissa keskeiset seikat siitä, että Aarnio oli antanut hänelle tehtävän hankkia hasiskontakteja Hollannista ennen kuin oli saanut kuulustelijalta mitään etuuksia.

Puolustusasianajajat kyseenalaistivat naisen kertomuksen sen jälkeen, kun tämä kertoi saaneensa krp:n tutkijalta skootterin ja rahaa.

Tolvanen ja Nuotio arvioivat, että käräjäoikeus on muutenkin perustellut päätöksensä hyvin yksityiskohtaiseksi. Tuomio ja tuomiolauselma ovat yhteensä liki tuhat sivua.

Nuotio kertoo, ettei ole ikinä nähnyt niin pitkää tuomiota.

Tolvasen mukaan tuomiossa oli kolme keskeistä seikkaa: Aarnion varsinainen toiminta huumausainekaupassa, toiseen epäiltyyn liittyvän tutkinnan vaikeuttaminen sekä yritys lavastaa syytön syylliseksi.

”Nämä ovat keskeisimmät asiat. Sitten on pienempiä asioita, kuten salassapitorikoksia, mutta niiden osuus tuomiossa ei ehkä ole niin merkittävä.”

Kaikkiaan tuomio korostaa Tolvasen mukaan tarvetta virkamiesten kontrollille. Hänen mukaansa Aarnion asema huumepoliisin päällikkönä oli liian itsenäinen.

”Tuomio osoittaa sen, että jatkossa kaikkien virkatoimijoiden pitää olla sellaisen kontrollin alla, ettei tällaista tapahdu.”

”Jos olisi muutama vuosi sitten joku kysynyt, onko Suomessa tällainen mahdollista, olisi ehkä tullut sanottua, että ei ole. Kyllä tämä on vallan kummallinen asia.”

Poliisijohtaja Tomi Vuori Poliisihallituksesta sanoi torstaina suoraan, että valvonta petti. Aarnion tapauksesta onkin pyritty ottamaan opiksi jo ennen tuomiota.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jari Aarnion oikeudenkäynti
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  3. 3

   Hallitus peruu kiinteistöveron korotuksen – oppositio iloitsee

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  6. 6

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Rikossyytteen saanut Kittilän kunnanjohtaja sairauslomalle, vain yksi valtuutettu jättänyt toistaiseksi eronpyynnön

  9. 9

   Poliisin operaatio Helsingin Kurvissa: sekoilu ja huumekauppa yritetään kitkeä pois – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  10. 10

   Kysely paljasti suomalaisten unelma-autot: Ei Ferraria tai Bugattia, vaan jotain paljon arkisempaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää