Kotimaa

Jari Aarnion tuomio – HS:n rikostoimittaja nostaa esiin kolme erityisen kiinnostavaa asiaa

Jari Aarnion tuomio on kokonaisuudessaan täysin poikkeuksellinen ja todella kiinnostava. Tuoreeltaan tuomiosta nousee esiin ”kolme pointtia”.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio tuomittiin eilen 13 vuoden maksimirangaistukseen. Tuomio tuli yhteensä 22:sta eri rikoksesta, joista kuusi oli törkeitä huumausainerikoksia.

Heti tuoreeltaan tuomiosta nousee kolme erityisen kiinnostavaa kohtaa.

1. Helsingin poliisin tietolähdetoiminta

Käräjäoikeus ei ottanut kantaa siihen, onko Helsingin poliisin tietolähdetoiminta ollut laillista vai ei. Siitä on käynnissä erillinen rikostutkinta. Silti tuomarien kuvailut Helsingin poliisissa vallinneesta kulttuurista ovat korutonta luettavaa.

Käräjäoikeuden mukaan Helsingin poliisissa ei ole haluttu ottaa käyttöön lain, asetusten ja Poliisihallituksen ohjeiden edellyttämää mallia tietolähdetoiminnasta. Tietolähteiden kanssa on toimittu vailla dokumentaatiota ja valvontaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”HPL:n [Helsingin poliisilaitoksen] johto on hyväksynyt sen, että yhteyttä tietolähteeseen on pitänyt vain yksi henkilö, jonka kertomukseen tietolähteeltä saadun tiedon sisällöstä on luotettu. HPL:ssa ei nimenomaisesti ole haluttu ottaa käyttöön menettelyä, jossa tietolähdettä olisi tavannut kaksi poliisia ja heillä olisi vielä ollut valvoja ja tietolähteen tapaamisesta olisi tehty raportti”, tuomiossa sanottiin.

Tuomion mukaan Helsingin poliisissa on toimittu ainoastaan luottamuksen varassa, oli luottamukselle sitten ollut aihetta tai ei.

Käytäntöjä on nyt muutettu, mutta suuri kysymys on, miten on ollut mahdollista, että sääntöjä ei ole aiemmin noudatettu.

2. Aarnion rahaselitys ammuttiin alas

Käräjäoikeus ei uskonut Aarnion selitystä hänen mittavalle käteisen rahan käytölleen. Oikeuden mukaan Aarnion selitys hämärämiljonääriltä saadusta konsulttipalkkiosta ei ollut uskottava.

Oikeuden mukaan rahat oli hankittu huumausainerikoksilla.

Oikeus ei liiemmin uskonut sitäkään, että Aarnion omakotityömaalta löydetty rahakätkö olisi ollut lavastus. Oikeus mainitsi erikseen, että Aarnion pohdinta siitä, että keskusrikospoliisi olisi lavastuksen takana, ei ollut uskottava.

”Aarnio on kohdistanut epämääräistä vihjailua toisen poliisiyksikön eli krp:n suuntaan lavastajana esittämättä kuitenkaan vihjailun tueksi mitään konkreettista. Käräjäoikeuden käsityksen mukaan vihjailu on ollut täysin perusteetonta.”

”Lisäksi on epätodennäköistä, että Aarnion kollegat käyttäisivät varallisuuttaan kostaakseen viranhoitoon liittyvissä yhteyksissä mahdollisesti olleet erimielisyydet. Käräjäoikeus ei näin ollen pidä mahdollisena, että toinen poliisiyksikkö tai tutkinta olisi tehnyt lavastuksen mistään syystä”, käräjäoikeus linjasi.

3. Malmin naisen kuulustelukertomukset arvioitiin luotettavaksi

Tuomiossa oli kiinnostavaa myös se, mitä tuomarit lausuivat Aarnion epäillyn rikoskumppanin, niin kutsutun Malmin naisen kuulustelukertomuksista.

Puolustuksen mukaan naisen kuulustelukertomuksia ei olisi saanut käyttää, koska keskusrikospoliisin kuulustelijalla oli ollut läheiset välit naisen kanssa ja tämä oli antanut naiselle erilaisia etuuksia rahasta skootteriin. Kuulustelija tuomittiin kesällä Kymenlaakson käräjäoikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomarikolmikko lähti siitä, ettei kuulustelijan käytös ollut oleellista, vaan se, oliko naisen kertomus luotettava.

Käräjäoikeus totesi, että nainen oli kertonut paljon asioita jo ennen etuisuuksien saamista. Hän oli myös itse sanonut, etteivät etuisuudet olleet vaikuttaneet hänen kertomuksiinsa. Oikeuden mukaan ratkaisevaa oli se, että naisen kertomusten tueksi oli löytynyt muutakin näyttöä.

Tuomarit huomauttivat myös, ettei naisen oikeuksia ollut loukattu.

Lopuksi vielä pohdittavaksi oikeudellinen pähkinä. Huumausainerikoksissa on usein käytössä rangaistusasteikon yläpää. Hollantilainen Henrie Vedder otti pelkästään hasistynnyrijutusta 13 vuotta.

Aarnio tuomittiin torstaina samoista hasistynnyreistä ja 17 muusta rikoksesta. Sen lisäksi pohjalla on hovioikeuden langettama kolmen vuoden tuomio Trevoc-jutusta. Rangaistus oli sama, yhteensä 13 vuotta, eikä enempää olisi voinut langettaa.

Käytetäänkö huumausainerikoksissa asteikon yläpäätä liian usein?

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jari Aarnion oikeudenkäynti
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  3. 3

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  4. 4

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää