Kotimaa

Hämeenlinna kärsii junavuorojensa karsimisesta, muu maa hyötyy pari minuuttia – "Enemmän kuin saavillinen vettä seudun kehitykselle"

Valtion oikea käsi ei tiedä, mitä vasen tekee, kun VR karsi junavuoroja Hämeenlinnasta, sanoo muuttotutkija.

Hämeenlinna

VR saa osakseen kovaa kritiikkiä Hämeenlinnasta, jonka ohi monet kaukojunat ovat ajaneet viime kesästä lähtien. Useat junat hiljentävät vauhtiaan, mutta eivät enää pysähdy rautatieasemalla, vaikka ollaan sentään Etelä-Suomen yhdessä merkittävässä väestökeskuksessa.

Muut pääradan käyttäjät hyötyvät junien ohiajosta parin minuutin verran matkalla Tampereen tai Helsingin suuntaan, mutta hämeenlinnalaiset kokevat jääneensä pahasti paitsioon.

 


”Siinä harmittaa kaikkein eniten se, että sellaiset junat, jotka aiemmin olisivat ottaneet matkustajia asemalta, ajavat nyt löntystellen sen ohi. Ja kun tätä sattuu vielä parhaaseen päivämatkustusaikaan, niin haitta on suurin”, sanoo hämeenlinnalainen junankäyttäjä Jorma Saarinen.

Hän on huolissaan myös Hämeenlinnassa järjestettäviin konferensseihin osallistuvien junayhteyksistä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Paikallisjunilla pääsee yhä Helsinkiin silloinkin, kun kaukojunilla ei, mutta tämä edellyttää junavaihtoa Riihimäellä. Nyt kaukojunista viisitoista molempiin suuntiin ajaa kaupungin ohi vuorokauden aikana.

Asiasta on syntynyt jo keskikokoinen kansanliike ja sosiaalisessa mediassa käytettävä aihetunniste eli hashtag #haluanjunaan.

Samalla useat tahot, kuten Hämeen liitto, ovat moittineet VR:ää kärkevästi.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kuvailee liiton verkkosivuilla VR:n päätöstä kohtuuttomaksi, vaaralliseksi ja tuhoisaksi.

”VR:n johdon päätös merkitsee sitä, että Hämeenlinnan seutu tipahtaa myönteisestä raideliikenteen varaan rakentuvasta työssäkäynnistä pois. Se voi merkitä sitä, että asuminen siellä vaikeutuu, rakentaminen vähenee, asuntojen hinnat tipahtavat ja seutukunta näivettyy. Samalla paine pääkaupunkiseudun asuntoihin kasvaa entisestään”, Harjuniemi toteaa.

Käsitys ei välttämättä ole lainkaan liioiteltu, sillä tunnettu muuttoliiketutkija Timo Aro näkee ilmassa jo nyt kielteisiä merkkejä. Tämän vuoden aikana Hämeenlinnan väkimäärä on pienentynyt ensi kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen.

”On selvää, että VR:n päätös yhä useamman vuoron ohiajamisesta oli enemmän kuin saavillinen kylmää vettä Hämeenlinnan ja seudun kehitykselle”, Aro sanoo.

”Päätöksen kaikkia vaikutuksia on vielä mahdoton arvioida. Mutta on jo nyt selvää, että sillä on merkitystä paikkaan liittyvien valintojen ja sujuvan liikkumisen näkökulmasta.”

Hänen mielestään kyse on siitä, että valtion vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee. Samalla, kun valtio on sitoutunut kasvukäytävien kehittämiseen, VR:n kolmen minuutin säästö heikentää valtion ja hallitusohjelman linjausta näiden käytävien kehittämisestä. Se voi myös lisätä yksityisautoilua, Aro pohtii.

Tilanne on hankala myös yritysten kannalta. Hämeenlinnassa päämajaansa pitävän digitalisaation konsultointiyritys Ambientian toimitusjohtaja Ville Availa kaipaa takaisin sujuvia junayhteyksiä niin pääkaupunkiseudulle kuin Tampereelle, joissa ovat yrityksen asiakkaat ja osa sen työntekijöistäkin.

Paikallisjuna, joka pitää vaihtaa Riihimäellä, ei sovi etätyön tekemiseen. Se ei onnistu myöskään autoissa, joiden käyttö yrityksessä nyt lisääntyy.

 


”Junassa pitää pystyä tekemään työtä, jos halutaan, että ihmiset asuvat ja tekevät töitä muuallakin kuin pk-seudulla. Meidän organisaatiomme on hajautettu, ja kaikki tekevät etätyötä. Tämä on kuitenkin uhattuna, jos liikkuminen hankaloituu”, Availa sanoo.

”Meillä on kymmeniä työntekijöitä, jotka käyvät päivittäin tai viikoittain Helsingissä, ja nyt sinne ja sieltä pois pääseminen on päivisin hankalaa. Asiakaskäynneillä tulee joutotunteja.”

Alueen puolestapuhuja Hämeen liitto sanoo, ettei se pyydä lisää junia eikä vaunuja vaan ainoastaan sitä, että edes osa nopeista junista pysähtyisi taas kaupungissa.

”Nyt on tunteja keskellä päivää ja illalla, ettei tähän kaupunkiin pääse junalla, eikä täältä pääse pois. Se aiheuttaa ongelmia esimerkiksi epäsäännöllistä työtä tekeville, opiskelijoille ja kulttuurin käyttäjille”, sanoo maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

”Ulkopuolisesta saattaa tuntua vähäpätöiseltä, että jotkut junat eivät enää tässä pysähdy, mutta alueen kannalta se on kohtalonkysymys.”

VR sanoo ymmärtävänsä huolen sekä arvostelun siitä, ettei Hämeenlinnassa ole enää säännönmukaista aikataulua, jossa junat lähtivät joko 11 minuuttia vaille tasatunnin tai 11 sen jälkeen.

”Meidän yksinomainen tavoitteemme oli parantaa suomalaisten junamatkustamisen palveluita siten, että saadaan nopeampia yhteyksiä, joita asiakkaat ovat toivoneet”, sanoo suunnittelujohtaja Antti Tuominen VR:ltä.

”Meillä on nyt uudessa rakenteessa nopea yhteys Helsingin ja Tampereen välillä joka tunti, mutta ei ole vastaavasti Hämeenlinnassa pysähtyvää joka tunti. On kaksi kohtaa päivässä, jolloin junayhteyttä ei ole Hämeenlinnasta joka tunti. Niissä matkustajamäärät ovat pienet.”

Tuominen sanoo, että VR selvittää parhaillaan, voisiko jatkossa paikallisjunalla matkustaa Hämeenlinnasta Helsinkiin ilman vaihtoa Riihimäellä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • VR ja junaliikenne
 • Hämeenlinna
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  3. 3

   Jan Vapaavuori lopetti Ruotsin lipun ylivallan Helsingin paraatipaikalla – Kaupungintalolla liputetaan kokeeksi Suomen lipulla joka päivä ja yö

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  6. 6

   Espoon Otaniemeen ilmestyi omituinen liikennemerkki – Syy löytyy suomalaisesta robottiautosta, joka esiteltiin juuri

  7. 7

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  8. 8

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  9. 9

   Kela harkitsee äitiyspakkaukselle uutta nimeä – Yleisöltä tuli muutamassa tunnissa 4 000 nimiehdotusta

  10. 10

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää