Kotimaa

Vanhusten hoitajien määrä vähenee, kun hallitus vaatii miljoona­säästöjä – tilalle robotteja ja pienipalkkaisia opiskelijoita

Julkisen sektorin pitää säästää vanhuspalveluista kymmeniä miljoonia. Robotit ja opiskelijat korvaavat hoitajia ja alentavat kustannuksia.

Vanhustenhoitoon kohdistuu suuret säästötarpeet. Hallitus vaatii vanhuspalveluilta 50 miljoonan euron säästöjä vuonna 2018 ja 70 miljoonan säästöjä vuonna 2019.

Henkilöstöä korvataan uudella tekniikalla ja pienempipalkkaisilla avustajilla ja opiskelijoilla. Ympärivuorokautisessa vanhushoivassa väkeä on töissä vähimmäistasoa enemmän, joten vähentämispaineita on minimitasoon, 0,5 hoitajaan asiakasta kohden.

Hallituksen oli tarkoitus laskea vähimmäismitoitus 0,5 hoitajasta 0,4 hoitajaan asiakasta kohti, mutta yllättäen hallitus loppusyksystä luopui ajatuksesta. Vanhuspalvelulain edellyttämä hyvä hoito ei olisi toteutunut mitoitusta alentamalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 70 prosentissa terveyskeskusyksikköjä henkilöstömitoitus oli yli 0,6 vuonna 2014. Joka toisessa tehostetun palveluasumisen yksiköissä 0,6 ylittyi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uusia seurantatuloksia saadaan ensi keväänä. Ylilääkäri Matti Mäkelä THL:stä sanoo alustavien tietojen osoittavan, että mitoitus ympärivuorokautisessa hoidossa on keskimäärin yli 0,6 ja nousussa.

”Vaikutelma on, että mitoitus ei ole ainakaan pienenemässä.”

Kehitys on siis päinvastainen, kuin mihin hallitus pyrkii. Sosiaali- ja terveysministeriö on koko syksyn etsinyt uusia säästöjä, kun se päivittää hyvän hoidon laatusuosituksiaan.

Tarkoituksena on tuottaa ehdotus siitä, miten vanhusten ympärivuorokautisen hoidon palvelut voidaan toteuttaa mahdollisimman hyvin samaan aikaan, kun kuntien kustannuksia karsitaan.

Suurimmat säästöt näyttäisivät syntyvät lisäämällä hoitotyöhön teknisiä laitteita, kuten ruoan ja lääkkeiden jakelurobotteja, kertoo osastopäällikkö Kirsi Varhela sosiaali- ja terveysministeriöstä. ”Lääkejakelu on suuri kuluerä.”

Turvateknologiaa lisäämällä voidaan keventää esimerkiksi muistisairaiden hoidon kustannuksia.

Kustannukset pienenevät myös, kun henkilöstömitoitukseen lasketaan mukaan eri ammattiryhmien edustajia, kuten hoiva-avustajia ja oppisopimusharjoittelijoita. Vanhuspalveluissa suurin ammattiryhmä on lähihoitajat. Lähihoitajien ja hoiva-avustajien palkoissa ei ole paljonkaan eroa, joten säästöt jäävät siltä osin vähäisiksi.

Säästöjä haetaan myös keventämällä yksityisten vanhuspalvelujen tuottajien lupasääntelyä. Nyt toimilupaan on betonoitu henkilöstömitoitus, mutta jatkossa mitoitusta arvioitaisiin joustavasti asiakkaiden hoidon tarpeen perusteella.

”Toimiluvista poistuu henkilöstömitoitus. Se arvioidaan aina tapauskohtaisesti”, Varhila sanoo.

Yksityiset tuottavat noin puolet julkisen sektorin tehostetusta palveluasumisesta.

Vanhuspalvelulain mukaan asiakkaiden palvelujen tarve määrittää tarvittavan henkilöstön määrän, osaamisen ja tehtävärakenteen. Kymmenien miljoonien eurojen säästöpaine voi kuitenkin johtaa henkilöstömitoituksen alentamiseen minimitasolle. Vähimmäistasoa 0,5 ei missään olosuhteissa saa alittaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola pitää itsestään selvänä, että säästöt tarkoittavat henkilöstön vähentämistä. ”Se tarkoittaa, että määräaikaisten työsuhteita ei jatketa. Suomeksi: lasketaan hoidon tasoa.”

Paavolan mukaan kouluttamattomien työntekijöiden pääsy alalle voi johtaa ennenaikaisiin kuolemiin tai ”ambulanssirumbaan”.

Pelkkä hyväsydämisyys ei ammattitaidon mittariksi riitä. ”Me olemme ainut ammattiryhmä, jonka ammattitaito pitää aina todistaa”, Paavola puhisee.

Vuoden 2017 alusta vanhuspalvelulaki muuttuu muun muassa siten, että laista poistetaan listaus ammattialoista, joiden erityisasiantuntemusta kunnalla on oltava käytössään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Hyvän hoidon laatusuositus


 Sosiaali- ja terveysministeriö uudistaa kunnille laatusuositustaan hyvän vanhustenhoidon turvaamiseksi. Edellinen on vuodelta 2013.

 Suositus antaa neuvoja miten hyvään hoitoon päästään entistä pienemmillä kustannuksilla.

 Suositusta vahvempi on vanhuspalvelulaki. Sen mukaan henkilöstön määrän, koulutuksen ja tehtävärakenteen ratkaisee vanhusten palvelujen tarve.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhustenhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Vantaan poliitikot asettaisivat ylärajan lastensuojelun työntekijöiden asiakasmääriin – sosiaalityöntekijöille luvassa liki 5 000 euron ”tulospalkkioita”

  7. 7

   Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”

  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  7. 7

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vantaan poliitikot asettaisivat ylärajan lastensuojelun työntekijöiden asiakasmääriin – sosiaalityöntekijöille luvassa liki 5 000 euron ”tulospalkkioita”
  3. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä
  4. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  5. Henri Kontinen dominoi myös palkintogaalassa – valittiin toistamiseen Pääkaupunkiseudun vuoden urheilijaksi
  6. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  7. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  8. Tunti sitten
  9. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  10. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  11. 2 tuntia sitten
  12. Israelin pääministeri saapui EU:hun itsevarmana: Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem pääkaupungiksi ”pani faktat pöydälle” ja EU-maiden tulisi seurata esimerkkiä
  13. Lumikaaos Brysselin lentokentällä peruutti valtaosan lennoista maanantaina
  14. Näytä lisää