Kotimaa

Useiden uusien siltojen lujuudessa havaittu puutteita – Liikennevirasto jatkaa siltojen tutkimista

Virasto päätti tehdä pistokokeita 18 siltaan, jotka on rakennettu vuosina 2011–2016. Puutteita oli kuudessa.

Useissa uusissa silloissa eri puolilla Suomea on havaittu puutteita lujuudessa, kertoo Liikennevirasto.

Virasto päätti tehdä pistokokeita 18 siltaan, jotka on rakennettu vuosina 2011–2016. Niistä kuudessa ilmeni lujuuspuutteita.

Puutteelliset sillat ovat Autovarikon silta Tampereella, Veitikan risteyssilta Rovaniemellä, Suopellonpolun ja Niemenrannan alikulkukäytävät Oulussa, Västersundomin risteyssilta A Vantaalla sekä Takamäen risteyssilta Seinäjoella.

Liikenneviraston mukaan tapauksissa ei ole selviä yhtäläisyyksiä esimerkiksi siinä, mitä siltatyyppiä ne edustavat tai kuka on ollut urakoitsija tai betonin toimittaja. Myöskään yksiselitteistä lujuusongelmien syytä ei ole vielä selvinnyt.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pistokokeessa puutteellisiksi osoittautuneiden siltojen määrä on huomattavan suuri, arvioi Taitorakenneyksikön päällikkö Minna Torkkeli Liikennevirastosta. Hänen mukaansa tulokset eivät näin pienellä otannalla ole vielä yleistettävissä.

”Ne osoittavat kuitenkin, että lisää tutkimusta tarvitaan.”

Liikennevirasto aikoo käydä alkuvuodesta läpi muitakin vuosina 2011–2016 valmistettuja siltoja. Torkkelin mukaan kaikkia uusia siltoja ei ryhdytä tarkastamaan vaan virasto tekee riskikartoituksen. Tarkastuksen kohteeksi joutuvat muun muassa hyvin raskaiden kuljetusten sillat ja rakenteellisesti herkimmät sillat.

”Tarkastamme luultavasti myös rautatiesiltoja”, Torkkeli kertoo.

Lisäksi Liikennevirasto aikoo tarkastella 5–10 vuotta vanhoja siltoja.

”Jos kaikki niistä saavat puhtaat paperit, herää kysymys, onko jotain muuttunut aivan viime vuosina huonompaan.”

Viraston mukaan siltoja on yhä turvallista käyttää henkilöliikenteessä ja normaaleissa kuljetusajoissa. Puutteellisten siltojen elinikä on kuitenkin osoittautunut suunniteltua lyhyemmäksi. Siltojen pitäisi kestää kunnossa sata vuotta.

”Sillat on aina suunniteltu kestämään sallittuja raskaampia kuormia. Toisaalta kuormatkin ovat kasvaneet vuosissa tuntuvasti, joten pelivaraa on oltava tulevaisuudessakin”, Torkkeli muistuttaa.

Tutkimusten tulokset ja suunnitelmat siltojen korjaamiseksi kerrotaan alkuvuoden aikana.

Betonirakentamisen puutteita on tullut esiin viime aikoina enemmänkin. Esimerkiksi heinäkuussa Kemijärvellä piti purkaa juuri valmistunut rautatiesilta, kun betoni havaittiin liian hauraaksi.

Marraskuussa Turun keskussairaalan laajennustyöt keskeytyivät, kun työmaalla havaittiin laajoja vakavia lujuusongelmia ja jo valetut betonirakenteet jouduttiin purkamaan. Betonin lujuus oli jopa alle puolet vaaditusta. Sairaalan laajennusosan valmistuminen viivästyi ongelmien vuoksi vuodella.

Ympäristöministeriön rakennusneuvos Teppo Lehtinen arvioi joulukuussa HS:lle, että ongelmat ovat hyvin poikkeuksellisia.

”En muista, milloin rakennustöiden aikaan Suomessa olisi purettu noin merkittäviä kohteita.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää