Kotimaa

Yhä useampi tekee monta työtä – joukossa on supermenestyjiä ja nolla­sopimuksilla sinnittelijöitä

Niin sanotut intohimotyöntekijät ovat vain yksi puoli monen työn tekemisen todellisuudesta. Moni tekee kahta tai useampaa työtä siksi, että yhden työn antama palkka ei riitä elämiseen.

Metka yhdistelmä.

Aika monella on tarve kommentoida Maiju Rihtniemen töitä. Yhdistelmä onkin poikkeuksellinen, sillä Rihtniemi on juristi ja luontaistuotealan yrittäjä. Puolet ajastaan hän tekee testamentteja ja hoitaa perunkirjoituksia, toisen puolen ajasta vie verkostomarkkinointi: myyminen sekä uusien myyjien hankkiminen ja opastaminen.

Rihtniemen tapa tehdä töitä on myös tulevaisuuden tapa, uskovat monet työelämän tutkijat. Jatkossa yhä useampi hankkii elantonsa useista eri tulonlähteistä esimerkiksi tekemällä työtä monelle työnantajalle, osa-aikayrittäjänä tai hankkimalla sivutuloja vuokraamalla vaikka autoaan tai yhtä huonetta asunnostaan.

”Tähän suuntaan tilanne näyttää olevan työmarkkinoilla menossa. Tulevaisuudentutkijat ovat jo muutamia vuosia puhuneet intohimotyöläisistä. On monilahjakkaita ammattilaisia, jotka haluavat tehdä samaan aikaan useita erilaisia töitä”, sanoo vanhempi tutkija Mervi Hasu Työterveyslaitoksesta.

Intohimotyöntekijät ovat kuitenkin vain yksi puoli monen työn tekemisen todellisuudesta. Moni tekee kahta tai useampaa työtä siksi, että yhden työn antama palkka ei riitä elämiseen. Joskus siihen ei riitä monenkaan työn tuottama palkka.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tällaisessa tilanteessa on hämeenlinnalainen Hilla Koivula, jolla on tällä hetkellä kolme voimassa olevaa työsopimusta. Työtunteja on tarjolla niin vähän, että kolmekaan työnantajaa ei takaa palkkaa, jolla eläisi.

”Yli puolet tuloistani tulee muualta kuin palkoista. Saan asumistukea ja toistaiseksi vielä myös ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.”


Koivulalla on työsopimukset markkinatutkijan, puhelinhaastattelijan ja myynninedistäjän töistä. Ne kaikki ovat niin sanottuja nollasopimuksia, joissa ei taata Koivulalle tiettyä tuntimäärää vaan hänet kutsutaan töihin silloin, kun tarvetta on. Näyttää siltä, että työnantajilla on tarvetta harvemmin kuin Koivulalla.

Markkinatutkijan työtä – eli hintatietojen keräämistä kaupoissa – riittää neljäksi tai viideksi päiväksi kuussa. Puhelinhaastattelijana tuntimäärät vaihtelevat kuukaudesta toiseen. Huonona kuukautena puhelinhaastattelujen tekemistä on tarjolla vain pariksi illaksi kuussa, ja silloin kahden työn yhteensä tuoma nettopalkka voi jäädä noin 500 euroon kuussa.

Koivula on aiemmin saanut nollasopimuksen avulla töitä lähes täysiksi työviikoiksi, eikä hänellä silloin ollut toimeentulo-ongelmia. Nyt tilanne on jo pitkään ollut se, että kolmekaan työsuhdetta ei tuo tarpeeksi työtunteja.

”Kolmannesta työnantajasta ei ole kuulunut pariin vuoteen mitään. Mutta kahta muuta teen aina, kun töitä on.”

Kukaan ei tiedä tarkalleen, paljonko Koivulan ja Rihtniemen kaltaisia työntekijöitä Suomessa on. Eurostatin tilastojen Suomessa on yli 150 000 ihmistä, jotka tekevät työtä vähintään kahdelle työnantajalle. Samat tilastot kertovat, että heidän määränsä on hiljalleen kasvussa.

Kun mukaan lasketaan freelancerit, itsensä työllistäjät ja osa-aikayrittäjät, puhutaan jo sadoistatuhansista ihmisistä. Tarkkaa määrää ei tiedetä, sillä esimerkiksi Tilastokeskuksen työolotutkimuksessa asiaa ei ole ainakaan toistaiseksi kysytty.

Tilastokeskuksen tutkimuksessa selvisi kuitenkin jo vuonna 2013, että itsensä työllistäjistä jopa 40 prosenttia teki tuolloin jonkin verran myös palkkatyötä.

Uutena tulokkaana tässä joukossa ovat niin sanotun alustavälitteisen tai joukkoistetun työn tekijät. He napsivat keikkaluonteisia töitä verkosta tai ratkovat asiantuntemusta vaativia pulmia verkossa yhdessä muiden saman alan työntekijöiden kanssa. Perinteistä työsuhdetta ei näissä töissä solmita lainkaan vaan työtä tehdään palkkiota vastaan.

”Suomessa tämä on vielä harvinaista, mutta Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa on jo sellainen tilanne, että etenkin nuoret alkavat käyttää alustavälitteistä työtä lisäansioiden hankkimiseksi”, sanoo Mervi Hasu Työterveyslaitoksesta.

Netistä napattavan työn yksi osa on oman omaisuuden vuokraaminen. Silloin työ- tai yrittäjätulojen lisäksi haetaan lisätienestejä vuokraamalla vaikka autoa tai asuntoa. Hasun mukaan kyse on, ainakin toistaiseksi, nimenomaan lisäansioiden hankkimisesta. Harva pystyy elättämään itsensä joukkoistettujen töiden avulla.

Verkosta napattavissa töissä näkyy sama kahtiajako kuin useamman työn tekemisessä muutenkin. Toiset voivat sen avulla tehdä asioita, jotka itseä innostavat ja saada sen avulla myös hyvät tulot. Toisille löytyy täälläkin lähinnä pienipalkkaisia keikkatöitä.

”On palveluita, jotka tarjoavat nuorille keikkaa lastenhoitajana tai nurmikonleikkuussa. Toisaalta on yrityksiä, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia korkeasti koulutetuille ammattilaisille. Suomalaisyritys on esimerkiksi luonut alustan, jossa ympäristöteknologian ammattilaiset voivat yhdessä ratkaista asiakkaiden ympäristöön liittyviä ongelmia.”

Vielä toistaiseksi eri töiden yhdistäminen on monelle pakon sanelemaa. Siltä ainakin vaikuttaa, vaikka varmaa tietoa asiasta ei olekaan. Varmaa tietoa ei ole, sillä ilmiötä on pidetty työmarkkinoiden sivuseikkana eikä sitä siksi ole tutkittu. Tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta on on tutkinut kahden työn yhdistäjiä EU-maista kerättyjen tilastojen avulla.

”Tässä aineistossa ei kysytty motiiveja kahden työn tekemiseen. Vastaajien muista vastauksista pystyi kuitenkin päättelemään, että tärkein syy näyttäisi olevan liian pieni työtuntien määrä ja sen seurauksena liian pieni palkka”, Kauhanen sanoo.


Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsenkyselyssä kahden tai useamman työn tekijät kertovat muita useammin olevansa huolissaan toimeentulostaan. Toisaalta heidän tulotasossaan ei keskimäärin ollut suurta eroa perinteisessä kokoaikatyössä oleviin. Huolehtivatko he siis turhaan? Todennäköisesti eivät.

”Useampaa työtä tekevien bruttoansioissa on enemmän hajontaa kuin yhdelle työnantajalle työskentelevillä. Joukossa on siis sekä pienituloisia että toisaalta niitä, joiden ansiot ovat keskimääräistä suuremmat”, sanoo tutkimuspäällikkö Antti Veirto PAMis­ta.

Maiju Rihtniemi on kahdessa työssään työntekijöiden eliittiä: hyvätuloinen asiantuntija, joka nauttii molemmista töistään. Hän kokeili verkostomarkkinointia vanhempainvapaansa aikana ja alkoi tehdä sitä vakavissaan, kun määräaikainen juristin työ pankissa päättyi. Perheessä oli tuolloin kolme pientä lasta, joten vapaus säädellä yrittäjänä omia aikataulujaan oli tervetullutta.

Voi silti olla, että jos pankista olisi tarjottu vakituista työsuhdetta, Rithniemi työskentelisi siellä edelleen. Niin ei kuitenkaan käynyt. Onneksi, hän ajattelee nyt.

”Nyt olen siitä todella iloinen. Olen aina halunnut auttaa ihmisiä ja nyt voin tehdä sitä molemmissa töissäni, eri tavoin vain”, Rihtniemi sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Työ
 • Yrittäjyys
 • Pienyrittäjät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaismies vaati Googlelta 120­000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  2. 2

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  3. 3

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää