Kotimaa

Soten valinnanvapautta kokeillaan viidellä paikkakunnalla jo keväällä – Pihlajalinnan Wirén: Jyväskylän kokeilu on tuhoon tuomittu jo etukäteen

Valinnanvapautta ei tosin synny, jos terveysyritykset eivät usko sote-keskuksista muodostuvan kokeiltavalla rahoitusmallilla kannattavaa liiketoimintaa. Silloin ne eivät välttämättä lähde mukaan edes kokeiluun.

Sote-uudistus pääsee jo ensi keväänä käytännön testiin viidellä paikkakunnalla. Niissä kokeillaan, miten erilaiset rahoitusmallit toimivat perusterveydenhuollon valinnanvapauden tarjoamisessa.

Esimerkiksi Tampereella ja Jyväskylässä muutaman terveyskeskuksen asiakkaat saavat helmi–maaliskuussa halutessaan vaihtaa kaupungin terveyskeskuksen yksityisten toimijoiden tai järjestöjen perustamiin sote-keskuksiin. Niiden pitää tarjota vastaavat palvelut kuin terveyskeskus tarjoaa nyt.

Valinnanvapautta ei tosin käytännössä synny, jos terveysyritykset eivät usko sote-keskuksista muodostuvan kokeiltavalla rahoitusmallilla kannattavaa liiketoimintaa. Silloin ne eivät välttämättä lähde mukaan edes kokeiluun.

Terveysyritys Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén ei ole nykytietojen valossa kovin toiveikas.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ainakin Jyväskylän kokeilu näyttää epäonnistuneelta jo etukäteen. Asiakkaasta saatava maksu on liian pieni, meidän tietojen mukaan alimmillaan vain 110 euroa vuodessa. Se tarkoittaisi 60 prosentin tappiota palveluntuottajalle”, Wirén laskee.

Maksun lisäksi olennaista on asiakkaiden valikoituminen. Julkisessa keskustelussa on huolehdittu lähinnä siitä, että vain hyväkuntoiset ja hyvin toimeentulevat päätyvät yksityisten sote-tuottajien asiakkaiksi.

Terveysyritysten mielestä huoli on nurinkurinen. Miksi terveet tai työterveyspalveluista nauttivat käyttäisivät valinnan mahdollisuutta, kun he eivät edes käytä terveyskeskuksia? On todennäköisempää, että he jäävät passiivisiksi asiakkaiksi nykyisten terveyskeskustensa listoille.


”Pidän pikemminkin riskinä sitä, että kaikkein eniten palveluja käyttävät listautuvat sinne, mistä palvelujen saatavuus on paras. Silloin pitää olla tarkkana palvelun hintaa asetettaessa”, Mehiläisen ulkoistuksista vastaava johtaja Lasse Männistö sanoo.

Miten kokeiluissa siis toimitaan?

Jyväskylässä kolmen terveyskeskuksen asiakkaat saavat helmikuun lopusta alkaen vaihtaa halutessaan asiakkuutensa yksityiseen sote-keskukseen. Kokeilu koskee 62 000 asukasta.

Sote-keskus saa jokaisesta uudesta asiakkaasta kiinteän vuosimaksun, joka on porrastettu iän mukaan. Hanketta vetävän Riitta Pylväsen mukaan maksua ei ole vielä päätetty, mutta se vaihtelee noin 100–500 euron välillä vuodessa.

”Maksu on saatu jakamalla nykyisten terveyskeskusten kustannukset väestömäärällä ikäryhmäkohtaisesti. Kalleinta on yli 85-vuotiaiden hoitaminen”, Pylvänen sanoo.

Wirenin mukaan laskutapa on virheellinen, koska terveyskeskuksen väestövastuulla olevasta väestöstä todellisuudessa vain 30–70 prosenttia ylipäätään käyttää palveluja. Siksi kustannuksia ei pitäisi jakaa koko väestömäärällä.

”Oikean suuruinen maksu saataisiin jakamalla terveyskeskuksen kulut niiden henkilöiden lukumäärällä, jotka myös käyttävät palvelua. He ovat niitä, jotka todellisuudessa käyttävät valinnanvapautta”, hän sanoo.

Pihlajalinna on pyörittänyt kymmenen vuoden ajan osaa kaupungin terveyskeskuksista Tampereella.

”Siellä olemme nähneet, että niiden ihmisten hoito, jotka ovat aktiivisesti vaihtaneet terveyskeskusta ja tulleet meidän asiakkaiksi maksaa noin kolme kertaa sen, mitä Jyväskylä tarjoaa”, Wirén sanoo.

Hän ihmettelee, miksi näitä kokemuksia ei ole otettu sote-valmistelussa huomioon.

Pylvänen uskoo, että moni yksityisen työterveyshuollon asiakas listautuisi myös saman lääkäriaseman sotekeskusasiakkaaksi. Näin terveysyritykset saisivat listoilleen ja maksun niistäkin asiakkaista, joiden hoito on halvempaa tai ei maksa käytännössä mitään.

Tammikuussa selviää, lähtevätkö yritykset Jyväskylän kokeiluun mukaan tarjotuilla ehdoilla.

Tampereella helmi–maaliskuussa käynnistyvä valinnanvapauskokeilu koskee kahden terveyskeskuksen asiakkaita, yhteensä 22 000 ihmistä.

Yksityinen tuottaja saa Tampereella jokaisesta listautuneesta asiakkaasta 151 euron maksun vuodessa. Jos asiakas on kattavan työterveyshuollon piirissä, maksu olisi noin 50 euroa. Jos taas asiakkaan tilanne vaatii terveys- ja hoitosuunnitelman laatimisen, korvaus on sata euroa suurempi vuodessa.

Esimerkiksi asiakkaalle määrätystä fysioterapiasta maksetaan vielä erikseen käyntien mukaan.

Pihlajalinnan Wirénin mielestä Tampereen malli vaikuttaa realistisemmalta. Tosin niistä asiakkaista, jotka eivät käytä palveluja lainkaan, ei tarvitsisi hänen mielestään maksaa sotekeskukselle lainkaan.

Ja paljon palveluja tarvitsevista saatava maksu pitäisi vastaavasti suhteuttaa heidän aiempaan käyttöönsä, jolloin heistä tulisi houkuttelevampia asiakkaita.

”Tämä on ainut keino estää, ettei kukaan voi poimia rusinoita pullasta, jos rusinoilla tarkoitetaan terveimpiä ja työterveyshuollon käyttäjiä. Näin myös paljon palveluja tarvitsevat asiakkaat todella pääsisivät käyttämään hyväksi valinnanvapautta.”

Viisi erilaista valinnanvapauskokeilua

Sote-uudistuksen valinnanvapauden erilaisia toteutustapoja kokeillaan viidellä paikkakunnalla tai alueella tänä vuonna.

Keski-Uudenmaan kunnissa kokeillaan, miten terveyspalvelujen tuottajien toimintaa voidaan ohjata bonuksilla.

Tarkoitus on kokeilla myös henkilökohtaista budjettia, jonka puitteissa asiakkaat voivat ostaa palveluja valitsemiltaan tuottajilta. Henkilökohtainen budjetti voidaan myöntää esimerkiksi vammaiselle tai muille paljon palveluja tarvitseville ihmisille.

Hämeenlinnassa ja Tampereella osa asukkaista saa kokeilla valinnanvapautta nykyistä terveyskeskusta vastaavien palvelujen hankintapaikan valinnassa.

Tampereella palveluntuottajat saavat maksun listautuneiden asiakkaiden hoitotarpeen ja osittain käyntien mukaan.

Jyväskylässä on valinnanvapauden kokeilemisen lisäksi tarkoitus edistää yritysten ja järjestöjen yhteistyötä sote-palvelujen tuottajana.

Ylä-Savon alueella eli Iisalmessa, Kiuruvedellä, Sonkajärvellä ja Vieremässä käynnistyy jo tammikuun puolivälissä kokeilu, jossa asiakkaat voivat valita terveyskeskustasoisten palvelujen tuottajan. Maksu tapahtuu palvelu­setelillä.

Tarjolla on toistaiseksi vain yksi yksityinen vaihtoehto ja neljä kuntien terveyskeskusta.

Oikaisu 4.1. klo 10: Tampereen kokeilun hinnat ovat vuosihintoja, eivät kuukausihintoja. Askarruttaako sote-uudistus? Lähetä kysymyksesi osoitteeseen anni.lassila@hs.fi. Pyrimme etsimään kysymyksiisi vastaukset.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Valinnanvapaus


 Joulun alla julkistetun lakiluonnoksen mukaan suomalaiset saisivat kahden vuoden kuluttua valita kunnallisen terveyskeskuksen tilalle maakunnan omistaman tai yksityisen sote-keskuksen ja hammashoidon tuottajan.

 Niille, jotka eivät itse tee valintaa, sen tekee maakuntahallinto. Silloin hoitopaikaksi valitaan asiakkaan lähin ja helposti saavutettavin sote-keskus.

 Ministeriössä valmisteltavan mallin mukaan tuottajille maksettava asiakaskohtainen maksu porrastettaisiin iän mukaan. Maksu olisi esimerkiksi kaikille työikäisille sama riippumatta siitä, onko asiakas töissä ja työterveyshuollon piirissä vai ei. Määräytymisperusteita saatetaan arvioida uudelleen kokeiluista saatavien tulosten perusteella.

 Asiakkaan itse maksamat maksut ovat samat kaikissa sote-keskuksissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  6. 6

   Putin haukkui Yhdysvaltoja pitkästä aikaa olan takaa, ja sävy muistutti puheita ennen Trumpin valintaa presidentiksi

  7. 7

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää