Kotimaa

Rekkakuski käräjöi peltipoliisia vastaan onnistuneesti kaksi kertaa – ”Hyvin harvinaista”

Käräjäoikeus antoi asiassa päätöksen joulukuun alussa ja katsoi, että ajonopeuden suhteen on jäänyt ”varteenotettava epäilys”.

Oli pimenevä iltapäivä tammikuun alussa 2016, kun turkulainen rekkakuski Sisu oli ajamassa kuljetusta Lahdesta Turkuun. Tolppakamera välähti Lopella, Nummenkyläntien liittymässä.

Automaattisen liikennevalvonnan mukaan Sisun kuljettaman kuorma-auton nopeus oli 91 kilometriä tunnissa 80 kilometrin nopeusrajoitusalueella.

Sisu oli ihmeissään. Hän oli vuosien ajan sahannut samaa tienosuutta samaa nopeutta saamatta sakkoja.

Tolppakameroiden lähettämät rikesakot maksetaan useimmiten mukisematta, mutta kun 140 euron rikesakkomääräys saapui, Sisu päätti kiistää sakon. Hänen mukaansa tolppakamera oli väärässä. Toisin kuin useimmilla yksityisautoilijoilla, ammattikuskilla oli tarjota näyttöäkin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sisun kuljettamassa autossa oli päällä nopeusrajoitin, joka oli asetettu asiakkaan sopimusehtojen mukaisesti 84 kilometriin tunnissa. Rajoitin oli tarkistettu vuotta aiemmin ja myös pian tolpan välähdyksen jälkeen.

Jotta auto olisi edes voinut kulkea nopeusvalvontajärjestelmän väittämää 91 kilometriä tunnissa, olisi nopeus pitänyt mitata jyrkässä alamäessä, hän selitti. Mittauspaikalla tie oli tasainen.

Tukenaan Sisulla oli myös ajopiirturi. Sen mukaan auto ei ollut kyseisenä päivänä ylittänyt 84 kilometrin tuntinopeutta.

Sitä, mikä eron selittää, ei tiedetä. Tolppakamera oli tarkastettu kaksi vuotta aiemmin, eikä siitä löydetty vikaa.

Sisu itse arveli käräjäoikeuden istunnossa, että virheellinen mittaustulos saattoi johtua hänen kuljettamansa kuorma-auton poikkeuksellisesta painojakaumasta. Tolppakameran välähtäessä auto oli kuljettanut yli kuuden tonnin painoista metalliosaa, joka oli pitänyt sitoa poikkeuksellisesti aivan auton vasempaan kylkeen.

Sisu epäili, että epätasainen painojakauma saattoi sotkea tiehen upotetut anturit, joiden avulla automaattinen liikennevalvonta nopeuden mittaa.

Käräjäoikeus antoi asiassa päätöksen joulukuun alussa ja katsoi, että ajonopeuden suhteen on jäänyt ”varteenotettava epäilys”. Sen mukaan ajonopeudeksi on katsottava Sisun myöntämä 84 kilometriä tunnissa.

Sisun pettymykseksi rikesakko pidettiin silti voimassa.

”Sakko määrättiin, vaikka ylinopeus oli pienempi kuin rikesakon alaraja”, harmittelee Sisu, joka ei halua esiintyä asiassa koko nimellään.

Käräjäoikeuden mukaan Sisu oli myöntänyt ajaneensa ylinopeutta neljä kilometriä tunnissa eikä nopeuden ylityksellä ollut merkitystä ratkaisun kannalta.

Sisun tapaus on harvinaislaatuinen. Tilastotietoa tolppakameroiden aiheuttamien rikesakkojen kiistämisestä ei ole. Viime vuonna kameravalvonnan seurauksena rikesakkoja annettiin lähes 226 000 kappaletta. Poliisista arvioidaan, että tapauksia viedään käräjäoikeuteen vähän.

”On hyvin harvinaista, että rikesakkoja vastustetaan”, arvioi poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

Hänen mukaansa automaattinen liikennevalvonta on luotettavaa.

”Ne ovat erittäin tarkkoja laitteita”, Pasterstein sanoo.

Sisu kertoo, ettei ole kuullut tai lukenut vastaavista tapauksista, eikä niistä ole tietoa myöskään kuljetusalan etujärjestössä Skalissa.

Vielä harvinaisemmaksi Sisun tapauksen tekee se, ettei kyseessä ollut ensimmäinen kerta, kun hän käräjöi menestyksekkäästi tolppakameraa vastaan.

Vuonna 2013 hän kiisti tolppakameran mittaustuloksen autonsa gps-tietoihin vedoten. Koska syyttäjä ei osoittanut, että valvontalaitteen kunto olisi tarkastettu, ylinopeudesta jäi epäilys, ja sakko kumottiin.

Sisu uskoo, että myös tuolloin väärän mittaustuloksen selitti auton epätasapainoinen lastaaminen. Vuoden 2013 tapauksessa auto oli vahvasti etupainoinen. Sisu sanoo, ettei enää täysin luota peltipoliisien mittaustuloksiin.

”Jos lasti on hyvin epätasapainoinen, kyllä siinä miettii tarkkaan.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  4. 4

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  8. 8

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  10. 10

   Salliiko uusi alkoholilaki etämyynnin vai ei? Lain perusteluissa se kielletään yllättävänkin suoraan, mutta pykäliin kieltoa ei aiota kirjata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat