Kotimaa

Kovan pakkasen jälkeen lauhtuu rajusti, ja se vie vesiputket kestävyyden äärirajoille – Asiantuntijat: ”Älä sulata itse”

Jos vesi pääsee pakkasella jäätymään putkien sisään, voi lämpötilan lauhtuessa tapahtua putkirikkoja.

Alkuvuoden kovat pakkaset ja niitä viikonloppuna seuraava lauhtuminen venyttävät vesijohtoputkien kestävyyttä äärirajoille, ja usein ylikin.

Viikonloppuna lauhtuminen on rajua, sillä torstaina ja perjantaina pakkanen on useimmissa osissa maata yli 20 astetta ja monin paikoin lähes 30 astetta.

Lauantaina Etelä-Suomessa lämpötila on päivällä nollassa.

Jos vesi pääsee pakkasella jäätymään putkien sisään, voi lämpötilan lauhtuessa tapahtua putkirikkoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ne ovat jo harmi sinänsä, mutta lisäkustannuksia voi tulla putkirikosta seuraavasta vesivahingosta, etenkin jos vedentuloa ei saada heti poikki.

Asiantuntijat neuvovat turvautumaan vesijohtoasioissa ensisijaisesti aina ammattilaiseen apuun ja neuvoihin.

Myös veden juoksuttaminen on edelleen toimiva vinkki, lumella eristämistä suositellaan ja kesällä putket pitäisi eristää ja ennen kaikkea kaivaa riittävän syvälle.

Helsingin rakennusvalvontaviraston talotekniikan asennustarkastaja Vilho Hinkkanen sanoo, että muoviputket yleensä kestävät pakkasta, mutta ongelmakohtana ovat putkien metalliset liitokset ja venttiilit.

”Palloventtiilien kuulat halkeavat usein, koska ne ovat onttoja ja täynnä vettä. Kyllä näinä aikoina putkiliikkeillä on varmasti kiire”, Hinkkanen sanoo.

Jos putkisto on päässyt jäätymään, se kannattaa tarkastaa. Jos vesijohtoverkoston osan tiedetään olevan lähellä maan pintaa, Hinkkasen mukaan päälle kannattaa kasata lunta.

”Lumi on hyvä eriste ja hidastaa aika hyvin roudan kulkua alaspäin.”

Hinkkasen mukaan valvomattomasta talosta on viisasta kytkeä veden pääsulut kiinni.

”Jos siellä ei käy ketään pitkään aikaan, putkirikon sattuessa mikään ei katkaise vedentuloa. Sinnehän voi sitten tyhjentyä vaikka koko vesitornin verran vettä.”

Hinkkanen korostaa, että jäätyneiden putkien omatoiminen sulattaminen on riskialtista.

”Aina pitäisi pyytää paikalle alan ammattilaiset. Heillä on tietotaito ja työkalut, joilla varautua kaikkiin tilanteisiin.”

Ammattilaisten käsissä putkien sulattamisen vaarat minimoituvat.

”Itsekseen jos menee sulattelemaan, siinä on ensinnäkin tulipalovaara ja toiseksi vakavan vesivahingon vaara, jos vedentuloa ei osata sulkea.”

Omakotiliiton rakennusneuvoja Torsti Siltanen kertoo, että varsinainen työ pakkasputkirikkojen estämiseksi olisi tehtävä jo kesällä.

Tavallista korkeamman riskin taloja ovat sellaiset, joissa vesiputkisto ei ole riittävän syvällä, tai jos putket ovat jostain syystä jääneet eristämättä.

”Kovilla pakkasilla myös kesämökeillä sattuu putkirikkoja suhteellisen paljon”, Siltanen sanoo.

Jos putkisto on jäänyt asennusvaiheessa liian lähelle maanpintaa, nousee pakkasputkirikkojen todennäköisyys huomattavasti.

”Etelä-Suomessakin vesiputket pitäisi saada ainakin 2,1 metrin syvyyteen, mutta näinhän ei usein ole, vaan putkisto kulkee selvästi lähempänä maanpintaa.”

Metrin syvyydessä olevat vesiputket kestävät Siltasen mukaan pitkäänkin noin viidentoista asteen pakkasta, mutta eivät enää kovin pitkään kahdenkymmenen asteen pakkasta.

Vesiputkiston voi myös lämmittää sähköllä.

”Sinne voi asentaa lämmityksen putkien yhteyteen, täytyy vain katsoa, että lämmitys tosiaan suuntautuu putkiin eikä maahan.”

Perinteinen keino putkien jäätymisen estämiseksi, veden juoksuttaminen, on Siltasen mukaan muutaman päivän ajan sopiva keino, mutta ei suosittele menetelmää koko talveksi.

”Kyllä veden virtaus tietenkin auttaa. Riittää hyvin, jos puoli litraa minuutissa valuu hanasta. Se on silloin 30 litraa tunnissa.”

Kiinteistöliiton Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen kertoo, että vesiputkien jäätyminen on lähinnä pienkiinteistöjen kuten omakotitalojen ongelma.

”Kerrostalojen kohdalla asia ei oikeastaan koske uudempia taloja. Vanhemmissa kerrostaloissa vesiputkien jäätyminen voi aiheuttaa ongelmia rakennuksen kylmissä säilytystiloissa.”

Kemppaisen mukaan olisi tärkeää toimia heti, kun kiinteistön vesijohdossa huomataan oireilua, joka voi johtua jäätymisestä.

”Heti pitäisi ottaa yhteys ammattilaiseen, eikä jäädä kädet ristissä toivomaan, että ehkä mitään ei tapahdu. Ammattilaisen palvelulla on tietysti hintansa, mutta niin on putkirikoilla ja vesivahingoillakin.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakkanen
 • Talvi
 • Asuminen
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää