Kotimaa    |   HS-analyysi

Afrikkalaismiesten pakkosterilointia ehdottanut Olli Sademies aikoo hakea puheilleen tukea ihmisoikeus­tuomioistuimesta – aiemmin isä-Le Pen sai siellä kylmää kyytiä

Sademiestä uhkaa Suomessa tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän voi valittaa EIT:hen sananvapautensa loukkaamisesta, mutta tulos jää todennäköisesti laihaksi.

Helsinkiläispoliitikko Olli Sademies ilmoitti hakevansa oikeutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta (EIT), jos hän saa Suomessa tuomion kolmesta Facebook-kirjoituksestaan.

”Kyllä minä menen perille asti, jos järki ei voita”, sananvapauteensa vedonnut Sademies sanoi Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona. Muun muassa afrikkalaismiesten pakkosterilointia ehdottanut Sademies kiisti, että hänen kirjoituksensa olisivat kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Moni tunnettu ja vähemmän tunnettu eurooppalaispoliitikko on hakenut EIT:stä tukea räväköille lausunnoilleen. Varmaa voittoa sieltä ei voi odottaa. EIT on ratkaisuissaan asettanut tiukat rajat juuri rasistiselle ja suvaitsemattomalle puheelle.

Rajanveto ei aina ole helppoa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ranskan Kansallisen rintaman silloinen puheenjohtaja Jean-Marie Le Pen sai EIT:ssä kylmää kyytiä. Hänen valituksensa kaatui jo alkuvaiheessa eli EIT ei edes ottanut sitä käsittelyynsä.

Le Penin lausunnot olivat EIT:n mukaan kyllä koskeneet yhteiskunnallisesti kiinnostavia aiheita kuten maahanmuuttajien kotoutumista. Le Pen oli kuitenkin esittänyt kaikki muslimit ongelmana Ranskan turvallisuudelle, eikä tämä ollut hyväksyttävää.

EIT ei myöskään ottanut käsittelyyn Belgian Kansallisen rintaman silloisen puheenjohtajan Daniel Féret’n valitusta. Hän oli kehottanut vastustamaan islamin leviämistä Belgiassa. EIT:n mukaan lausunto oli omiaan herättämään epäluottamusta tai jopa vihaa ulkomaalaisia vastaan, varsinkin vähemmän valistuneen kansan keskuudessa.

Turkin edesmennyt pääministeri Necmettin Erbakan kääntyi EIT:n puoleen saatuaan tuomion islamismia tukevista lausunnoistaan. Hän voitti juttunsa. Hänen tuomionsa oli EIT:n mukaan siis rikkonut sananvapausartiklaa.

Vaikka Erbakan ei ollut ylittänyt sopivia rajoja, EIT painotti poliitikkojen vastuuta. Heidän tulisi puheissaan varoa lausuntoja, jotka voivat yllyttää suvaitsemattomuuteen.

EIT on vihapuheita koskevissa linjauksissaan toistuvasti painottanut, että suvaitsevaisuus ja jokaisen ihmisarvon kunnioittaminen ovat demokraattisen yhteiskunnan perusta. Siksi on välttämätöntä kieltää kaikki ilmaisut, jotka levittävät tai oikeuttavat suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa.

EIT on muistuttanut, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen 17. artiklassa kielletään sopimuksessa turvattujen oikeuksien väärinkäyttö. Sananvapauteen on siis turha vedota, jos itse hyökkää sopimuksen perusarvoja vastaan.

Sananvapauden väärinkäytöksi EIT katsoi esimerkiksi lentolehtiset, joissa vaadittiin ei-valkoisia lähtemään Hollannista. Samaan kategoriaan luokiteltiin Britannian Kansallispuolueen juliste. Siihen oli kuvattu New Yorkin terrori-iskut vuonna 2001, ja tekstissä luki ”Islam ulos Britanniasta – suojele Britannian kansaa”.

EIT:n mukaan kokonaisen uskonnollisen ryhmän yhdistäminen terrori-iskuun sotii ihmisoikeussopimuksen perusarvoja vastaan.

Selkeän rajan EIT on vetänyt siihen, yllytetäänkö lausumassa väkivaltaan. Jos yllytetään, sananvapausartiklaan on turha vedota.

Poliittinen puhe nauttii EIT:n mukaan erityistä suojaa. Niin tekee myös journalismi.

Sen vuoksi Tanska sai langettavan päätöksen tuomittuaan rangaistukseen toimittajan, joka oli tehnyt ohjelman rasistisesta nuorisojengistä. EIT painotti, ettei ohjelman tarkoituksena ollut levittää rasismia, vaan paljastaa ja analysoida yleistä huolta herättäneen jengin toimintaa.

Kaikenlaisen suvaitsemattomuuden levittäminen on EIT:n mukaan tuomittavaa. Sen sai kokea ruotsalainen järjestö, joka levitti koulussa oppilaiden kaappeihin homovastaisia lehtisiä. Niissä kuvailtiin homoseksuaalisuutta kieroutuneeksi seksuaaliseksi taipumukseksi, joka tuhoaisi yhteiskunnan moraalin. Homoja syytettiin myös hivin levittämisestä.

EIT:n mukaan lehtisissä oli esitetty vakavia ja asenteellisia väitteitä. Ne eivät nauttineet sananvapauden suojaa, vaikka ne eivät suoraan yllyttäneetkään väkivaltaan. Seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuva vihapuhe on yhtä vakavaa syrjintää kuin rotuun, ihonväriin tai etniseen alkuperään kohdistuva, EIT totesi.

EIT on joutunut ottamaan kantaa myös historiallisiin tapahtumiin. Holokaustin eli juutalaisten kansanmurhan kiistämistä EIT ei pitänyt hyväksyttävänä.

Ranskaa koskevassa tapauksessa se painotti, että holokaustin tapaisen, ihmiskuntaa vastaan tehdyn rikoksen kiistäminen on äärimmäinen osoitus vihasta juutalaisia kohtaan. Kiistämiselle ei ole historiallisia eikä tieteellisiä perusteluita, eikä se siten nauti sananvapauden suojaa.

Sen sijaan Sveitsiä koskevassa tapauksessa EIT katsoi hyväksyttäväksi keskustelun, joka liittyi Turkissa vuonna 1915 tapahtuneeseen armenialaisten joukkotuhoon. Turkkilainen poliitikko oli osallistunut keskusteluun siitä, voiko tapahtumia kutsua kansanmurhaksi.

EIT ymmärsi armenialaisyhteisön loukkaantumisen, mutta se katsoi, että nykypäivän armenialaisten oikeudet on turvattu ihmisoikeussopimuksessa. Poliitikon puheilla oli yleistä kiinnostavuutta, eikä hän yllyttänyt vihaan, EIT arvioi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

Tuomioistuimet hakevat vihapuheen rajoja


 Entinen perussuomalaisten poliitikko Olli Sademies sai keskiviikkona syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

 Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) tuomittiin keskiviikkona 20 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

 Joulukuussa tamperelaispoliitikko Terhi Kiemunki (ps) tuomittiin 30 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

 Ensi keskiviikkona perussuomalaisten nuorten puheenjohtajalle Sebastian Tynkkyselle luetaan syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihapuhe
 • EIT
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  6. 6

   Putin haukkui Yhdysvaltoja pitkästä aikaa olan takaa, ja sävy muistutti puheita ennen Trumpin valintaa presidentiksi

  7. 7

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää