Kotimaa

Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna – HS kertoo, miten muutokset vaikuttavat sinun tuloihisi

Opintotuen lainaosuus kasvaa, eläkkeitä leikataan ja diabeetikot maksavat lääkkeistään enemmän.

Lähes kaikki Kelan etuudet pienenevät tänä vuonna. Iso osa alennuksista johtuu siitä, että kansaneläkeindeksi jäädytetään ja sitä leikataan 0,85 prosenttia. HS selvitti, mitä leikkaukset tarkoittavat käytännössä suomalaisille.

Opiskelijoiden opintorahan osuus pienenee, lainaosuus kasvaa

Jos olet opiskelija, tulopohjasi mullistuu nyt eniten sitten 1990-luvun uudistusten. Korkeakouluopiskelijoiden opintoraha pienenee, tukikuukausia vähennetään ja lainaosuus kasvaa. Opintotukea koskevat muutokset ­tulevat voimaan elokuussa.

Korkeakouluopiskelijoiden 336 euron opintorahaa alennetaan 250 euroon kuukaudessa eli samaksi kuin toisen asteen opiskelijoiden opintoraha.

Opintolainan valtiontakauksen määrää korotetaan 400 eurosta 650 euroon kuukaudessa. Maksuhäiriömerkintä ei enää ­estä valtiontakauksen saamista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Korkeakouluopintoihin tukea myönnetään jatkossa yhteensä 54 kuukautta entisen 64 kuukauden sijaan. Tutkintokohtaisia ­tukiaikoja lyhennetään kahdella kuukaudella: ylempää korkeakoulututkintoa varten saa tukea enintään 48 kuukautta.

Jos asut yksin ja olet pienituloinen, tulosi saattavat nousta. Tämä johtuu siitä, että opiskelijat siirtyvät nyt yleisen asumistuen piiriin, ja siinä huomioidaan nykyistä suuremmat asumis­menot.

Tienaavan puolison kanssa asuvan opiskelijan asumistuki saattaa sen sijaan pienentyä tai loppua kokonaan, sillä yleiseen asumistukeen vaikuttavat koko ruokakunnan tulot.

Kimppakämpässä asuvien on syytä tehdä erilliset vuokrasopimukset, joista ilmenee, että jokainen vastaa omista asumis­menoistaan. Perheellisten opiskelijoiden tilannetta muutokset hankaloittavat monella tavalla.

Jos opintojen aikaiset tienestisi ylittävät opintotuen tulorajan, niiden takaisin perinnän korotusprosentti laskee 15 prosentista 7,5 prosenttiin. Muutos koskee jo vuoden 2016 tuloja.

Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa sosiologiaa opiskeleva Miina Nupponen ehtii valmistua kandidaatiksi ennen tukikuukausiensa loppumista syksyllä. Maisterintutkintoon on etsittävä toinen rahoitus.

Tukikuukaudet loppuvat, sillä ennen yliopistoa Nupponen opiskeli ammattikorkeakoulussa matkailun restonomiksi. Hänen mukaansa kuukausien karsiminen tietää hankaluuksia hänen kaltaisilleen alanvaihtajille.

”Alaa ei enää voi vaihtaa noin vain, jos huomaa, ettei se ole ­sinun juttusi tai ettei alalla ole työpaikkoja. Pitäisi osata tehdä fiksuja opiskelupäätöksiä.”

Nupposta mietityttää opintotuen lainaosuuden nousu. Hän on itsekin nostanut lainaa.

”Vähän kauhistuttaa, että jos opintojen jälkeen ei heti työllistykään, niin miten sen maksaa takaisin”, hän pohtii.

Lainaosuuden lisääntyminen ei huoleta ensimmäisen vuoden opiskelijoita Arttu Leppäkynnästä ja Pekka Koskenpatoa. Tulevina lääkäreinä he uskovat työllistyvänsä hyvin.

Uudistukset voivat edistää nyt opiskelijasolussa asuvan kaksikon asumishaaveita. Yleinen asumistuki voi antaa paremmat mahdollisuudet etsiä yksiötä tai kavereiden kanssa kimppakämppää yksityisiltä markkinoilta.


Asumistuen ehdot kiristyvät

Yleistä asumistukea hakevien ­itse maksettavat asumiskulut kasvavat. Asumistuen perusomavastuu on nyt suurempi, joten hakijalla täytyy olla viime vuotta pienemmät tulot, jotta hänellä on oikeus täyteen asumistukeen.

Yleisen asumistuen enimmäisasumismenot pysyvät pääkaupunkiseudulla ennallaan, mutta muualla maassa niitä pienennettiin viisi prosenttia.

Työttömyyspäivärahan kesto lyhenee

Monen työttömän tulot putoavat uudistusten myötä aiempaa nopeammin. Työttömyyskassojen ansiopäivärahaa ja Kelan peruspäivärahaa maksetaan nyt aiempaa lyhyempi aika.

Enimmäisaika putoaa 500 päivästä 400 tai 300 päivään riippuen henkilön iästä ja työhistorian pituudesta. Yli 58-vuotiailla työttömillä päivärahaa voidaan yhä maksaa 500 päivää tietyin edellytyksin.

Työttömien tulot pienenevät, sillä Kelan täysi peruspäiväraha laskee 32,68 eurosta 32,40 euroon. Se pienentää tukea kuusi euroa kuukaudessa.

Työttömät voivat saada herkemmin karensseja eli työttömyysetuuden menetyksiä, jos he eivät hae tarjottua työtä tai osallistu TE-toimiston aktivoimistoimiin. TE-toimiston on haastateltava työtöntä kolmen kuukauden välein, ja työttömän on osallistuttava haastatteluihin.

Nykyään työpaikka on otettava vastaan, jos kokoaikatyön työmatkat molempiin suuntiin kestävät enintään kolme tuntia ja osa-aikatyön kaksi tuntia.

Tätäkin kauempaa töitä kannustetaan hakemaan. Työssäkäyntialueen ulkopuolisiin töihin porkkanaksi tarjotaan uutta liikkuvuusavustusta, joka on 32 euroa päivässä.

Sitä voidaan maksaa, jos kokoaikatyössä työmatka ylittää kolme tuntia tai osa-aikatyössä kaksi tuntia.

Nyt työttömiä kannustetaan myös ottamaan vastaan esimerkiksi lyhyitä urakkatöitä. Enintään kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan ajalta voi saada työttömyysetuutta.

Omaehtoisesti opiskelevalle työttömälle ei enää makseta kulukorvauksia. Ammattitutkintoa vailla oleva alle 25-vuotias saa työkokeilun ajalta kulukorvauksen.

Ennen syyskuuta 1956 syntyneille pitkäaikaistyöttömille voidaan alkaa maksaa kesäkuussa eläketukea. He pääsevät eläketuen piiriin eikä heidän tarvitse enää hakea töitä.

Toimeentulotuen käsittely siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta Kelaan. Se voi lisätä tuloja niillä ihmisillä, jotka eivät ole aiemmin ymmärtäneet hakea toimeentulotukea kunnalta.

Lapsilisät ja perhe-etuudet pienenevät

Kaksilapsinen perhe saa tänä vuonna 22 euroa vähemmän lapsilisiä kuin viime vuonna. Kaikki lapsilisät pienenevät nyt 0,91 prosenttia.

Ensimmäisen lapsen lapsilisä on nyt 94,88 euroa kuukaudessa (viime vuonna 95,75) ja toisen lapsen lapsilisä 104,84 euroa (105,80 euroa).

Lapsiperheiden tuloja vähentävät myös perhe-etuuksien 0,85 prosentin indeksileikkaukset. Ne koskevat esimerkiksi äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaa. ­Yksinhuoltajien lasten elatustuki ja elatusapu nousevat 0,47 prosenttia.

Tasa-arvoinen avioliittolaki muuttaa sateenkaariperheiden tukien käsittelyä. Nyt myös ­samansukupuolisten avoliitto huomioidaan kuten naisen ja miehen välinen avoliittokin.

Esimerkiksi äidin samaa sukupuolta olevalla avopuolisolla on oikeus isyys- ja vanhempain­rahaan ilman adoptiotakin.

Tähän saakka naisparien lapset ovat voineet saada elatustukea, mutta eivät enää, jos perheen molemmat aikuiset ovat lapsen virallisia vanhempia. Lapsi voi yhä saada elatustukea, jos vanhemman samaa sukupuolta oleva puoliso ei ole adoptoinut lasta.

Eläke laskee hieman

Jos olet eläkeläinen, eläketulosi pienenevät hieman. Myös eläkkeitä ja vammaistukia leikataan 0,85 prosenttia. Se tarkoittaa muutaman kymmenen sentin vähennystä päivässä tai enintään alle 10 euron vähennystä kuukaudessa.

Rintamalisät ja veteraanilisät pysyvät ennallaan.

Diabeetikon lääkelasku kasvaa

Jos sairastat diabetesta, lääkelaskusi kasvaa. Tästä vuodesta ­alkaen diabeteslääkkeistä ei enää korvata sataa prosenttia, vaan 65. Insuliinivalmisteet ­korvataan yhä kokonaan.

Lääkekatto eli lääkekustannusten omavastuuosuus laskee viidellä eurolla 605 euroon. Sen jälkeen asiakas maksaa jokaisesta loppuvuoden lääkkeestään 2,5 euron omavastuun.

Lähteet: Kela, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Työttömien Valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö TVY  

Oikaisu 17.1. kello 7.05: Toisin kuin jutussa alun perin luki, lääkekustannusten omavastuuosuus laskee viidellä eurolla, ei nouse.  

Kuvatekstiä korjattu 17.1. kello 9.50: Toisin kuin kuvatekstissä aiemmin luki, Miina Nuupponen opiskelee Itä-Suomen yliopistossa, ja hänen opintotukensa loppuu syksyllä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kela
 • Lapsiperheen tuet
 • Opintotuki
 • Asumistuki
 • Toimeentulotuki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  4. 4

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  5. 5

   Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Sauli Niinistö haastattelussa kello 17.15 – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mielenosoituksesta toiseen siirtyneen äärioikeistolaisen joukon epäillään pahoinpidelleen miehen itsenäisyyspäivänä

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Aftonbladet: Synagogaiskusta pidätetyt olivat saapuneet Ruotsiin vasta äskettäin – mikään ei viittaa äärioikeiston iskuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää