Kotimaa

Veneilijöitä suututtaa hallituksen verosuunnitelma – ”Kansalaisia ei kohdella yhdenvertaisesti”

Veneilijöiden edunvalvoja Samuli Salanterä pitää veneveroa hulluna ajatuksena. Laske veneellesi ehdotettu vero HS:n laskurilla.

Suomalaisten veneilijöiden edunvalvoja Samuli Salanterä joutuu miettimään tovin, kun häneltä kysyy, mitä hyviä puolia hallituksen valmistelemassa veneveroesityksessä on.

”Aina pitäisi löytää jotain hyvää”, Salanterä pohtii.

”Olisiko tämä hyvä varoittava esimerkki, että kun tulee hulluja ajatuksia mieleen, niin kannattaisi tehdä kotiläksyt ja varmistaa asiat?”

Salanterä on Suomen purjehdus ja veneily -yhdistyksen liittohallituksen puheenjohtaja. Yhdistys on pursi- ja veneilyseurojen etujärjestö.


”Vero voi johtaa siihen, että kohta vain rikkailla on varaa harrastaa veneilyä”, Salanterä kärjistää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Keväällä mahdollisesti voimaan tulevan uuden veneveron tausta on pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa, jossa luvataan panna veneet vuotuiselle verolle.

Hallitus on saanut valmiiksi luonnoksen veneverolaiksi. Se on nyt lausuntokierroksella. Hallituksen tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnalle helmikuussa siten, että se tulisi voimaan toukokuussa.

Venevero kohdistuisi veneiden lisäksi myös muihin vesikulkuneuvoihin, kuten vesiskoottereihin. Verolle menisivät veneet, joiden moottoriteho on vähintään 38 kilowattia eli 52 hevosvoimaa.

Veron määrä olisi alimmillaan 38 kilowatin moottorilla varustetusta veneestä 100 euroa. Siitä vero nousisi tasaisesti enimmillään 300 euroon, mikä vastaisi 138 kilowatin eli 188 hevosvoiman tehoa.

Lisäksi veroa kannettaisiin moottori- ja purjeveneistä, joiden moottoriteho on alle 38 kilowattia, mutta joiden rungon pituus olisi vähintään yhdeksän metriä. Veneen pituuden mukaan määräytyvä vero olisi aina 100 euroa.

Virkamiesten laskelmien mukaan kannettavan veneveron keskiarvo olisi 195 euroa vuodessa. Valtion vuotuisia verotuottoja se lisäisi noin 17 miljoonalla eurolla.

 

”On vaikea nähdä, että valtiolle saataisiin lisää verokertymää.”

Samuli Salanterä näkee veneveron oikeudenmukaisuuskysymyksenä ja kansantaloudellisesti ongelmallisena. Hän epäilee hallituksen havittelemia verotuottoja.

”Fiskaalisena verona, että sillä kerättäisiin rahaa, tämä ei ole onnistunut”, hän sanoo.

Salanterä arvelee, että venevero aiheuttaa verotulojen laskua muualla, koska muun muassa kotitalouksien kulutus pienenee, arvonlisäverokertymää jää saamatta ja polttoaineverotulot vähenevät, koska veneillä liikkuminen vähenee.

”Tässä kokonaisuudessa on vaikea nähdä, että valtiolle saataisiin lisää verokertymää.”

Salanterä arvelee, että venevero johtaa siihen, että 2 000–3 000 euron veneestä joudutaan maksamaan 100–300 euron vero, kun vieressä olevasta 150 000 euron veneestä ei makseta mitään.

”Tällaisia tilanteita tulee. Yksilön osalta tämä on hyvin epäoikeudenmukaista. Tässä ei kohdella kansalaisia yhdenvertaisesti. Asuntovaunuakaan ei hirveästi veroteta. Millä tavalla se eroaa veneestä?”

Salanterä epäilee, että epäoikeudenmukaisuuden tunne voi johtaa siihen, että veron kunnioitus on heikkoa.

”Helsingin edustalla se toimii varmasti aika hyvin, kun on tulli, poliisi ja merivartiosto valvomassa, mutta kun lähdetään latvavesille Järvi-Suomessa, niin ei siellä ole edes poliisivenettä paikkakunnalla.”

Salanterä arvelee, että veneveroa ajetaan läpi poliittisena päätöksenä, mutta sen seurauksia ei ole mietitty loppuun saakka.

”Nykyhallitus on viemässä eteenpäin sellaista kokeilevaa keittiötä, että projekteja viedään eteenpäin varsin löysin valmisteluin.”

Veneilijöitä on ärsyttänyt erityisesti perussuomalaisten ilakointi veneveron osalta. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini kuulosti vahingoniloiselta sanoessaan viime syksynä, miten ”herrojen huvikuunarit ja juppiskootterit” pannaan verolle.

Perussuomalaisten nykyinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö kaipasi jo vuonna 2011 blogikirjoituksissaan ”ökypaattien” ja ”uivien huviloiden” ja ”muskeliveneiden” verottamista.

Niinistö jopa teki ”kaavamaisen laskelman”, että veneveron piirissä voisi olla puoli miljoonaa tällaista venettä.

Suomessa ei ole kuitenkaan puolta miljoonaa muskelivenettä verotettavaksi.

”Isoja moottoriveneitä ei Suomessa todellisuudessa montaa kymmentä ole. Ja ne on niitä, jotka hyvin äkkiä lähtevät pois Suomesta ja rekisteröidään johonkin muuhun valtioon”, Salanterä huomauttaa.

Salanterä epäileekin, että veneveron todellisiksi maksajiksi joutuvat tavalliset veneilijät.

Vaikka Suomessa on arviolta jopa yli 800 000 vesikulkuneuvoa, niin venerekisteriin pitää niistä ilmoittaa vain ne, joiden moottoriteho on vähintään 15 kilowattia tai rungon pituus vähintään 5,5 metriä.

Venerekisterissä on siten vain runsaat 200 000 vesikulkuneuvoa, joista moottoriveneitä on noin 186 000 ja purjeveneitä noin 14 000.

Moottoriveneistä on 73 prosenttia perämoottoriveneitä ja 26 prosenttia sisämoottorilla tai sisäperämoottorilla varustettua venettä. Loput ovat vesiskoottereita ja muita vesikulkuneuvoja.

Ahvenanmaalla on oma rekisteri, jossa on 5 700 moottorivenettä.

 

Laske veneellesi ehdotettu vero oheisella laskurilla

 

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Hallitus haluaa panna veneet verolle


 Hallitus on valmistellut uuden moottori- ja purjeveneitä koskevan verolain.

 Lakiesitys on parhaillaan lausuntokierroksella, ja se tullee voimaan toukokuussa.

 Verollisiksi tulisi noin 96 000 vesikulkuneuvoa.

 Vero määräytyisi veneen moottoritehon tai pituuden perusteella.

 Moottoritehon perusteella vero koskisi noin puolta rekisteröidyistä moottoriveneistä.

 Pituuden perusteella verotettaisiin yli 9 000 venettä, joista suurin osa olisi purjeveneitä.

 Purjeveneistä noin puolet joutuisi verolle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venevero
 • Verotus
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  2. 2

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  6. 6

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  7. 7

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  8. 8

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  9. 9

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  10. 10

   Ydinonnettomuusalue ei ole sen vaarallisempi kuin suurkaupunki saasteineen – edes Fukushimasta ei olisi tarvinnut muuttaa, sanovat tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  6. 6

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  7. 7

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää