Kotimaa

Moottoripyörän ”kateusvero” sai vastalauseryöpyn – veron joutuisi maksamaan koko vuodelta, vaikka pyörä seisoisi kinoksessa

Hallituksen esittämä vero kannettaisiin vuoden mittaiselta verokaudelta riippumatta siitä, kuinka paljon pyörää käytetään verokauden aikana.

Moottoripyörälle on tulossa 150 euron vuotuinen vero, jos pyörän sylinteritilavuus ylittää 125 kuutiosenttimetriä. Hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle keväällä niin, että laki tulisi voimaan jo toukokuun alusta.

Esitys on kuitenkin törmännyt valtavaan vastustukseen. Maanantaina päättyneen lausuntokierroksen viesti oli, että hallituksen on peruttava esityksensä. Hallituksen sisälläkään esitykselle ei hurrata.

Tavoite on kerätä verolla 25 miljoonaa vuodessa. Vero kannettaisiin vuoden mittaiselta verokaudelta riippumatta siitä, kuinka paljon pyörää käytetään verokauden aikana.

Veroon ei vaikuttaisi ajoneuvon liikenteestä poisto toisin kuin autoihin sovellettavassa ajoneuvoverossa. Seisontapäivistä siis ei saisi vapautusta verosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Käytäntö on tuttu moottoripyörien liikennevakuutusmaksuista. Käytännössä talvikuukausien seisonta-ajalta ei saa taloudellista hyötyä.

Liikennevakuutusmaksu on jyvitetty vuodenajan mukaan, vaikka sitä ei laskussa näy. Noin 80 prosenttia vuotuisesta liikennevakuutusmaksusta määräytyy huhtikuun ja lokakuun väliseltä ajalta. Talvella, kun pyörällä ei voi ajaa, vakuutusmaksut ovat pieniä, joten pyörän poistaminen liikennekäytöstä ei paisuta lompakkoa.

Moottoripyöräveron uskotaan johtavan siihen, että omistajat poistavat kokonaan pyöriä rekisteristä.

Hallituskin on tietoinen tästä. Moottoripyöräveron tuottoarvio perustuu siihen, että rekisteristä poistuisi 10 prosenttia moottoripyöristä, mutta mahdollisesti jopa yli 15 prosenttia.

Veron hyöty valtiontaloudelle jää pienemmäksi kuin tavoitteellinen 25 miljoonaa. Veron arvioidaan vähentävän arvonlisäverokertymää kahdella miljoonalla eurolla vuodessa, koska kotitalouksien käytettävissä olevan rahat pienenevät. Vero tulee vähentämään myös moottoripyörien kysyntää, mikä vähentää alan työpaikkoja.

Moottoripyörille kaavailtua veroa on ihmetelty niin hallituksessa kuin oppositiossakin. Sitä on kuvailtu värikkäästi kateusveroksi.

Eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) – motoristi itsekin – pitää veroa huonona. ”Valittavana on vain huonoja vaihtoehtoja. En kannata niistä mitään, koska taloudelliset vaikutukset ovat negatiiviset.”

Yhtenä vaihtoehtona on ollut haittaveromalli, eli vero olisi riippuvainen päästöistä. Päästöjen seuranta edellyttäisi säännöllistä katsastusta, joka lisäisi motoristien kustannuksia entisestään.

”Toivoisin, että koko vero vedettäisiin pois”, Jalonen sanoo.

Hänen mukaansa perussuomalaiset kannattivat hallitusneuvotteluissa ”ökypurjeveneiden” verotusta, mutta idea moottoripyöräverosta ei tullut heiltä. Hallituksen kompromississa molempia verotetaan.

Valtiovarainministeriö on saanut lakiesityksestä toista sataa lausuntoa, joissa todetaan, että valtio ei saa verosta taloudellista hyötyä. Muun muassa Suomen Yrittäjät, Veronmaksajain keskusliitto ja Teknisen kaupan liitto esittävät verosta luopumista.

Pyöräkauppiaita edustava MP-Kauppiaat ry sanoo, että moottoripyöräveron kielteiset vaikutukset toimialaan ovat selvästi suuremmat kuin mitä hallitus antaa ymmärtää.

Järjestön mukaan toimiala on suurissa vaikeuksissa. Uusien moottoripyörien myynti on romahtanut Suomessa alle kymmenen vuoden aikana yli 70 prosenttia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verotus
 • Moottoripyöräily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  5. 5

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  6. 6

   Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

  7. 7

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  8. 8

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  9. 9

   Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”

  10. 10

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällä viikolla suurilla areenakeikoilla esiintyvästä Ultra Bra -yhtyeestä tehdään myös kirja
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa
  4. Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”
  5. Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”
  6. Vuoden 2017 sana on feminismi, sillä ihmiset hakivat sen merkitystä sanakirjasta todella kiihkeästi – ja sille oli tänä vuonna myös syynsä
  7. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  8. Iivo Niskaselle takaisku – ei kilpaile viikonloppuna Italian maailmancupissa: ”On viisautta jättää nyt kisat väliin”
  9. Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen
  10. EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa
  11. Oman tiensä kulkija tuli Vantaan Ducksin avuksi lentopalloliigaan – Pasi Hyvärinen on myös padelin ja mailapelin kuninkaan racketlonin taitaja
  12. Näytä lisää