Kotimaa

Lentoliput kannattaa ostaa sunnuntaina ja valmismatka kyllin ajoissa – HS kokosi vinkit halvimman loman varaamiseen

Valmismatkat ovat kalleimmillaan koulujen loma-aikoina kesällä, syyslomalla, joulun aikaan ja talvilomaviikoilla.

Valmismatkojen äkkilähtöjen eli viime hetkellä varattujen matkojen hinnat ovat nousseet viime vuosina. Erittäin halpoja viime hetken matkoja ei enää juurikaan tule myyntiin.

Hintojen nousu johtuu siitä, että nykyään matkanjärjestäjät saavat matkansa aikaisemmin myydyksi.

”Vuosia takaperin saattoi saada 200 eurolla viikon jonnekin päin maailmaa. Niin halpoja hintoja äkkilähdöissä ei ole ollut enää moneen vuoteen. Äkkilähtöjä jää vähemmän. Mitä vähemmän niitä on tarjolla, myös hinta on korkeampi”, kertoo Aurinkomatkojen viestinnästä vastaava Annina Metsola.

Tjäreborgin viestintäpäällikkö Arja Pucilowski löytää keskiviikkona oman yhtiönsä järjestelmästä vain yksittäisiä äkkilähtöjä. Esimerkiksi tammikuun lopussa viikon matka Helsingistä Gran Canarialle maksaa 565 euroa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ei mikään hirmu edullinen. Meilläkään äkkilähtöjä ei ole juurikaan tällä hetkellä. Pelkkiä lentoja saattaa saada halvalla äkkilähtöinä, kun hotellipaikat ovat jo loppuneet”, Pucilowski sanoo.

Pucilowskin ja Metsolan mukaan matkat menevät yhä paremmin kaupaksi, ja matkoja varataan yhä aiemmin.

Syy valmismatkojen äkkilähtöjen vähyyteen löytyy myös siitä, että matkanjärjestäjät ennakoivat yhä tehokkaammin matkojen kysyntää. Matkanjärjestäjät hankkivat lento- ja hotellipaikkoja yhä tarkemmin sen määrän, mikä menee kaupaksi.

Matkailualaan perehtynyt tutkimuspäällikkö Juho Pesonen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että ennakointi on tehokkaampaa, koska verkkopalveluista syntyy valtavasti dataa, jota matkanjärjestäjät ovat oppineet hyödyntämään yhä paremmin.

Matkojen hinnat noudattavat kysynnän ja tarjonnan lakeja – mitä enemmän kysyntää on, sen korkeammaksi hinnat nousevat. Pesosen mukaan matkanjärjestäjät ennakoivat kysyntää ja hinnoittelevat tuotteet sen mukaan.

Jos kohde käy hyvin kaupaksi, hintoja voidaan nostaa matkan lähestyessä. Esimerkiksi koleina keväinä ja alkukesinä kesän pakettimatkat etelän lämpöön viedään käsistä. Matkanjärjestäjät voivat pitää hinnat korkeina loppuun saakka.

Jos kohde myy alussa huonosti, kuluttajien kiinnostusta herätellään laskemalla hintoja.

”Ainakin matkailun isot pelurit ovat taitavia hinnoittelemaan tuotteitaan niin, että mahdollisimman vähän lentopaikkoja ja hotellihuoneita jää tyhjäksi”, Pesonen sanoo.

Sekä Metsolan ja Pucilowskin että matkailututkija Pesosen mukaan on mahdotonta selvittää etukäteen, milloin valmismatka on halvimmillaan. Kysyntä vaikuttaa hintaan.

Joitain tärppejä pakettimatkojen varaajille voi kuitenkin antaa. Jos matkaan on päästävä tiettynä ajankohtana, kannattaa varata matka mahdollisimman hyvissä ajoin.

”Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä aikaisemmin varaa, useimmiten matkan hinta on silloin myös edullisempi kuin että sen jättää melko viime hetkeen, jolloin matkoja on enää vähän tarjolla”, Pucilowski sanoo.

Nyt varataan ensi kesän ja syksynkin matkoja. Mitä enemmän aikaa kuluu, valinnanvara vähenee niin lähtöpäivissä kuin hotelleissakin.

Pakettimatkat tulevat myyntiin runsas vuosi ennen matkan ajankohtaa. Ensimmäisenä varataan hotellit, joissa erityisesti huomioidaan lapsiperheet.

”Jo nyt on varauksia sisässä 2018 hiihtolomille”, Metsola sanoo.

Valmismatkat ovat kalleimmillaan koulujen loma-aikoina kesällä, syyslomalla, joulun aikaan ja talvilomaviikoilla.

Metsolan mukaan edullisia pakettimatkojen lähtöjä voi olla ennen sesonkiaikoja. Siis esimerkiksi toukokuussa ennen kesälomakauden alkua, syksyllä ennen syyslomia, marraskuussa ennen joulumatkoja – ja nyt tammikuun lopussa ennen talvilomia.

”Reilulla kolmella sadalla pääsee viikoksi Kanarialle ja sellaista”, Metsola sanoo.

Tammikuussa matkoja varataan paljon muun muassa matkamessujen takia, jolloin matkanjärjestäjillä on paljon messutarjouksia. Matkamessut pidetään tulevana viikonloppuna Helsingissä.

Suomalaisten matkanjärjestäjien pakettimatkojen tarjonta on runsaimmillaan kesäkausien ja talvikausien taitteessa, jolloin muutaman viikon ajan voi olla myynnissä sekä kesä- että talvikohteita. Kausien taitteet sijoittuvat lokakuuhun ja maalis-huhtikuuhun.

Pesosen mukaan rahaa voi säästää, kun vertailee hintoja internetissä ahkerasti etukäteen. Sitä helpompaa on venyttää euroa, mitä enemmän voi joustaa matkakohteesta ja ajankohdasta. Hänen mukaansa kannattaa vertailla myös pakettimatkojen ja itse koottujen matkojen hintoja.

Ihmiset varaavat lentoja ja hotelleja yhä enemmän internetin kautta, mikä on laskenut pakettimatkojen suosiota. Vuonna 2008 Suomesta tehtiin lähes miljoona pakettimatkaa, kun viime vuonna määrä oli enää 727 000 matkaa.

Matkailujätti Expedian ja Airlines Reportingin tuoreen analyysin mukaan sunnuntai on paras päivä ostaa lentolippuja verkosta. Silloin liput ovat keskimäärin halvimmillaan. Kyse on siis päivästä, jolloin lentolipun klikkaa verkkokaupasta itselleen – ei lentopäivästä.

Expedia on pörssiyhtiö, joka omistaa useita hakukonebrändejä kuten Hotels.comin, Expedian ja Trivagon.


Arkipäivistä tiistai on paras päivä lentojen ostamiseen, kun taas perjantaina varatut lennot ovat selvityksen mukaan keskimäärin kalleimpia. Ilmiön taustalla ovat ainakin osittain liikematkat, joiden ostaminen keskittyy arkipäiviin.

Esimerkiksi lentoliput Yhdysvaltoihin maan ulkopuolelta olivat keskimäärin 50 prosenttia halvempia sunnuntaina ostettuina perjantaihin verrattuna. Euroopan sisäisissä lennoissa sunnuntai on muihin ostopäiviin verrattuna noin 30 prosenttia edullisempi, selvityksessä kerrotaan.

Liian viime tippaan matkan ostamista ei kannata jättää. Lippu kannattaa analyysin mukaan ostaa 21 päivää tai aikaisemmin ennen matkustuspäivää.

Säästöä näytti syntyvän myös silloin, kun edestakaisen matkan sijoittaa siten, että perillä ollaan yli lauantaiyön. Toisaalta lauantaiöiden majoitus saattaa lisätä matkaan hintaa, analyysissa huomautetaan.

Vaikka omatoimimatkat lisääntyvät, matkanjärjestäjien mukaan pakettimatkoille on kuitenkin yhä kysyntää ja niitä ostavat kaiken ikäiset.

Metsolan mukaan myös viime aikojen levottomuudet maailmalla ovat saaneet matkustajat valitsemaan turvallisemmaksi koetun valmismatkan. Valmismatkojen turvaa lisää myös niitä koskeva lainsäädäntö.

Oikaisu kello 15.58: Propylaea ei ole temppeli vaan porttirakennus, toisin kuin kuvatekstissä aluksi kirjoitettiin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Talvella lennetään Kanarialle, kesällä Kreikkaan


 Suomalaisten kestosuosikki talvella on Espanja, jonka matkoista valtaosa tehdään Kanariansaarille.

 Kesän perinteinen ykköskohde on Kreikka. Sekä Espanjan ja Kreikan suosio yhä kasvaa.

 Kesäkohteista Kroatia on kovassa nousussa. Myös Dubai kiinnostaa yhä enemmän. Turkin matkavaraukset ovat vähentyneet.

 Suomen Matkatoimistoalan liiton mukaan viime vuonna suomalaisten kymmenen suosituinta lentomatkakohdetta olivat Espanja, Kreikka, Turkki, Thaimaa, Italia, Kroatia, Portugal, Kypros, Arabiemiirikunnat ja Itävalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Valmismatkat
 • Matkamessut
 • Kreikka
 • Espanja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  2. 2

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  3. 3

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  5. 5

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  6. 6

   Varallisuusvalmentajan tyttäret saavat viikkorahansa kolmessa kirjekuoressa – näin lapselle voi opettaa fiksua rahankäyttöä

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  8. 8

   Ratkaisu tilan loppumiseen kaupungeista: Vanhoihin kerrostaloihin uusia kerroksia – näin ankeasta talosta tuli ilo silmälle Tampereella

  9. 9

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  10. 10

   Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  3. 3

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  7. 7

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  8. 8

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  9. 9

   Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – presidentti vannoo vastaavansa ”brutaalilla voimalla”

  10. 10

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maailma puhuu sähköautoista, ja Sotkamossa on niitä varten suuri suunnitelma – HS vieraili Terrafamen valtavalla kaivoksella, joka saattaa tuoda Suomeen akkukeskittymän
  3. Isisille uskollinen jihadistiryhmä Siinain provinssi kertoi pudottaneensa venäläisen matkustajakoneen kaksi vuotta sitten – Onko sama ryhmä moskeijaiskun takana?
  4. Ratkaisu tilan loppumiseen kaupungeista: Vanhoihin kerrostaloihin uusia kerroksia – näin ankeasta talosta tuli ilo silmälle Tampereella
  5. Maailmanmestari Iivo Niskasessa näkyy jo merkkejä kestomenestyjästä – ”Voittaa lauantaina 15 kilometriä”
  6. Tunti sitten
  7. Uuden alkoholilain kohtalonhetket lähestyvät – ”Kaupan vahvemmille juomille on tullut murskaava tuomio”, sanoo keskustan Hannakaisa Heikkinen
  8. Komitea alkaa jäljittää Venäjän radioaktiivisten päästöjen lähdettä – Rosatom kiistää, että taustalla olisi ydinonnettomuus
  9. Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen
  10. Väärä ilmoitus ammuskelusta johti suuroperaatioon Lontoon keskustassa – 16 ihmistä loukkaantui väkijoukon rynniessä pakoon, poliisi epäilee kahden miehen riitaa hälytyksen syyksi
  11. Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä Tilaajille
  12. Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – presidentti vannoo vastaavansa ”brutaalilla voimalla”
  13. Näytä lisää