Kotimaa

Miksi suomalaisia evakuoidaan Gambiasta vasta nyt, Tjäreborg? – Suomalaisturisti: ”Poikkeustilasta tuli yksi moniste”

Muun muassa britannialaisia ja hollantilaisia evakuoitiin jo muutama päivä sitten. Gambiassa asuva Simo Jokinen sanoo HS:lle, ettei aio lähteä kotoaan, vaikka naapureista valtaosa on jo paennut Senegaliin.

Kaikki Tjäreborgin asiakkaat lähtevät perjantaina Gambiasta, kertoo matkanjärjestäjän tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Tilanne parin miljoonan asukkaan valtiossa Länsi-Afrikassa on muuttunut viime päivinä epävakaaksi, kun presidentinvaalit hävinnyt Yahya Jammeh kieltäytyi luopumasta vallasta ja poistumasta maasta. Hän julisti tiistaina maahan poikkeustilan.

Gambiaan on tuotu jo muun muassa senegalilaisia sotilasjoukkoja siltä varalta, että Jammeh ei luovu vallasta suosiolla.

YK:n mukaan yli 45 000 ihmistä on paennut poliittisen kriisin seurauksena naapurimaahan Senegaliin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Useat muut matkanjärjestäjät alkoivat evakuoida asiakkaitaan Gambiasta jo alkuviikosta. Miksi Tjäreborg odotti perjantaihin?

”Olemme koko ajan seuranneet tilannetta paikan päällä kohdetoimistomme kautta ja Ruotsin ulkoministeriön kautta. Tilanne Gambiassa on ollut rauhallinen ja siellä on koko ajan pyritty rauhanomaiseen vallanvaihtoon”, sanoo tiedotuspäällikkö Pucilowski.

”Ruotsin ulkoministeriön matkustussuosituksessa suositellaan välttämään tarpeetonta matkustusta Gambiaan. Siinä [suosituksessa] oli lievin suositusmuoto käytössä, siinä ei suositeltu välttämään kaikkea matkustamista eikä poistumaan maasta.”

Hänen mukaansa kyse ei ole matkanjärjestäjän virhearviosta eikä myöskään siitä, että Tjäreborg olisi halunnut säästää rahaa viivyttämällä paluulentojen lähtöä.

”Nämä lennot maksavat aivan yhtä paljon riippumatta siitä, minä päivänä ne lähtevät. Käytämme konsernimme omia koneita. Meillä on myös ollut koko ajan varasuunnitelmana se, että jos tapahtuu jotakin äkillistä, pystymme siirtämään nopeasti lentokoneita Gran Canarialta Gambiaan”, Pucilowski sanoo.

”Vallanvaihto ei torstaina sujunutkaan odotetusti. Tilanne on nyt epäselvä, ja siksi teimme torstai-iltana päätöksen tuoda kaikki asiakkaamme sieltä pois.”

Jammehin kerrottiin Reutersin mukaan pyytäneen perjantaina Länsi-Afrikan maiden Ecowas-yhteistyöjärjestöltä lisäaikaa tehtäviensä jättämiseen. Aikaraja oli asetettu perjantaille puolillepäivin, mutta Jammeh haluaa lykätä sitä kello 16:ksi paikallista aikaa eli Suomen iltakuudeksi.

Perjantaina hotellissa Cape Pointin alueella oli jäljellä enää suomalaisia ja ruotsalaisia turisteja, sanoi Tjäreborgin asiakkaana lomaileva Tarja Haataja.

”Meille on ilmoitettu, että hotellilta lähdetään tänään bussilla kello 12.20. Mitään lentokoneen lähtöaikaa tai muita lisätietoja ei ole kerrottu”, Haataja kertoi puhelimitse aamulla.

”Ei meillä ole hotellilla mitään hätää. Ainoa ongelma on se, että on ollut hiljaista, kun kaupat ovat kiinni. Osalla ihmisistä on ollut vaikea löytää ruokaa ja juomaa, mutta ovat he lopulta niitä saaneet”, hän kuvailee.

”Eilen näimme yhden hävittäjän lentävän yli.”

Haatajan mielestä Tjäreborg on tiedottanut tilanteesta Gambiassa huonosti. ”Lähtöaikaa saimme odottaa todella kauan. Poikkeustilasta tuli yksi moniste.”

Hän kertoo esittäneensä matkaoppaille toiveen siitä, että hän ja hänen miehensä pääsisivät lähtemään maasta jo aiemmin. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

Lomakohteissa on Pucilowskin mukaan ollut hyvin rauhallista. Asiakkaiden reaktiot tilanteeseen ovat vaihdelleet.

”Jotkut olisivat halunneet lähteä jo aikaisemmin. Monet puolestaan olisivat vielä halunneet jäädä Gambiaan eivätkä tulla etuajassa pois.”

Tjäreborgin matkalla olevat suomalaiset palaavat kotiin kahdella lentokoneella. Normaalisti perjantaina olisi ollut yksi paluulento. Sen lisäksi Tjäreborg on järjestänyt nyt yhden lisälennon heille, jotka joutuvat keskeyttämään lomansa ja palaamaan kotiin etuajassa.

Molemmat Tjäreborgin lennot lähtevät kello 17:n maissa paikallista aikaa eli Suomen iltaseitsemältä. Koneet tekevät välilaskun Kanariansaarille tankkausta varten. Helsinki-Vantaan lentoasemalle niiden on määrä saapua varhain lauantaiaamuna kello 04.45 ja 06.55.

Pucilowski sanoo, että Tjäreborg on pyrkinyt tiedottamaan asiakkailleen näkyvästi tapahtumista ja kotimatkalle lähtemisestä. Hotellikansioissa ja hotellien vastaanotoissa on hänen mukaansa ollut useita tiedotteita tilanteesta. Lisäksi Tjäreborg on lähettänyt asiakkailleen muutamia tekstiviestejä.

”Ongelmana on ollut se, että Gambiassa tekstiviestien massalähettäminen on Suomea vaikeampaa eivätkä kaikki saa lähetettyjä viestejä.”

Tjäreborgilla on kerran viikossa tilauslento Gambiaan. Tämän ja ensi viikon perjantain lennot on peruttu. Asiakkaat saavat joko takaisin matkan hinnan kokonaisuudessaan tai vaihtaa matkan kohdetta.

Jo perjantaina 3. helmikuuta alkavat lomamatkat on kuitenkin näillä näkymin tarkoitus järjestää normaalisti.

”Seuraamme toki tämän viikonlopun yli tilannetta,” Pucilowski kertoo.

Ruotsin, Tanskan ja Norjan ulkoministeriöt suosittelevat välttämään tarpeetonta matkustamista Gambiaan. Suomella ei ole edustustoa Gambiassa, eikä ulkoministeriö anna matkustustiedotetta maalle.

Gambiassa työskentelevä suomalainen Simo Jokinen puolestaan sanoi HS:lle, ettei aio ainakaan toistaiseksi lähteä maasta.

Kuopiosta kotoisin oleva Jokinen saapui Gambiaan syyskuussa. Hän työskentelee kuopiolaisen rakennusyrittäjän yrityksessä ja asuu maan suurimmassa kaupungissa Serrekundassa, joka sijaitsee 13 kilometrin päässä pääkaupunki Banjulista.

Alueen kaupat ovat kiinni.

”Hiljaista on, ihmisiä ei ole missään. Kuulostaa siltä, että sotilaslentokoneita lentää taivaalla”, hän kertoi perjantaina iltapäivällä.

Jokisen mukaan monet paikalliset ovat peloissaan ja kokevat uhkaavana sen, että vieraiden valtioiden sotilaita tulee omaan maahan. Muun muassa hänen naapurustostaan käytännössä kaikki gambialaiset ovat lähteneet tai lähdössä pian Senegaliin.

Jokinen puolestaan aikoo toistaiseksi pysytellä nykyisillä kotikulmillaan. Työt ovat olleet muutaman päivän pysähdyksissä, mutta hän arvelee, että voisi palata niiden pariin lauantaina.

Jokinen korostaa sitä, että kaupungissa on täysin rauhallista.

”Ainakaan toistaiseksi ei ole konkreettisesti tapahtunut mitään, ollut esimerkiksi väkivaltaa. Jos jonnekin pitäisi lähteä, minäkin menisin Senegaliin.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Gambia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  5. 5

   ”He puhuivat meille kuin orjille” – Unkari sulkee pakolaiset piikkilangoin eristetyille parakkileireille, HS kuvasi ne kopterilla ja tapasi ulos päässeitä

  6. 6

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  7. 7

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  8. 8

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  9. 9

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  11. Näytä lisää