Kotimaa

”Siivoa huoneesi” voi olla lapselle liian epämääräinen kehotus – asiantuntija neuvoo, kuinka kotityöt tehdään leikin varjolla

Lapset kannattaa ottaa mukaan kodin siivoustöihin, mutta miten se onnistuu? HS kokosi parhaat niksit kannustamiseen.

”Joskus äiti pakottaa imuroimaan”, sanoo kuopiolainen Henri Tiusanen, 8, kotisohvallaan siistissä olohuoneessa.

Lasten osallistuminen kodin siivoukseen lienee arkinen puheenaihe kaikissa lapsiperheissä. Jokaisen tulisi tehdä osansa yhteisen kodin siisteyden eteen, mutta siivoustöistä ei saisi tulla perheen yhteistä painajaista.

Kuopiossa Henri Tiusasen tehtävänä imurointia useammin on kerätä lelut omille paikoilleen ja huolehtia muistakin omista tavaroista.

Äiti Tarja Turusen mukaan Henri huolehtiikin jo hienosti omista harrastusvälineistään. Keittiössä välipalajälkien siivousta vielä harjoitellaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kyllä Henri tosi innokkaasti tulee mukaan, kun kysyn, että voisitko auttaa. Siivoushommiin hän lähtee mielellään ja etenkin töihin, joissa tarvitaan työkaluja.”

Lapset kannattaa ottaa mukaan kodin siivoustöihin, mutta miten se onnistuu?

Marttaliiton kotitalousasiantuntija Marjo Ranta antoi HS:lle vinkkejä, kuinka lapsia voi yrittää innostaa siivoamaan.

Ole kärsivällinen ja joustava

Arkikiireessä vanhemmat usein tekevät siivoustyöt itse, koska siten ne hoituvat nopeimmin. Silti lapset pitäisi ottaa mukaan, sillä siten he oppivat siivoustaitoja ja vastuun ottamista.

Vanhemman ei pidä heti mennä parantelemaan lapsen siivousjälkeä, sillä se vie lapsen motivaatiota. Pitää hyväksyä, ettei lapsen jälki ole samanlaista kuin aikuisen. Pitää kehua ja kannustaa.

Tärkeintä on Rannan mukaan luoda siivousrutiineja lapsille jo pienestä. Pienimmät lapset saa mukaan leikin avulla. Legojen keräämisestä voi ottaa aikaa tai leikkiä, että lelut menevät ”omaan kotiin”, omaan laatikkoonsa nukkumaan.

Kaikkia leluja ei kannata pitää yhtä aikaa esillä, jotta lelumäärä pysyy kohtuullisena. Leluille kannattaa kehitellä omat selkeät paikat, joihin lapsi itse pystyy ne laittamaan.

Mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä haastavampia tehtäviä heille voi antaa. Vanhemman täytyy arvioida, mikä tehtävä sopii missäkin vaiheessa omalle lapselle.

”Siivoa huoneesi” on liian epämääräinen kehotus

Alussa siivoamista kannattaa harjoitella yhdessä. Jos näyttää siltä, ettei lapsi vielä hallitse kyseistä siivoustyötä, se kannattaa siirtää myöhemmäksi.

Anna lapselle selkeitä ohjeita, jotta hommaan on helpompi ryhtyä. ”Siivoatko oman huoneesi” -lausahdus voi olla liian epämääräinen, joten sen sijaan kannattaa sanoa: siivoa legot lattialta, laita tavarat työpöydältä laatikkoon, petaa sänky.

Anna lapselle valinnanvapautta: voit tyhjentää astianpesukoneen tai ripustaa pyykit kuivumaan.

Alle kouluikäiset voi velvoittaa esimerkiksi laittamaan omat tavarat paikoilleen, järjestelemään omaa huonetta ja viemään omat astiat pois pöydästä. Yhteisinä siivoushetkinä he voivat pyyhkiä pölyjä tai tehdä muita pieniä tehtäviä.

Alakoululaisen voi velvoittaa jo siivoamaan välipalan jäljet pois työtasoilta. Hän voi jo ruokailun jälkeen siivota pöydän ja keittiön, viedä roskat, tyhjentää tai täyttää tiskikoneen ja imuroida ainakin oman huoneen.

Alakoulun yläluokilla Marjo Ranta kehottaa vanhempia ottamaan lapset mukaan jo koko kodin siivoukseen kuten lattian moppaukseen, jääkaapin tai vessan pesuun.

Viimeistään yläkoulussa tulisi käydä läpi esimerkiksi vessan ja pyykin pesut. Oman huoneen ja omien jälkien siivouksen lisäksi yläkoululaisen voi jo velvoittaa tekemään itsenäisesti kodin siivoustöitä kuten imurointia.

Kunnioita lapsen omaa tilaa

Lapsi voi huolehtia oman huoneensa siisteydestä, mutta vanhemman pitää myös antaa hänen tehdä se. Siten vanhempi myös kunnioittaa lapsen omaa tilaa.

Jos murrosikäinen kieltäytyy siivoamasta huonettaan, koska sotku ei häiritse häntä, vanhemman on päätettävä minimirajoista: milloin huone on imuroitava ja vuodevaatteet vaihdettava.

On silti hyväksyttävä, että jotkut ihmiset sietävät tavarapaljoutta ja epäjärjestystä paremmin kuin toiset. Rannan mukaan vanhemman on muistettava, että nuori hakee omia tapojaan tehdä asioita ja sille on annettava tilaa. Ei kannata jatkuvasti räksyttää epäkohdista, vaan enemmän kannustaa ja kehua onnistumisista.

Pitäkää perhepalaveri

Etenkin isompien lasten kanssa käskyttämistä tehokkaampaa on keskustelu.

Vanhemmat voivat muistuttaa, että koska kyse on kaikkien yhteisestä kodista, kaikkien on omalla tavallaan osallistuttava myös siivoukseen. Ikävuodet lisäävät vastuuta.

Perhe voi yhdessä sopia, millaista siisteystasoa kodissa halutaan pitää yllä ja miten kaikki siihen osallistuvat. Perheenjäsenet voivat kertoa näkemyksiä ja ehdotuksia.

Sopikaa pelisäännöistä. Sovitut asiat voi kirjata ylös, sopimuksen voi myös allekirjoittaa ja asettaa esille. Siivousvuoroista voi tehdä kalenterin, johon voi rastittaa jo tehdyt työt.

Marjo Ranta kannustaa palkitsemaan siivouksesta ensisijaisesti yhteisellä tekemisellä, ei niinkään rahalla. Siivoushetken jälkeen voi esimerkiksi vuokrata leffan tai pelata yhdessä lautapeliä.

Perhe voi myös päättää, että yhdessä sovittujen kotitöiden hoitaminen sidotaan esimerkiksi karkkipäiväkarkkeihin, viikkorahaan tai peliaikoihin. Jos hommat hoituvat, pidemmällä aikavälillä palkintona voi olla myös joku hankinta.

Pienet lapset voivat saada kotitöistä tarroja. Isompien lasten kanssa voi hyödyntää myös erilaisia kännykkäsovelluksia siivoustöihin innostamisessa.

Perheen kannattaa yhdessä sopia myös seurauksista, joita koituu, jos säännöistä ei pidetä kiinni.

Musiikki soimaan – älä tee siivouksesta kamalaa hetkeä

Jos siivoustöiden jakamisesta tulee heti alkuun kova riita, ei kannata härkäpäisesti puskea siivousnormeja läpi juuri silloin. Anna pölyn laskeutua ja lähde rakentamaan siivouskäytäntöjä vähän myöhemmin.

Vaikka siivousasiat raastavat monen vanhemman hermoja, silti siivoushetkistä kannattaa sitkeästi yrittää tehdä rentoja yhteisiä hetkiä. Jos siivouksesta ei onnistu tekemään perheen mukavaa hetkeä, älä ainakaan tee siitä kamalaa hetkeä.

Jakakaa siivoustyöt, laittakaa musiikki soimaan ja ryhtykää hommiin. Sitten yhdessä voi nauttia työn tuloksista ja tehdä jotain kivaa.


Lasten siivoustyöt alkavat yleensä omasta huoneesta – siivousrutiinit periytyvät vanhemmilta lapsille

Lapset aloittavat kodin siivoustöiden teon opettelemalla järjestelemään omia tavaroitaan ja omaa huonettaan. Tämä selviää siivousvälineitä valmistavan Sinituotteen lapsiperheille tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastasi 739 perhettä, joissa on alakouluikäisiä lapsia.

Yli 80 prosenttia vanhemmista kertoi, että lapset huolehtivat oman huoneensa siisteydestä. Alle puolet lapsista petasi myös sänkynsä ja imuroi huoneensa.

”Tavaroiden paikoilleen laittaminen, omien jälkien korjaus ja imurointi ovat selvästi siivoustöitä, joissa lapset ovat mukana. Selvästi muut siivoustehtävät kuten wc:n pesuista, lattian moppauksista ja peilien pyyhinnöistä huolehtivat aikuiset”, sanoo Sinituotteen markkinointipäällikkö Johanna Hamro-Drotz.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Sinituote ja Marttaliitto kampanjoivat lasten siivoustaitojen kartuttamiseksi. Ensi syksynä ne toteuttavat kouluissa siivoustyöpajoja, joita varten Marttaliitto alkaa nyt kouluttaa vapaaehtoisia siivouslähettiläitä. He kiertävät kouluilla innostamassa syksyn nelosluokkalaisia siivouksen saloihin.

Sinituotteen kyselyssä noin joka toisessa perheessä lapset täyttivät ja tyhjensivät tiskikonetta sekä siivosivat ruokailutilaa ja keittiötä. Hieman sitä vähemmän lapset osallistuivat koko kodin imurointiin.

Muita siivoustöitä kuten pyykkien ripustamisia tai pölyjen pyyhkimisiä lapset tekivät vain joka viidennessä perheessä. Vessojen pesuun lapset osallistuivat vain joka kymmenennessä perheessä.

Kyselyyn vastanneista vanhemmista yli puolet kertoi, etteivät he kannusta lapsia millään erityisellä tavalla siivoamaan. Joka kolmas perhe maksoi viikkorahaa tai jonkun muun palkinnon siivoukseen osallistuvalle lapselle.

Siivoaminen oli yleinen riidanaihe lapsiperheissä. Kyselyn mukaan yli puolessa perheistä riideltiin siivoamisesta päivittäin tai useita kertoja viikossa.

Perheissä, joissa siivous oli pääasiassa äidin vastuulla, siivoamisesta riideltiin vielä useammin kuin perheissä, joissa kaikki osallistuivat siivoukseen. Joka neljännessä perheessä yli puolet riidoista liittyy siivoamiseen.

Hamro-Drotz kannustaa vanhempia ottamaan lapset mukaan myös kodin vaativampiin siivoustöihin, sillä siten lapset oppivat siivoustaitoja omaa aikuisuuttaan varten.

”Voi pohtia, miten helppoa murrosikäiselle on opettaa näitä taitoja. 18-vuotiaana osa muuttaa jo pois kotoa”, hän sanoo.

Sinituote teettämän nuorille aikuisille kohdistetun haastattelututkimuksen mukaan siivousrutiinit periytyvät vahvasti lapsuudenkodista.

Jos lapset olivat siivonneet lapsuudenkodissaan, siivoaminen sujui heiltä aikuisena luontevasti. Hamro-Drotzin mukaan he, jotka eivät lapsena omaksuneet kotoa vahvoja siivousrutiineja, kokivat aikuisena siivouksen isoksi möröksi.

”Hankalaksi koettiin etenkin harvemmin tehtävät asiat kuten kylpyhuoneen tai ikkunoiden pesut. Yksi haastateltu kertoi, että kesti vuosia oppia omat siivousrutiinit.”

Lapsuudenkodissaan siivoukseen osallistuneet haastatellut osasivat myös aikuisena arvostaa lapsena oppimiaan taitoja.

”Useampikin sanoi, että lapsena inhosi sitä, kun vanhemmat pakottivat siivoamaan, mutta aikuisena se nähtiin hyödyllisenä”, Hamro-Drotz sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Siivous
 • Martat
 • kotityöt
 • Lapset
 • kodinhoito
 • Lapsiperhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  10. 10

   Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  11. Näytä lisää